Mezra köyündeki törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov, Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı, AK Parti Kars Milletvekilleri Prof. Dr. Yunus Kılıç, Ahmet Arslan, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov , Bayburt Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Şentürk ve çok sayıda davetli katıldı.

Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı, yaptığı konuşmada, "Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan stratejik dostlar ve stratejik ortalardır. Bu proje bu 3 ülkenin insanlarını yakınlaştıracak. Ama bunu bir daha belirtmek istiyorum ki bu proje 3 ülkemizi aşmış durumda. Bugün yaptığımız toplantıda görüşmelerde almış olduğumuz kararlar sayesinde bu projeyi daha da hızlandıracağız. ve daha hızlı bir şekilde sona doğru gideceğiz" dedi.

Azerbaycan Ulaştırma bakanı Ziya Mamadov ise, 90 bin Türk'ün şehit olduğu topraklarda çok önemli projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Mamadov, "Bizim toplandığımız bu yer Türkiye Cumhuriyeti'nin çok değerli, tarihi değerlere dayanan çok şerefli topraklardır. Bu topraklarda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluşu için, bağımsızlığı için burada bu topraklarda, bu memlekette, bu yerde 90 bin Türkün şehit olması karşısında saygıyla eğiliyoruz. Bu memlekette 90 bin şehidin ruhu karşısında bu işlerin yapılması Türk halkının, Türk devletinin, Türk hükümetinin o şehitlerin ruhu karşısında hayata geçirdiği en önemli vazifelerden birinin icrası için toplandık. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, Gürcistan Devletinin öncülüğü esasında bu proje bugün hayata geçti ve bu istikamette bu projenin icrası hayata geçirildi" diye konuştu.

"BU PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZDE HERKESE AÇIK OLACAK"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2008'in son baharında başlayan bu yolculuğun adım adım gerçeğe dönüştüğünü belirterek, "Bugün 73 kilometrelik yol üzerinde ilk kaynağı yapıyoruz. Azerbaycan Bakü'den çıkan, Gürcistan sınırına oradan Gürcistan-Türkiye sınırına kadar olan hattın büyük bir kesimini tamamlamış durumdayız. Bize bu bölgede aynı çalışmaları yapıyoruz. Ama araziyi tahrip etmemek için, çevreye zarar vermemek için en zor yolu seçtik. 73 kilometrelik hattın 24 kilometresi tünel. Zenger Kalesine zarar vermemek için tarihi yerlere dokunmamak için güzergahı değiştirdik. Zor arazide heyelanlı arazilerde yarma dolgu yapmak yerine tüneli tercih ettik. 2 hatlı, elektrikli çok gelişmiş bir demiryolunu bölgeye kazandırıyoruz. Bu sadece Azerbaycan'ı Gürcistan'ın Türkiye'nin projesi değil. Bu Orta Asya Cumhuriyetlerinin projesi, bu Çin'in projesi, Balkanların projesi, Orta Doğu ülkelerinin hatta Avrupa'daki AB ülkelerinin projesidir. Bu projeyi biz gerçekleştirdiğimizde herkese açık olacak. Bölgenin ülkelerimizin refahı daha da artacak. İnsanlarımız birbirine daha fazla yaklaşacak. Daha fazla dostluklar kurulacak. Daha fazla birlikte iş yapacağız. 830 kilometre, 140 kilometreden gitse 6-7 saatte Bakü'den Kars'a, en fazla gelebileceksin. Aynı şekilde yükler, Batı'dan Doğu'ya, Doğu'dan Batı'ya nakledilecek. Yol medeniyettir diyoruz. Su medeniyettir diyoruz. Medeniyetin gereğini de evvel Allah sizlerin, milletlerimizin desteğiyle gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

    Bayburt Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Bayburt Grup Özel İdare Gençlik Spor Kulübü Onursal Başkanı Abdurrahman Şentürk " Yapımını üstlendiğimiz Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının ray döşeme törenini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın  Binali Yıldırım'ın ,katılımı ile gerçekleştirdik.Tarihi İpek yolunun ray üzerindeki versiyonu olan bu hattımız Türkiye -Azerbaycan ve Gürcistan halkı ve ekonomisini canlandırıp ve gelişmesini sağlayacağını düşünüyor herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından BTK Demiryolu Hattının ilk rayı döşendi. Ray döşemesini 3 ülkenin bakanları birlikte yaptı.