Yoncalı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen yöre kültürünü genç nesillere aktarmak yanında birlik ve beraberlik duygularının yaşatılmasının da amaçlandığı ve bundan sonra geleneksel hale getirilen 1. Yoncalı Köyü Şenlikleri, 09 Ağuostos 2013’te Ramazan bayramının 2. Günü başladı. İlk gün köylülerin kendi aralarında bayramlaşma, misafirlere yemek ikramı, çeşitli yöresel eğlenceler, sponsorlar adına düzenlenen çeşitli turnuvalar, çocuklar arasında şarkı yarışması, türkü akşamı ve bazı sosyal etkinliklerle geçen şenliğin ikinci gününe büyük katılım oldu.

Rize sınırındaki 60 hanelik Yoncalı köyündeki şenliğin ikinci gününe Rize ver Erzurum’un ilçeleri ve köyleri yanı sıra çevredeki Bayburt’un köylerinden ve ülke geneli ve yurtdışındaki Yoncalılar tarafından yoğun katılım gerçekleşti. Köyün ‘Çorak’ adı verilen ağaçlarla çevrili çimenlik alanını 5 binden fazla insan doldurarak şenliğin tadını çıkardı.

Sabah erken saatlerinde ikram için kavurmalar kazanlarda pişirilmeye başlanırken köy halkı da şenlik alanına akın etti.  Sunuculuğunu gür ve etkili ses tonuyla Şakir Şahin’in yaptığı Yoncalı Yaz Şenliği etkinliğinin ikinci günü çuval, sandalye yarışması gibi yarışmalarla başladı. Yarışma sonucunda dereceye girenler köy muhtarı Mehmet Aydın ve Yoncalı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Akif Albayrak tarafından madalya ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Şenlik dolayısıyla bir konuşma yağan köy muhtarı Mehmet Aydın, şenlikte emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ettikten sonra bundan sonra daha güzel eğlenceler düzenleyeceklerini belirtti.

Yoncalı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Akif Bayrak ise bayramlaşma ve yaz şenliği programına gösterilen ilgiden dolayı tüm katılımcılara ve katkısı olanlara ve sponsorlara teşekkür etti. Bayrak, bu tür programlarla sıla-i rahim duygularını daha da geliştireceklerini kaydederek kardeşlik hukukunu, köy ve çevre köy halkı arasındaki sevgi ve saygıyı daha üst seviyeye çıkaracaklarını söyledi. Ardından da  İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziyeddin Babacan ve İl Genel Meclisi Üyesi Ali Çiçek, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, tarafından şenlik sponsorlarına plaket takdim edildi.

Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ise katılımcıların Ramazan bayramını kutlayarak yatırımlardan daha fazla pay alabilmek ve Bayburt’un milletvekili sayısını 2’ye çıkarabilmek için yaz boyunca köy köy dolaşarak başlatmış olduğu emeklilerin nüfus kayıtlarını Bayburt’a aldırmaları çağrısını yineledi.

Daha sonra Bayburtlu Türk Halk Müziği sanatçısı Oktay Köroğlu’nun sahne almasıyla devam eden şenlikte yöresel sanatçı Devran’la hareketlilik kazandı. Devran söylediği türkülerle şenliğe katılanları coşturdu.

Ardından sahne alan Cimilli İbo ise şenlik heyecanını zirveye taşıdı. 2,5 saat sahne alan  Karadeniz’in sevilen sanatçısı Cimilli İbo, Yoncalı’da şenliğe katılan vatandaşları anlattığı Karadeniz fıkraları ile güldürürken söylediği Karadeniz türküleriyle katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı.

Şenlik sonunda ise katılımcıların almış olduğu biletler karşılığında çekiliş yapılarak talihlilere çeşitli hediyeler verildi.

Şölene Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, İl Genel Meclisi Başkanı Raci Bayrak, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziyeddin Babacan, İl Genel Meclisi Üyesi Ali Çiçek, Bayburt derneklerini başkanları, çevre köy ve ilçe vatandaşları yanı sıra Yoncalı halkı katıldı