Bakan  Bayraktar’ın Bayburt’ta ilk durağı Bayburt Valiliği oldu.  Valilik binasına girmeden önce kendisini görmek üzere toplanan vatandaşlara selam vererek vatandaşlarla bir süre sohbet eden Erdoğan Bayraktar, kendisi için yapılan karşılama töreninin ardından daha sonra programına devam etmek üzere valilik makamına geçti.

Valilik makamında Valimiz Hasan İpek Erdoğan Bayraktar’ın ilimize gelişi münasebetiyle kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Valimiz İpek, konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a ziyaretinden dolayı duymuş olduğu mutluluğu ifade ederek, Erdoğan Bayraktar’ın TOKİ Başkanlığı döneminde büyük başarılara imza attığını ve Bayburt’un bu durumdan kendi payına düşeni aldığını dile getirdi.

Valimiz Hasan İpek’in karşılama konuşmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’da bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına Bayburt’a gelirken kaza geçiren koruma aracından bahsederek başlayan Erdoğan Bayraktar “ Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Buraya gelirken bir kaza atlattık. Onun için biraz üzüntülüyüz. Allah acil şifalar versin” dedi.

“Bayburt İçin Çalışmalarımız Devam Ediyor”

Bayburt’un gelişmesi için bir program dahilinde çalışmalarını devam ettirdiklerini belirten Bakan Bayraktar, kendilerine gelen talepler hakkında gerekli çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. Erdoğan Bayraktar konuşmasının ardından temaslarına devam etmek üzere valilik ziyaretini noktalayarak belediyemiz hizmet binasına geldi.

Erdoğan Bayraktar’ı belediyemiz personeli kapıda karşıladı. Bakan Bayraktar, daha sonra Belediye Başkanımız Hacı  Ali Polat’la birlikte başkanlık makamına geçti.

“Bizleri Son Derece Mutlu Etti”

Belediye Başkanımız Hacı Ali Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a, belediyemizin ihtiyaç ve talepleri konusunda bir sunum yaptı. Erdoğan Bayraktar’a TOKİ’nin yaptığı konutlar için teşekkür eden Belediye Başkanımız Hacı Ali Polat, ‘Bayburt’un da bu yatırımlardan payına düşeni alması bizleri son derece mutlu etmiştir.’ şeklinde konuştu.

Maalesef ! İdare Ediyoruz

Belediye Başkanımız Hacı Ali Polat, Erdoğan Bayraktar'ın, mimari kimliğini kaybetmiş şehirlerin, bir mimar, mühendis bakış açısıyla yeniden yapılandırılması konusunda yaptığı çalışmaları gıptayla takip ettiğini ifade ederek kendisinden bu konuda Bayburt için yardım istedi. Belediye Başkanımız Polat konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “ Özellikle size verdiğim sunumumuzda da mevcut. Bayburt 1960 yılında yapılan altyapıyla şu anda idare ediyor. Kanalizasyon sistemimiz, şehir iç şebeke hattımız  ve maalesef atık su arıtma tesisimiz olmadığı için atıklarımız Çoruh’a karışıyor.”

“Yeterli Bütçeye Sahip Değiliz”

Kanalizasyon, su arıtma ve şehir içi şebeke yatırımları için 80 milyon TL ödenek gerektiğini ifade eden Belediye Başkanımız Polat, bu konuda yapılacak çalışmaları belediye olarak karşılayabilecek bütçeye sahip olunmadığını dile getirdi.

“Bayburt Gibi Belediyelere Hiç Verilmiyor !”

Belediye Başkanımız Polat, bu konularla ilgili iki türlü gelir kaynağı olduğunu ifade ederek, “ İki türlü kaynağımız var.  Birisi bakanlarımızın hibe programları diğeri de SUKAP projesi. Biz belirttiğimiz bu üç konuda projelerimizi hazırladık ve iki tanesini bakanlığınıza sunduk. Bakanlığınızdan 2012 yılında 700 bin TL bir ödenek verildi. Ama 1 Milyon TL’lik işin 700 bin TL ile görülemeyeceğini sizde takdir edersiniz. Burada yapabileceğinizi sizden arz ediyoruz, geri kalan kısmı da SUKAP (BELEDİYELERİN SU VE KANALİZASYON ALTYAPI PROJESİ) projesinden talep ediyoruz. SUKAP’ta şöyle bir uygulama oldu: 2013 tahmini bütçemiz 18 Milyon TL. Bu gelirle bu altyapı hizmetini yapamayacağımız malumunuz. Onun için SUKAP projesinin çerçevesinin biraz daha genişletilmesini, hibe boyutunun biraz daha genişletilmesini talep ediyoruz. Çünkü 25 bin nüfusun altında olup Bayburt’tan daha zengin belediyeler var. Onlara yüzde 50 hibe verilirken, Bayburt gibi belediyelere hiç verilmiyor. Bunu ben başbakanımıza da bir toplantı esnasında arz edecektim, tam o esnada başbakanımız dışarı çıktı. Bende bakanlarımıza arz ettim. Bu konuda bir katkınız olursa memnun oluruz Sayın Bakanım.”

“Bayburt Size Minnettardır”

“Kentsel dönüşüm konusunda Bayburt size minnettardır. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda bir çalışmamız devam ediyor. Bu projede hak edişleri ödeme aşamasındayız. Bu projenin birinci etabını uyguluyoruz.4 Milyon 400 Bin TL ödeneğimiz var. Bu projeyle 768 konut üreteceğiz. Özellikle bu projenin Bayburt’ta bundan sonraki süreçte lokomotif görevi üstleneceğine inanıyoruz. İnsanlara kentsel dönüşüm teklifiyle gittiğiniz zaman, var olan yapıdan ayrılmayı, ‘Ben nerede kalacağım diyerek’ reddediyor. Bunun için alternatif yerler yapmamız lazım ki, bu vatandaşlarımızı ikna edebilelim.”

“Mera Vasıfları Kaldırılmalı”

“Başka illerde olmayan, bizde olan farklı bir durum var Sayın Bakanım. Bu durumu biz yazı ile bakanlığınıza ilettik. Bayburt Belediyesi’nin mülkiyetinde olduğu halde mera ve çayır vasfına sahip 11 milyon metrekarelik bir alanımız var. Bu alanlar şehir planlarının içinde ve şehir bitişiğinde olduğu için şehrin büyümesinin önünde bir engel. Bu alanların mera vasıflarının değiştirilerek, belediyenin kullanabileceği hale getirilmesini özellikle talep ediyoruz.”

“Kentsel Dönüşümü Bu Sayede Başlatabiliriz”

“Burada 2003 Afet Planı içerisine dahil edilen bir mahallemiz var. Bu mesele yaklaşık 10-15 yıldır bizim sürekli önümüze geliyor. Bu konuyu birkaç kez Bayındırlık Bakanımızla görüştüm. Bu noktada bize şöyle bir teklifte bulundu: ‘Bu mevkileri bir üniversite raporuyla tespit ettirin, ondan sonra gerçekten afet riski bulunuyorsa bunun gereğini yapalım, tersi bir durum söz konusuysa bu mevkileri afet raporundan çıkaralım.’ Ama biz ekonomik sıkıntılardan dolayı bunu da yaptıramadık. Bu bölgemiz içerisinde üç mahalle yer alıyor. Bu bölgeleri 6306 Sayılı Kanun kapsamına dahil edebilirsek bu bölgeyi, üç mahallenin içerisinde yer aldığı bu alanı da yeşil alan olarak değerlendirmek suretiyle  Bayburt’ta ki dönüşümü başlatabiliriz.”

Belediye Başkanımız Hacı Ali Polat’ın konuşmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’da bir değerlendirme konuşması gerçekleştirdi.

“Gerçekten Sevindirici Bir Durum”

Bayburt’un hem nüfus hem de yüz ölçümü bakımından küçük bir il olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Erdoğan Bayraktar, tüm bunlara rağmen Bayburt’un hızlı bir gelişme kaydettiğini belirtti. Bayburt’un diğer illerle kıyaslandığında gelişmişlik bakımından sürekli mesafe kat ettiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, bu durumun gerçekten sevindirici olduğunu söyledi.

“Daha Fazla Önem Kazanacak”

Erdoğan Bayraktar, daha önce TOKİ döneminde eski otobüs terminali bölgesinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarından bahsederek, bu çalışmaların güzel olduğunu ve aynı zamanda şehre bir kimlik kazandırması bakımından bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Araklı ve Kop tünellerinin tamamlanmasıyla ulaşım sıkıntısının ortadan kalkacağını kaydeden Erdoğan Bayraktar, bu durumda nüfusun daha da artacağını ve kentsel dönüşümün çok daha fazla önem kazanacağını belirtti.

“Mutlaka Yapılmalı !”

Erdoğan Bayraktar, yapılması planlanan hizmetleri değerlendirerek konuşmasını şu şekilde noktaladı: “ Kanalizasyon çalışmalarının mutlaka yapılması gerekli. Burada bize iletilen diğer projeler var. Bunların üzerinde çok ciddi şekilde çalışılması ve proje geliştirilmesi lazım. Önümüzdeki dönemde İller Bankası’ndan kredilerimizi veririz. Bu konuda elimizden geleni yaparız. Diğer kanallardan gelecek kredilere biraz daha dikkat etmemiz lazım. Biz Bayburt’a ağırlık vereceğiz.”

“Daha Çok Sorumluluk Hissediyorum”

“Biz bu çalışmalarımızı neden yapıyoruz. İnsan ne yapılması gerektiğini gelip yerinde görünce daha çok sorumluluk hissediyor. Bunun için bizzat belediyelere gidip bakmak lazım. Bu çerçevede, Bayburt’u biz kendimize yakın görüyoruz, buraya geldik buradaki eksiklikleri gidermek için. Bu konuda valimizden taleplerini aldık, belediyemizden taleplerini aldık. Yine ilçelerimiz ve beldelerimizin talepleri oldu. Bunlarla da ilgileneceğiz.”

“Bunun İçin Buradayız”

“Köylerimizle Özel İdare vasıtasıyla,kanalizasyon ve alt yapı hizmetlerimizi götürmeye gayret edeceğiz. Bu çalışmalar için geldik buraya, Bakalım eksiklikler nelerdir? Yerinde görelim dedik. ”

Erdoğan Bayraktar sözlerini kendisini karşılamaya gelen konvoyda yer alan ve merkeze gelişinde trafik kazası geçiren polis memurlarına geçmiş olsun dilekleri ileterek noktaladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar konuşmasının ardından belediyemiz şeref defterini imzaladı ve Ak Parti Bayburt İl Teşkilatı’nı ziyaret etmek üzere belediyemizden ayrıldı.