Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu Bayburt’ta yapılan denetimlerle başladı. 

İl Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Bayburt-Erzurum karayolunda araçlarda kış lastiği kontrolünde bulundu.

655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci, 7 nci, 28 inci ve 34 üncü maddeleri ile 08.11.2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Bayburt Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri Bayburt-Erzurum karayolunda kış lastiği kontrolleri gerçekleştirdi.

Kamyon, tır ve minibüs gibi ticari araçların durdurulduğu uygulamada ekipler, araçların kış lastiği şartlarına uygun olup olmadığı ve lastiklerin diş derinlikleri gibi hususlarda kontrol yaptı.

519 LİRA İDARİ PARA CEZASI

Bayburt Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser yardımcısı Celalettin Özçetin, gazetecilere yaptığı açıklamada, kış lastiği uygulamasının 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde geçerli olduğunu anımsatarak, " Bu 4 aylık dönemde araçlara kış lastiği takmak zorunlu. Bu uygulama kapsamındaki araçlarımız, kamyon, çekici, kamyonet, minibüs ve A1 yetki belgesine sahip otomobillerdir. Ülke genelinde kış şartları ağır geçiyor. Ülkemizdeki kış şartları belli. Onun için araçlarımızda kış lastiği mutlaka olmalı. Bu lastiklerimizi bulundurmadığımız takdirde 519 lira idari para cezası uygulamak durumunda kalıyoruz" dedi.

KIŞ LASTİĞİ VE UYGULAMALARI

Kış lastiği; üzerinde M+S ("Dört Mevsim Lastiği" olarak da bilinen M+S lastikleri ( M = Mud = Çamur S = Snow = Kar ) Çamur ve Kar üzerinde daha iyi sonuç almak için üretiliyor) işareti bulunan ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türü. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçiyor.

Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunlu.

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunlu.

Kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunlu.

 

Her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemle ve varsa Bakanlıkça belirlenen arttırımlı sürelerle sınırlı olmak üzere şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında bu husus dikkate alınır.

DENETİMLERDE UYGULANAN USUL VE ESASLAR

Kış lastiğinin zorunlu olduğu süre içerisinde; Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında MS veya (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti aranıyor.

Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu.

Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilir.

Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunlu.

İDARİ MÜEYYİDE

Yapılan denetimlerde, kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan araç sahipleri için, basım işlemi Bakanlıkça sürdürülen ve denetimle görevli olan Kurumlara bilahare gönderilecek olan ”Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (655/KHK) İdari Para Cezası Karar Tutanağı” kullanılarak “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”te belirtilen miktarda idari para cezası karar tutanağı düzenlenir ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir ve izin verilen yerleşim yerinin adı söz konusu idari para cezası karar tutanağı üzerinde belirtilir.

İdari para cezası tatbik edilen tüm araçlar için kanıtlayıcı belge olarak ruhsat ve ehliyet fotokopisi ile mümkünse fotoğraf temin edilir.