Oda Borsa seçim sistemi Türkiye’nin en demokratik seçim sistemidir

           Bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğiuyguladığı seçim sistemi ile Türkiye’nin en demokratik kurumlarından biridir. TOBB’un ve Odalarımızın seçim şemasında aşağıdan yukarıya doğru gelen bir yapı bulunuyor. Meslek gruplarında bulunan üyelerkendi meslek gruplarından seçtikleri temsilcilerinden meslek komitelerini ve meclisi belirliyorlar. Meclis deyine bir seçimle kendi içinde yönetim kurulunu seçiyor.

           Bu sistemin sonucu olarak da yukarıdan üyelere doğru bir etki veya yönlendirmenin söz konusu olmadığı çok demokratik bir yapıya sahibiz.Bu yapının sağlıklı bir şekilde ve sekteye uğramadan işleyişini sağlamak da bizlere düşüyor. Bugün önümüzdebir seçim dönemi var. Seçimlerin demokratik kurallara uygun olarak, hakça yapılması açısından önemli bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğun gereğini en iyi şekilde yerine getirmek ve en küçük bir hataya mahal vermemek için gece gündüz çalışıyoruz…


NACE Kod çalışması ve yeni meslek gruplandırması ile bir devrime imza atıldı…

         NACE kodları konusunda TOBB ve Maliye Bakanlığı ortaklığında yeni bir çalışma yapıldı.Bu çalışmaöncesinde hangi sektörde kaç tane imalatçı olduğu sağlıklı şekilde bilinemiyordu ve işletmelerle ilgili her kurumda farklı kodlamalar bulunmaktaydı. O açıdan yapılan çalışmayla çok önemli bir işe imza atıldı. Standart hale getirilen NACE kodları birçok yerde kullanılabilecek.  Yeni sistem ile yatırım teşvik mekanizmasıdaha da sağlıklı hale getirilecek, sektörel kümelenme ihtiyaçları tespit edilebilecek, maliye politikalarının dizaynı daha sağlıklı yapılabilecek.

            Zira sektörlere özel politikaların belirlenmesi mümkün olacak. Bu durum kayıtlı ekonominin büyümesine de destek olacak. KOSGEB’in kredilerinde de artık bu faaliyet kodları dikkate alınacak.NACE kodlama sitemi ile belli bir adres bazında hangi faaliyet alanında şirket bulmak istenirse, bu bilgiye ulaşılabilecek. Web üzerinde şirketlere ulaşmak daha kolay hale gelecek. Çünkü faaliyetleri ve adresleri ilk defa güncel halde olacak. Yurtdışından gelen mal talepleri ve ortaklık teklifleri, hangi faaliyet konusundaki firmaları ilgilendiriyorsa, o firmalara artık daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde ulaştırılabilecek. Böylece reel sektörün iş hacminin artmasına imkân sağlanacak. Bu sistem kolay oluşturulmadı. Bu sistemde büyük bir emek var. Seçim listelerimiz ve meslek gruplarımız da bu sistemle oluşturuldu ve üzerimizden büyük bir yük kalktı.

 

Bayburt TSO olarak birçok alanda öncüyüz…

           Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası çok köklü bir kurum. Ankara Ticaret Odasının yaptığı araştırmaya göre de ülkemizin en eski Ticaret Sanayi Odalarından biri. Odamız kurulduğu günden bugüne üyelerinin ticari faaliyetini kolaylaştırıcı, şehrimizin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlayıcı sayısız çalışma yürüttü.

            Geçmişten bugüne Odamızda çok büyük emekler var. Ben bu vesile ile Odamızda bugüne kadar görev yapmış bütün yönetim kurulu başkanlarımız, meclis başkanlarımız, yönetim kurulu ve meclis üyelerimiz, genel sekreterlerimiz ve çalışanlarımızdan rahmeti rahmana kavuşanlara rahmet, hayatta olanlara sağlık, mutluluk ve uzun ömürler diliyorum. Odanın profesyonelleri olarak mesuliyetimiz büyük.

          Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası emeklilik için gün tüketilecek bir kurum değil. Bizler bütün çalışanlarımızla el ele ve gönül birliği içerisinde tabi olduğumuz kanunun şart koştuğu rutin hizmetlerle yetinmeyerek Bayburt’un gelişimine katkı sağlayacak projelere imza atmanın çabası içerisinde durmadan, dinlenmeden çalışıyoruz. Ve inşallah biz de bizlerden öncekiler gibi yapacağımız hizmetlerle topluma fayda üreten bireyler olarak ve arkamızda güzel bir iz bırakarak anılmak istiyoruz.

           Bu vesile ile Odamız seçimlerinin hem Odamıza hem de Bayburt’umuza tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.