Bayburt’a gelen içme suyunun sertlik oranının Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre normal olmasına rağmen, vatandaşların daha yumuşak su tüketmesini sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Helva Köyü’nde tespit edilen suyu ana isale hattına katmak üzere Bayburt Belediyesi tarafından çalışmalar başlatıldı.

 

“Buralar Mübarek Topraklardır”

Bayburt Belediyesi Su ve Kanal İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından Helva Köyü Çavuşkıran mevkiinde başlatılan çalışmaları Belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Kondolot ile birlikte yerinde takip eden Belediye Başkanı Hacı Ali Polat,  yaptığı açıklamada, “Kop savunmasını okuyan herkes o savunmada Çavuşkıran mevkiini de okumuştur. Çavuşkıran Mevkii işte burasıdır. Yani buralar Kop savunmasın cereyan ettiği alanlardır. Onun için burası mübarek topraklardır. Şuanda burada bir çalışma yapıyoruz. Herkesin malumu olduğu üzere 2009 yerel seçimler öncesinde Bayburt’un en popüler meselesi su işiydi. Geçtiğimiz dönem içerisinde rabbime şükrediyorum ki Bayburt’un su sorununun büyük bir kısmını hallettik. Maden’den Dilenci Boğazı mevkiinden şehrimize daha önce asbest borularla gelen suyu çelik borularla gelmesini 2011 yılı sonunda sağladık. Ancak Maden’den şehrimize gelen suyun sertlik derecesi Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre uygun olsa da insanımız tarafından gönül hoşluğu içerisinde kullanılmasından biraz yüksek. Onun için suyun getirilmesi işinden sonraki iş alanımızı yumuşak su bulmak suretiyle, teknik olarak paçallamak (sıvıların bir birine karışması) suretiyle suyumuzun sertlik derecesini de yani kireç oranını da düşürmeyi amaç edindik. Şu anda burada öyle bir çalışma yapıyoruz. Tahlil ettirdiğimiz bu suda sertlik derecesi 17 olarak tespit edildi. Şuanda bu suyu Masat’tan şehrimize giden ana isale hattına kaynak yapmak suretiyle şehrimizin suyunu yumuşatmayı hedef edindik” dedi.

 

Belediye Başkanı Polat, uzun vadede hedefinin herkesin rahatlıkla kullanabileceği suyu temin etmek olduğunu ifade ederek, bu konuda özellikle kadınlarımızdan çokça şikayet geldiğini ifade etti. 600 metre uzunluğunda 355 mm’lik borular yardımıyla taşıma işleminin yapılacağını ifade eden belediye başkanı bu sorunu en kısa zamanda çözüme kavuşturacaklarını söyledi.

 

Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Şuanda bulunduğumuz alanın çevresinde de ilave su kaynakları mevcut. Bulunduğumuz noktaya bir kaptaj yapmak suretiyle, çevremizden buraya da ilave su kaynakları ile burayı beslemeyi düşünüyoruz. Daha sonra bu hattı ana isale hattına bağlamak suretiyle suyumuzun sertlik meselesinin % 50, 60’ını çözmüş olacağız.”

 

Dört Koldan Merkeze Su Taşınacak

 

“Bundan sonraki hedefimiz de daha önceki beyanatlarımda ifade ettiğim gibi Masat’ta Dede Korkut Türbesi’nden daha yukarıda buradaki su seviyesi oranında bir kaynak daha bulunmaktadır. Bu kaynağı da ana isale hattına monte etmeyi düşünüyoruz. Ve nihayetinde Kopuz’da tespit ettiğimiz bir su kaynağımız var. Bu su kaynağını da 5,5 kilometrelik bir hat yapmak suretiyle ana isale hattına monte edeceğiz. Diğer yandan Duduzar köyü sınırları içerisinde yaklaşık saniyede 10 litre akan bir su kaynağımız daha mevcut. Bunu da Zahit Mahallesi’nde Çilçil Mevkii’ndeki vatandaşlarımızın su ihtiyacını karşılamak üzere çalışmalarımızı başlattık. Bu söylediklerimizin hepsini gerçekleştirdiğimiz zaman inşallah musluklarımızda herkesin rahat rahat içebileceği, çay yapabileceği, temizlik işlerinde rahatça kullanabilecekleri suyu şehrimize vermiş olacağız.”

 

“Bayburt Belediyesi’nin En Kolay, En Sıkıntısız Suyunu Alıyoruz”

Belediye Başkanımız Polat, daha önce tüketim standartlarına uygun kaynak bulmakta güçlük çektiklerini dile getirerek, bu konuda bazı kesimlerin kendilerine gereksiz tepki gösterdiklerini belirtti. Bu konuda tespit ettikleri noktalardan birkaç kez su almak istediklerini belirten Belediye Başkanımız Polat, konu hakkında şunları dile getirdi:

“Şuana kadar Bayburt Belediyesi’nin en kolay, en sıkıntısız suyunu alıyoruz. Çünkü bizim köylerimize gidip de şu suyu alabilir miyiz dediğimiz zaman sanki köylülerimizin şah damarına basıyormuşuz gibi tepki gösteriyorlar. Hiç kimsenin kullanmadığı, hiç kimsenin ihtiyacı olmayan suyu bile istediğimiz zaman tepki koyuyorlar. Mesela Balca Köyü’nden kotu uygun diye su almak istedik, vermek istemediler. Yine Duduzar  mevkiinde su almak istediğimiz zaman anlamadan dinlemeden suyun sahibi kimmiş sorusuna net olarak cevap vermeden tepki vermeye çalıştılar. Biz de kimseyle problem yaşamak istemedik. Başka türlü almak isteseydik devlet gücünü kullanır, yetkisini kullanır gerekeni yapardı. Biz vatandaşımızı sıkıntıya sokmak suretiyle halkımıza su getirmeyi uygun bulmadık. Yoksa her yerde zeminden çıkan kaynak suyunun sahibi devlettir. Ve devlette istediği suyu istediği yere verir.”

 

“Başımız Sıkıştı, Kendi Köyümüzden Suyumuzu Alıyoruz”

 

“Bunu yaparken de şuna bakar. Tespit edilen kaynak suyu her hangi birileri tarafından içme suyu ya da arazide kullanılıyor mu kullanılmıyor mu? Eğer kullanılmıyorsa devlet su üzerinde istediği tasarruf hakkına sahiptir. Ama biz bu yollara başvurmadık. Şuanda tespit ettiğimiz sular zaten bize yetiyor. Başımız sıkıştı ve geldik kendi köyümüzden suyumuzu alıyoruz. Halkımıza kendi köyümden su götürmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bu konuda da kendi köyümden şuana kadar bana ve çalışanlarıma hiç kimse müdahale etmedi. Hiç kimse neden buradan su alıyorsun demedi. Demeyeceklerini de çok iyi biliyorum. Bu çalışmada emeği geçen herkese ben Bayburt adına teşekkür ediyorum.”