İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla Avrupa çapında kurulmuş hükümetler arası Avrupa Birliği'nden farklı bir örgütlenme olan Avrupa Konseyi’nin yerel ve bölgesel yönetimler  (lokal ve region) kongre üyeliğine 2016 yılına kadar tekrar seçilen Bayburt İl Genel Meclisi Başkanı Raci Bayrak, Avrupa konseyinin hukukun üstünlüğünü kapsayan deklarasyonunun amaç ve ilkelerinin birinci ve üçüncü maddelerini imzaladı.

Konuyla ilgili İl Genel Meclisi Başkanı Raci Bayrak yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamaya göre üyelerin bireysel olarak da imzalaması gereken Prensip deklarasyonunun ilgili maddeleri şöyle:

Prensip (İlke) Deklarasyonu (Beyanı)

"Avrupa Konseyinin amacı, üyelerinin ortak mirası olan ortak ideal ve ilkeleri muhafaza etmek ve bunları hayata geçirmek amacıyla üyeleri arasında daha geniş bir birliğe erişmek ve üyelerinin ekonomik ve sosyal gelişmesini kolaylaştırmaktır.

Konseyin her bir üyesi hukukun üstünlüğü ilkesini ve üye ülkelerin yetki alanlarındaki bütün bireylerin insan hakları ve temel özgürlüklerden istifade etmesi ilkesini kabul etmeli ve Konseyin 1. Bölümde belirtilen amacını samimi ve etkili bir şekilde hayata geçirmede işbirliği yapmalıdırlar (Avrupa Konseyi Anlaşması , Madde 3) ."

Avrupa Konseyi Yerel (Lokal) ve Bölgesel (Region) yönetimler kongresine 2009 yılında 3 yıllığına seçilen Bayburt İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak bu göreve 2016 yılına kadar yeniden getirilmişti.

Türkiye’nin 12 üyeyle temsil edildiği konsey 1947 yılında Fransa’nın Strazburg kentinde kuruldu. 47 üye ülkesi olan Avrupa konseyi içinde yer alan Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi mahalli yönetimleri temsil ederek üye devletler yerel yönetimlerini destekliyor.

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Avrupa Konseyi'nin danışman organıdır ve Avrupa Konseyi içinde mahalli yönetimleri temsil ederek yerel demokrasiyi destekler. Biri yerel yönetimler odası, diğeri de bölgesel yönetimler odası olmak üzere iki meclise bölünmüştür, bir sekreterlik ve kongre tarafından 5 yılda bir seçilen bir genel sekretere sahiptir.