Bayburt 112 Acil Sağlık Hizmetleri araç filosuna tam donanımlı 3 yeni ambulans daha katıldı. Yeni araçlar düzenlenen törenle hizmete başladı.

112 Komuta Kontrol Merkezi’nde düzenlenen törene Vali Hasan İpek, MilletVekili Bünyamin Özbek,  Ak Parti Bayburt İl Başkanı Yusuf Elçi, Sağlık İl Müdürü Dr. Zülkarni Özbek, Sağlık Müdür Yardımcısı  Dr. Ahmet Demirtaş, Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Hüseyin Bilgn ve Şube Müdürleri, 112 Başhekimi Dr. Rabia Kaymak ve 112 Acilde görev yapan sağlık personeli katıldı.

Törende bir konuşma yaparak ambulanslar hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Zülkarni Özbek, ilin yeni ambulanslarla sağlık anlamında hizmet kalitesinin yükseltilmesindeki öneme değinerek, " Sağlık Bakanlığınca yürütülen 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' kapsamında, sağlık alanında yapılan büyük atılımlarla, Acil Sağlık Hizmetlerinde de büyük gelişmeler sağlandı. Acil ve yoğun bakım tedavileri, özel ve kamu hastanelerinde ücretsiz verilmeye başlanırken bu uygulama ile sigortalı olsun olmasın herkes acil durumlarda ücretsiz sağlık yardımı alabiliyor."dedi.

112 ile taşınan hasta ve yaralı sayısının1998’de 520 iken 2012 yılında 5 bin 432 olduğunu kaydeden Dr.Özbek, " Aynı şekilde 1998’li yıllarda 112 hizmeti alamayan kırsal kesim, 2012 yılında bu hizmetten %100 yararlanmaya başladı. İlimizde Acil Sağlık Hizmetleri;  Bir adet 112 Komuta Kontrol Merkezi, 7 adet Acil Sağlık Hizmet İstasyonu, 92 personel ve 15 faal ambulans ile 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde Acil Sağlık Hizmeti vermektedir. 112 Acil Sağlık Hizmetleri kapsamında 2012 yılında 5 bin 432 432 vakaya müdahale edildi. 112 Acil Sağlık Hizmetleri ilk olarak 1998 yılında 1 adet ASH İstasyonu ve 8 personel ile hizmet vermeye başlamış olup, 2013 yılı itibari ile 1 adet 112 Komuta Kontrol Merkezi, 7 Adet 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, 12 adet Tam donanımlı Acil Yardım Ambulansı, 1 Adet UMKE aracı, 3 adet kar paletli ambulans ile hizmet vermeye devam etmektedir. Başhekimliğimizde ve Başhekimliğimize bağlı ASH istasyonlarında 5’i hekim olmak üzere toplam 92 sağlık personelimizle ilimiz genelinde hizmet vermekteyiz."diye konuştu.

Bayburt’ta Acil Sağlık Hizmetlerinin daha etkin ve verimli sunulabilmesi için, 112 KKM’ ye gelen çağrıların, doktor ve yardımcı sağlık personeli tarafından değerlendirilerek en fazla 2 dakika içerisinde telsiz ile olay yerine tam donanımlı 112 Acil Yardım Ambulansı yönlendirildiğini kaydeden Dr. Özbek, "112 Acil Yardım Ambulanslarında mevcut olan navigasyon ve GPRS cihazları sayesinde ambulanslar takip edilerek, olay yerine en kısa sürede ulaşılmaları sağlanmaktadır. Olay yerine giden ekibimiz, vakayı hızlı bir şekilde değerlendirip, gerekli olan acil tıbbi müdahaleyi yaparak, güvenli bir şekilde yönlendirilen hastaneye nakletmektedirler. Olağan dışı durumlarda, afet ya da çoklu trafik kazalarında UMKE’ de ( Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi ) görev yapan personellerimiz de vakaya yönlendirilmektedir. Böylelikle daha kısa sürede daha fazla kişiye tıbbi müdahale yapılmaktadır."dedi.

ASILSIZ ÇAĞRILAR VATANDAŞLARIN DAHA İYİ HİZMET ALMALARINA ENGEL OLUYOR

2012 yılında kentsel vakalara ilk 10 dakikada ulaşma oranının yüzde 99 kırsal vakalara ise ilk 30 dakikada ulaşma oranının yüzde 99 olarak gerçekleştiğini belirten Dr.Özbek, " Bu oranlarımız Avrupa standartlarında olup yeni açılan 4 nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuzla daha iyi seviyelere getirmeyi hedefliyoruz. İlimizde 112 Acil Yardım Çağrı hattına günlük ortalama 250 çağrı geliyor. Gün içerisinde gelen çağrıların 190’ını asılsız. Acil çağrıların gereksiz yapılmamasını, acil çağrıların hayati önem taşıdığını bu nedenle ihtiyacı olan vatandaşların haklarının yenmemesi gerektiğini ifade etme istiyoruz.  2012 yılında 112 ambulanslarımızla toplam 5 bin 432 kişiye yardım ettik. Bu hastaların 967’ının ileri tektik ve tedavi amacı ile il dışına sevk ettik. İl içerisinde 112 ambulanslarımızın vakaya ulaşım süreleri ortalama 7,8 dakika, bu ortalama ile Bayburt 112, ülkemizin en hızlı 112’si olmanın haklı gururunu yaşıyor. Sağlık Bakanlığınca, 2 adet Acil Yardım Ambulansı ile 1 Adet Kar Paletli Ambulans, İlimize, tahsis edildi. Yeni ambulansların da hizmete katılmalarıyla bu alandaki hizmet sunumu en üst düzeye ulaşacak."açıklamasında bulundu.

Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Milletvekili Bünyamin Özbek ise şunları kaydetti:  

"Öncelikle başta Sağlık İl Müdürümüz olmak üzere, 112 çalışanlarını tebrik ediyorum. Gerçekten bu 7-8 dakikalık ulaşım bu bizim Bayburt açısından çok önemlidir. Bu hassasiyetten dolayı çalışan tüm arkadaşları tebrik ediyorum. Sayın Başbakanımızın İstanbul’da yapmış olduğu açılış töreni ile 486 tane Ambulans Türkiye’nin değişik yerlerine dağıtıldı. Biz ilk görüşmelerde Sağlık İl Müdürlüğümüzün talepleri doğrultusunda ben Genel Müdürlükle görüştüğümde Bayburt’a Ambulans düşmüyordu çünkü nüfus verilerine göre yeterli Ambulans görünüyordu. Biz Genel Müdür Ali beyle gittik görüştük. Bu hususta gerekli hassasiyeti gösterdiler. Nüfus durumuna göre normalde bize yarım Ambulans düşüyordu. Fakat Ali beyin Sayın Valimiz Hasan İpek’in arkadaşı, dostu olması münasebetiyle, Sayın valimizle yaptığımız görüşmeler doğrultusunda. İki tane Ambulans ve bir de Paletli Ambulans olmak üzere üç tane Ambulansı Bayburt’a kazandırmış olduk. Bu konuda gösterdiği hassasiyetten ötürü, Valimiz Sayın Hasan İPEK’e şükranlarımı sunuyorum.

Ayrıca Üniversitemizde bulunan sıfır bir Ambulansı 112’ye kazandırabilmek için Maliye Bakanlığında girişimlerde bulunduk ve çok yakın zamanda Üniversitemizde ki Ambulansı da inşallah 112’ye alacağız. Daha kaliteli daha verimli hizmet temenni ediyoruz. Dualarımız hiç kimse hasta olmasın ama insanlarımız hasta oluyorlarsa Sağlık ekiplerimizin zamanında hastalarımıza ulaşmasını temenni ediyoruz."dedi.

Bayburt Valisi Hasan İpek ise konuşmasında Türkiye’de 112 Ambulans sisteminin 2003 yılından sonra kurulduğunu belirterek, "Tabi aslında 112 sisteminin içinde İtfaiyenin olması da gerekiyor. Türkiye’de bu sistemin ilk kuruluşunda o zaman ben Başbakanlıktaydım ve beraber ciddi çalışmalarımız oldu. Bu günkü geldiği seviye itibariyle gerçekten gurur verici bir seviyededir. Bir ambulansın şehir merkezinde ulaşması dünya standardı 12 dakikadır. Bayburt’ta 8 dakikanın altında ulaştığını söyledi Sağlık Müdürümüz. Ben bu sebeple arkadaşlarımın hepsini tebrik ediyorum, çok ciddi bir iş çünkü.

112 sadece taşıma hizmeti vermiyor, 2003 yılından önceki sistemlerde Ambulanslar sadece taşıma hizmeti veriyordu. Ama şimdi arkadaşlarımız hastaya yerinde önce müdahale ediyor ve tetkiklerini yapıyorlar, ondan sonra da ilgili yerlere sevk ediyorlar. Bu devlet hastanesi olabilir, diğer sağlık merkezi olabilir veya il dışı olabiliyor veya orada tedavisini yaptıkları birçok hastalar olabiliyor. Bu çok ciddi bir sistem ve Türkiye’de bunu çok güzel uyguluyor.  Ambulans Helikopterlerimiz ve Ambulans Uçaklarımızı da Sağlık sektörüne katarak bu konuda bir adım daha ileri gittik.

İstediğimiz zaman bu merkezlerden telefon ettiklerinde arkadaşlar koordineli şekilde Helikopter veya Uçak Ambulans gelebiliyor ihtiyaç olunursa böyle de sevkler yapılabiliyor. Ben bu yeni gelen 3 tane Ambulansın Bayburtlular için hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah kazasız belasız güzel hizmetler verilmesini temenni ediyorum."dedi

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Milletvekili Özbek Ambulansla şehir turu yaptı. Daha sonra komuta merkezine geçen Vali İpek ve Milletvekili Özbek, burada sağlık çalışanları ile bir süre sohbet ettiler. Çağrı merkezi sistemi ve çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Hasan İpek ve milletvekili Bünyamin Özbek komuta merkezinden ayrıldı.