-Ekonomi Bakanı Çağlayan tarafından hizmete açılan Editör Masası'na bir hafta içinde TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Yardımcısı Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç konuk oldu

Anadolu Ajansı'nın kuruluşunun 100. yıl dönümü hedefi kapsamında yaptığı atılımlar çerçevesinde oluşturulan yenilikten biri olan Editör Masası, yerli ve yabancı konukları ağırlamaya devam ediyor.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından geçen hafta hizmete açılan AA Editör Masası'nda, Türkiye ve dünyadaki gelişmelerin ele alınarak, analizlerin yapıldığı, abonelere gün içinde sunulacak haberlerin başlık ve içeriklerinin değerlendirildiği gündem toplantıları yapılıyor.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk'ün başkanlık ettiği Editör Masası'nda, video konferans sistemi aracılığıyla AA'nın Washington, Pekin, Berlin, Paris, Londra ve Kahire'nin de aralarında bulunduğu yurt dışı temsilcileri, 18 bölge müdürü ile birimlerin editörlerinin katılımıyla Türkiye ve dünya gündemindeki gelişmeler değerlendiriliyor.

İlk gündem toplantısı Bakan Çağlayan'ın katılımıyla yapılan Editör Masası'na bir hafta içerisinde sırasıyla Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek konuk oldu.

 -TBMM Başkanı Çiçek, yeni anayasa çalışmalarını anlattı

 TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Editör Masası'nda, Meclis İçtüzük değişikliğinde bir orta yol bulmak için çaba sarf ettiğini anlatarak şunları söylemişti:

''Maalesef, 'ya olur, ya olur' tarzındaki bir yaklaşım sonucu bir orta yol bulunamadı. Mutabakat bir gün evvel de olabilirdi. Yani herkes sorunu idrak edip, bir gün evvel bu mutabakata varabilirlerdi veya bir orta yol bulunabilirdi, fatura da lüzumsuz yere bana çıkmazdı. Fatura almaktan imtina ettiğimden değil, Meclis'te o görüntülerin vatandaşta bıraktığı intiba beni rahatsız eder.

CMK 250'ye göre kurulan mahkemeler, ihtisaslaşma zaruretinden kaynaklanıyor. Olaya sorumlu, sağlıklı bakan kesim, bunların lüzumuna inanıyor ama uygulamadaki bir kısım hususlar sebebiyle itirazlar var.

Türkiye'de hukuk eğitiminin kalitesi uygulamaya yansıyor. Hukuki yorum yerine kanuni yorum yapılıyor. Kanun yorumu yapılınca da arka arkaya bir sürü hukuki sorun yaşıyoruz. Türkiye, yorum farkından kaynaklanan gerilimleri yaşıyor.''

 -Başbakan Yardımcısı Arınç

 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AA Editör Masası'nda gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile AA'nın yurtiçi ve yurtdışı temsilcilerinin sorularını yanıtlamıştı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 kişinin ifadeye çağrılmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Arınç, ''Şüpheli sıfatıyla KCK içerisinde bu 3 kişi nasıl yer alır, aklımla izah edemiyorum. Ben ancak 'tanıklıklarına başvurulabilir' diye düşünüyorum'' diye konuşmuştu.

Suriye'de halka yöneltilen şiddet hareketlerinin bir an önce durması ve bu konuda uluslararası camianın da anlayış birliğine varması gerektiğini vurgulayan Arınç, BM Güvenlik Konseyi'ndeki veto yetkisinin, ''çok haksız ve yersiz biçimde kullandığını'' kaydetti.

Uludere'deki olaylara da değinen Arınç, şunları söylemişti:

''Terörle mücadelenin en başarılı ve en sonuç alıcı zamanında, halkla hükümetin, devletin kucaklaştığı, bir güven havasının oluştuğu, terör örgütünün eylemlerinin neredeyse durma noktasına geldiği bir zamanda, sivil yurttaşlarımızın bombalanmış olması bence o sürecin önüne geçmek, süreci boşa çıkarmak, o sürecin olumlu olarak devam etmemesi için kurulan bir tuzak, yapılan bir yanlış, yönlendirme, ne derseniz deyin, sanki işin içerisinde henüz tespit edemediğimiz ama mutlaka ortaya çıkaracağımız, çıkarmak zorunda olduğumuz bir olay olarak tahmin ediyorum. PKK kendi içinde yüzlerce insanı katletti. Hem de çok acı, çok vahşi bir şekilde... Kürt aydınları da PKK'nın cinayetlerinin araştırılmasını ve bu konular üzerinde artık durulmasını istiyorlar. Çünkü PKK'nın en büyük cinayetleri Kürt halkına karşı da olmuştur.''

 -Çağlayan, açılış yaptı, soruları yanıtladı-

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kurdelesini keserek açılışını yaptığı Editör Masası'nda, AA editörlerinin, yurt dışı temsilcilerinin ve bölge müdürlerinin sorularını yanıtlayan ilk bakan olmuştu.

Yeni teşvik sisteminin kısa süre sonra açıklanacağını belirten Çağlayan, şunları kaydetmişti:

''Biz neden ithalat yapıyoruz? Ya o konuda üretimimiz zayıf, ya hiç üretimimiz yok veya teknolojimiz, kalitemiz yeterli değil veya TL'nin aşırı değerlenmesinden dolayı yurt dışından yapılan ithalatın daha cazip hale gelmesi... Nedir bunun yolu? Tabii ki onun yolu önünü kesmek değil. Elbette tedbirlerimizi alacağız, DTÖ'nün bana verdiği tüm yetkileri kullanmak benim bakan olarak görevim ama biz bunu yaparken de teşvik sisteminde çok önemli değişimler, çok önemli açılımlar yapıyoruz. Adeta yeni yaptığımız teşvik sistemi cari açığın panzehiri olacak. Panzehiri hazırlıyoruz. 6 sektörde 2010 rakamlarına göre 33 milyar dolar enerji dışı bizim toplam dış ticaret açığımız vardı. 30 milyar dolar sadece bu 6 sektörden kaynaklanıyor, enerji dışı... Burada biz bu 6 sektörü masaya yatırarak bunlarla ilgili çok önemli tespitler yaptık. Ne Türkiye'de yapılıyor, ne yapılmıyor. Türkiye'de yapılmayışının sebebi ne?''

 -Yıldırım, köprü trafiğine açıklık getirdi-

 AA Editör Masası'nın konuğu olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Boğaz Köprüsü'nün 40'ıncı yıl bakımı çok konuşuldu. ''Bu konuda bir iletişim kazası olduğunu düşünüyor musunuz? 3. köprünün yapım maliyeti genel bütçeden karşılanacak. Bu, diğer projelerin ötelenmesine ya da iptal edilmesine yol açabilir mi?'' şeklindeki sorulara şöyle yanıt vermişti:

''Birinci köprü 1973'de hizmete girdi, 2013'de 40'ıncı yılını doldurmuş oluyor. En basitinden, bir otomobilde belirli kilometrelerde, belirli bakımların yapılması nasıl icap ediyorsa, köprünün de ömrü boyunca yapılması gereken bakımları var. 40'ıncı yıl bakımı da oldukça kapsamlı bir bakım... 'Büyük bakım' diye tabir ediliyor. O çerçevede tabii ki 'trafik hiç aksamayacak' dememiz mümkün değil, gerçekçi de değil. Trafiğin en az olumsuz etkileneceği şekilde bütün tedbirleri alarak bu bakımı gerçekleştireceğiz. Amacımız köprüyü kapatmak değil, köprünün daha uzun yıllar eksiksiz hizmet vermesini sağlayacak gerekli bakımları yapmak. Burada mümkün mertebe gece trafiğin seyrek olduğu saatlerde çalışılacak ama mecbur kalınırsa gündüz de çalışmalarımız olacak. Orada da yine sabah-akşam yoğun trafik dışında, öğlen-ikindi vakitlerinde ağırlıklı olarak çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Belki şerit kısıtlamasına gidilebilir ama kesinlikle tamamen kapatmayı öngörmüyoruz.''

 -İzzetbegoviç, AA'nın Boşnakça yayına başlayacak olmasını değerlendirdi

 Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, AA'nın Boşnakça yayını için, Türklerin her halükarda ve her şekilde Bosna'da varlıklarını sürdürmek zorunda olduklarını belirterek, ''Aynı zamanda Bosna'daki medya alanında muhakkak Türk etkisi bir şekilde hissedilmeli'' dedi.

AA Editör Masası'nda soruları yanıtlayan İzzetbegoviç, AA Saraybosna temsilcilisinin, Anadolu Ajansı'nın Boşnakça yayınının yakında başlayacağını hatırlatarak, Boşnakça servisinde çalışacaklara hangi tavsiyelerde bulunabileceğini sorması üzerine, Bosna Hersek'te profesyonel ve iyi medyaya büyük ihtiyaç duyduklarını söyledi. İzzetbegoviç, ''Türkler her halükarda ve her şekilde Bosna'da varlıklarını sürdürmek zorundalar ve aynı zamanda Bosna'daki medya alanında muhakkak Türk etkisi bir şekilde hissedilmeli'' dedi.

Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in doğu ve batı arasında önemli bir yer teşkil ettiğini belirterek, dünyanın Türkiye'nin bulunduğu bu coğrafyasından iyi haberler duymak istediklerini kaydetti. Bosna'dan dünyaya olumlu ve gerçek haberleri gönderecek olan bir ajansa da ihtiyaçları olduğunu vurgulayan İzzetbegoviç, hiç şüphesiz Anadolu Ajansı'nın bu iki hususu başarıyla yerine getireceğini söyledi.

 -Son teknoloji ile donatıldı-

 Video konferans sistemi ile 100 ayrı noktadan canlı bağlantı imkanına sahip Editör Masası, son teknoloji ürünü ses ve görüntü sistemleri ile donatıldı.

Yurtdışı bağlantılar için 4 ayrı uydu yayınının entegre edildiği Editör Masası'ndaki video konferans görüşmeleri, yüksek çözünürlüğe sahip görüntü ve ses yayını ile sağlanıyor.

Toplantıya canlı bağlanan AA temsilcileri ve bölge müdürlerinin görüntüleri ''videowall'' adı verilen ekranla toplantı salonuna yansıtılıyor. Masa üzerindeki LCD bilgisayar ekranları ise aynı anda veya her bir temsilci ile ayrı ayrı görüşme imkanı sunarken, sistem dokunmatik olarak kumanda ediliyor.

Hafta içi her gün saat 09.00'da başlayan gündem toplantısının yapıldığı Editör Masası, olağanüstü durumlarda ''Kriz Yönetim Merkezi'' olarak da kullanılıyor.