Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen 3 – 4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında Bayburt’ta Saat Kulesi önünden Gençlik Hizmetleri İl Spor Müdürlüğünün bahçesinde sona eren fiziksel aktivitenin önemi, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak ve fiziksel aktiviteyi insanların günlük hayatının vazgeçilmezlerinden biri haline getirebilmek amacıyla "haydiin baam yüriyek" adlı yürüyüş gerçekleştirildi. Sloganın yöresel dilden seçilmesi vatandaşların yürüyüşe dikkatini çekerken gülüşmeleri de beraberinde getirdi. 

Saat 15.00’te başlayan yürüyüşe, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Sağlık Müdürü Zülkarni Özbek, İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, Sağlık-Sen Bayburt Şube Başkanı Fikret Lökoğlu, Bayburt Şehit Aileleri Dayanışma Derneği başkanı Haluk Akkoyunlu  kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ve sağlık çalışanları katıldı.

Bayburt İl Halk Sağlığı Müdürlüğü 3 Ekim Yürüyüş Gününün önemini vurgulamak amacıyla 1 Ekim itibariyle 3 gün boyunca Bayburt merkezdeki Türk Dünyası parkında stant açarak halkı fiziksel aktivite ve yürüyüşe dikkat çekmek  için bilgilendirdi ve broşürler dağıttı.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Durulmuş, yaptığı yazılı açıklamada "Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik),dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır" dedi. 

Dünya genelinde fiziksel hareketsizliğin kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık %2’si ile ilişkilendirildiğini kaydeden Durulmuş, "Fiziksel aktivitenin artırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin, en temel stratejilerden birisidir.Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için ise kardiovasküler hastalıklar diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas- iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği belirtilmektedir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir.(Örneğin: Tempolu yürüyüş-saatte yaklaşık 5 km)"diye konuştu.

FİZİKSEL AKTİVİTENIN ARTTIRILMASI SADECE BİREYSEL DEĞİL TOPLUMSAL BİR SORUNDUR

Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen "Türkiye Beslenme Sağlık Araştırması"nın yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin % 71. 9’ unun hareketsiz yaşadığının belirlendiğini kaydeden Durulmuş, "Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidispliner, ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini arttırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye Sağlık Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır. Geniş tabanlı ve çok sektörlü bir yaklaşımı benimseyen Program ile ilgili Başbakanlık Genelgesi 29.09.2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Program aktivitelerinin %30’u fiziksel aktiviteyi içermektedir. Aktiviteler içerisinde toplumda fiziksel aktivitenin önemi, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla fiziksel aktivite ile ilgili özel günlerin kutlanması da yer almaktadır. Ayrıca sistemli ve programlı bir şekilde uygulanan fiziksel etkinlikler obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını azalttığı gibi yaşam kalitesindeki artışa bağlı olarak kişinin kendine güveni arttırmakta ve stresi azaltarak buna bağlı hastalıkların oluşmasını engellemektedir."açıklamasında bulundu.