Köylüler tarafından dağlardan toplanarak kent pazarlarında satılan vitamin deposu kuşburnunun aynı zamanda birçok faydası bulunuyor. Doğal ortamda yetişen genelde dağlarda yetişeni daha makbul olan kuşburnu geleneksel yöntemlerle toplanıyor.

          Bayburt semt pazarlarında 2-4 lira arasında bir fiyattan satılan kuşburnu Bayburt mutfağının geleneksel yemekleri arasında yer alan tatlı çorbanın da hammaddesini oluşturuyor.

            Uzmanlara göre son günlerde hava değişimlerine bağlı olarak soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıkların yoğun olarak yaşandığını, bu mevsim geçişlerinin sorunsuz olarak atlatılabilmesi için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini, bu bağlamda da hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması için C vitamini yönünden zengin besinlerin tüketilmesini tavsiye ederken yörede bulunan kuşburnu bu mevsimde öne çıkıyor.

           Bayburt’ta aktarlık yapan Abdulkadir Temur kuşburnunun vücut direncini artırdığını belirterek faydalarını şöyle sıralıyor:”Vücuda ve gözlere kuvvet verir. Kandaki insülin miktarını ayarlamaya yardımcı olduğundan Şeker hastalarına çok iyi gelir.Cinsel isteği arttırır. Kansere karşı koruyucudur. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Romatizma şikâyetlerini ve ağrılarını hafifletir.

               Bağırsakları yumuşatan ve sindirimi kolaylaştıran Kuşburnu iyi bir idrar söktürücü olarak kabızlıkta faydalıdır. Basur rahatsızlığı yararlıdır. İshali keser. Vücuttaki atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını düşürür. Selülit oluşumunu engeller.”