Türkiye genelinde 2013 yılı hac organizasyonu kayıtları başladı. Kayıt yaptırmak isteyen birçok vatandaş, ilk günden müftülüklere koştu. Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy, vatandaşların müftülüğe gelerek kayıtlarını yenileyebilecekleri gibi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) web sitesinden de kayıt yaptırabileceklerini belirtti.

Aksoy, bu yıl ilk müracaat edenlerin 22 Şubat’a kadar Ziraat Bankası başta olmak üzere ilgili bankalara 15 TL yatırıp banka dekontu ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile il ve ilçe müftülüklerine müracaat edebileceklerini söyledi.

Daha önce kayıt yaptırıp da hacca gidemeyen 960 bin kişinin beklemekte olduğunu ifade eden Aksoy, " Bu 960 bin kişi kayıtlarını yenileyecek. Gelmeyenleri zaten biz de yenileriz.  Onlar için hiçbir ücret gerekmiyor.  Bu yıl Suudi Arabistan’daki sıkışıklık ve inşaat dolayısıyla binde bir oranında,  75 bin hac kontenjanı verecekler. Buna 10-15-20 bin gibi bir ek kontenjan olabilir. Onu Suudi Arabistan yetkilileri belirliyor. Ülkemize inşallah bu sene de ek kontenjan verirler. Ümit ediyoruz ki bu sene 100 bin kişi hacca gitsin. 100 bin kişi de gitse 13 kişide bir kişi hacca gidebilir.  Çünkü bu sene 960 bin kişi bekliyor. Bu yılda 300 bin kişinin kayıt olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla 1 milyon  300 bine yakın kişi hacca gitmek için müracaat etmiş oluyor.  Her sene de bunlardan 70-80 bin kişinin gittiğini düşünürsek yığılma oluyor. Onların içinden kura ile belirleniyor. "dedi.

Vatandaşların normal, müstakil ve otel tipi olmak üzerek 3 kategoride müracaat yapabileceğini kaydeden Aksoy, " Normal tip dediğimiz en fazla 5 kişilik odalarda kalan hacı adaylarıdır. Bunların 2 bin 500 euro gibi bir ücreti oluyor.  Müstakil tip dediğimiz bir, iki en fazla üç kişilik odalarda kalan  aile tipi hacı adaylarıdır. Bunların 4 bin Euro’ya kadar varan ücreti oluyor. Otel tipi dediğimiz ise 5 yıldızlı otellerde kalabilen hacı adaylarıdır. Bunlar en fazla 10-15 gün kalabiliyorlar kutsal topraklarda. Normal gidenler 40 gün, müstakil gidenler ise 20-30 gün kutsal topraklarda kalabiliyorlar. "diye konuştu.

Son yıllarda hacca gitmedeki bazı problemler yaşandığını, Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda kendilerine yazı gönderdiğini belirten Aksoy, " Birileri diyor ki ben sana hac kotası verecem. Hacca gidiş belgesi verecem. 60 lira şu hesaba yatır. Yatırdıktan sonra biz sana belge göndereceğiz. Bunun aslı esası yoktur. Bu tamamen dolandırıcılıktır. Vatandaşlarımız böyle kişilere inanmasın, aldanmasın. Bu konuda e-mail gelebilir, telefon gelebilir, ötede beride ilanlar duyabilirler. Bunlar tamamen bu işin istismarını yapan vatandaşlarımızı kandırma yoluna gidenlerdir. Bize bugün yazı geldi. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarın diyor Diyanet İşleri Başkanlığı. Hacca gidiş belgesini sadece Diyanet İşleri Başkanlığı veriyor."dedi.

Umre kayıtlarının da devam ettiğini hatırlatan Aksoy, "İlk tur hafta sonu gidiyor. Pazartesi İstanbul’dan Medine’ye uçacaklar. Öğrenci ve öğretmen grubunu geçen hafta gönderdik.  Umre kayıtlarımız 1.2.3.4. Tur olarak devam ediyor. Umreye gitmek isteyen vatandaşlarımızın da müftülüğümüze müracaat etmeleri gerekiyor. Ekonomik, müstakil, otel tipi her çeşit alternatif bulunmaktadır. Kimse başka yere bağlanmadan diyanetin umre turlarını görüp kıyaslama yaptıktan sonra kararını versin. " uyarısını yaptı.

Hacla ilgili kararları 6 bakanlıktan temsilcinin yer aldığı hacı komisyonun verdiğini aktaran Aksoy, 7 yılını dolduran hacıların hacca gitmelerini komisyondan ümitle beklediklerini de sözlerine ekledi.