Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Millî Enerji ve Maden Politikası kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar” ödülleri, 6 Mart Salı akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katılımıyla gerçekleştirilen ve gelenekselleştirilmesi planlanan ödül programıyla kadınların enerji ve maden sektörlerine daha aktif çalışmalarını sağlamak ve başarılı kadın profillerine dikkatleri çekerek toplumsal farkındalık uyandırmak hedefleniyor.

Adaylar; Akademi Ödülü, Profesyonel Ödülü, İş Dünyası Ödülü, Girişimci Ödülü, Örnek Şirket Ödülü ve Jüri Özel Ödülü olmak üzere altı kategoride; Güler Sabancı, Hülya Koçyiğit, Prof. Dr. Erişah Arıcan, Ferit Şahenk gibi pek çok önemli ismin yer aldığı jüri tarafından değerlendirildi.

Enerji ve maden alanında önemli işlere imza atan kadın yöneticilerin ödüllendirildiği “Profesyonel Ödülü”ne Aksa Gümüşhane Bayburt Doğalgaz Şirket Müdürü Rahime Meydan layık görüldü.

Türkiye’de faaliyet gösteren tüm doğal gaz dağıtım ve elektrik dağıtım şirketlerinin ilk ve tek kadın Şirket Müdürü olma unvanını taşıyan Rahime Meydan şu ifadeleri kullandı: “Doğal gaz dağıtım sektörü, toplumun tüm bireylerine dokunan, kesintisiz hizmet sunan ve özveri isteyen bir çalışma alanı olarak ön plana çıkıyor. Dolayısıyla sektörde tüm paydaşların ve müşterilerin memnuniyeti çok önemli. Hem böyle bir alanda çalışıp hem de kadınların sektörde var olmasını destekleyen bu ödüle layık görülmekten gurur duyuyorum. Kadınların toplumda daha çok var olmaya ihtiyacı var. Bu tarz etkinliklerle kadınların enerji ve maden gibi zor çalışma alanlarındaki varlığının desteklenmesi çok önemli.”

Ödül törenine ilişkin açıklamada bulunan Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan ise “Aksa Doğalgaz olarak, bize ne mutlu ki ödül programınızın da adı olan ‘Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar’la birlikte çalışma şansına sahibiz. Faaliyet gösterdiğimiz doğal gaz dağıtım sektörü özelinde baktığımızda ise kadın istihdamının yaklaşık olarak yüzde 10 oranında seyrettiğini görüyoruz. Bu oran elbette ki yeterli değil, ancak doğal gazın Türkiye’de yaygınlaşmaya başladığı ilk yıllarla karşılaştırıldığında kadınların sektöre daha fazla dahil olmaya başladığını memnuniyetle gözlemliyoruz. Algıları değiştirmenin pek de kolay olmadığı bir dünyada sektöre katılan, cesaretle ve başarıyla işlerini sürdüren, sayısız önemli işe imza atan kadın çalışanlarımızı yürekten kutluyorum” dedi.

Sektörde faaliyet göstermeye başladığı günden bugüne kadın istihdamını destekleyen Aksa Doğalgaz’ın çalışanlarının yüzde 36’sını kadınlar oluştururken; kadın çalışanların yüzde 25’i yönetici, yüzde 50’den fazlası da uzman pozisyonlarında görev alıyor