Törene Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Zeki Karataş, vali yardımcıları Hakan Hakyemez ve Ali Gökay, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Hacı Demirezen, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

    Törende bir konuşma yapan Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, bulundukları mevkiinin sembolik bir mevki olduğunu belirterek şark cephesinin cereyan ettiği bin kilometrelik alanının önemli bir kısmını Kop savunmasının yaşandığı alanın teşkil ettiğini söyledi.

    Koptepe, Paşadağı civarı gibi Kop savunmasının geçtiği alanlar hakkında da bilgi veren Polat, "Bu civarda gerçekten yoğun bir çatışma devam etmiş. İtilaf devletleri batıda nasıl Çanakkale'yi geçip payitahtı almak istedilerse aynı zamanda Rusya'da buradan geçip payitahta ulaşmayı hedef edinmiştir. 15 Şubat 1916'da Erzurum'u işgal eden Rus komutanı Yuderik, 250 binlik ordusuna 'Artık Türk ordusu diye bir şey kalmamıştır. Bizim hedefimizi çarın bize emrettiği gibi İstanbul'a ulaşmaktır. Bu olduğumuz civarda öyle bir savunma gerçekleşmiş ki Türk ordusu ile milis kuvvetleri, Bayburt'un dağından taşından, köyünden mezrasından kalkıp da 'Canı cananı bütün varımı alsın da hüda/ Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.' şeklinde şairin tarif ettiği gibi vatan payimal edilmesin diye, düşman eline geçmesin diye bu bayrak gönderde sürekli kalsın diye canların feda, kanlarını sebil eden ecdadımız bu savunmayı gerçekleştirilmiş ve bu toprakları bize vatan olarak teslim etmişlerdir."dedi.

    Başkan Polat daha sonra Kop anıtındaki 'Ey Yolcu' kitabesinde yazılı olan " Bu dağları geçerken her karış toprağında bir şehidin mübarek kanı ve her adımında bir kahramanın saygıya değer kemiğinin yattığını unutma. Onlar içimizde ülkü, dilimizde türkü, imanımızda rehber ve hayatımızda gururdur."cümlelerini okuyarak bunu ilelebet söylemeye, bu ifadeleri haykırmaya ecdadı unutturmadan devam edeceklerini kaydetti.

    Daha sonra Yakutiye Camii İmam-Hatibi Enis Arslan, Kur'an tilavetinde bulunurken Bayburt Müftülüğü'nde görevli Bahattin Burak ise dua etti