Divan Kurulu Başkanlığını; TESKOMB Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akal, üyeliklerini ise Kemal Yücel ile Köksal Karslıoğlu’nun yaptığı kongreye kooperatife kayıtlı 515 üyeden 70’i katıldı.


Kongrede bir konuşma yapan Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, “2009 yılına Dünyada bir finansal kriz başlamıştı. Amerika’yı, Avrupa’yı ve tüm ülkeleri etkileyen bir kriz olmuştu. Bu kriz azda olsa Türkiye’yi de etkiledi. Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifi sayın başkan ve yönetimine teşekkür ediyorum. O günlerde esnafa nasıl yardımcı olduklarına şahitiz. O dönemde hükümetimiz bir karar alarak faiz oranlarını yüzde 5’e çekmişti. Kooperatifimizde esnafımızı ayakta tutabilmek için büyük gayret gösterdi” dedi.


Özbek, kendisinin esnaf olduğunu ve Bayburt’ta kullanılan kredilerin yüzde olarak oranlamaya vurulduğunda ticarette değil de araç ve tatil gibi alanlarda kullanılmak üzere alındığını ve geri dönüşlerde o dönemlerde sıkıntılar yaşandığını söyledi. Özbek, esnafın bu konularda daha dikkatli davranması konusunda uyarılarda bulundu.


Bayburt Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Sekmenli ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi :


“Kooperatifimizin bölgenin en iyi üç kooperatifinden birisidir”


“Adettendir her bitiş ve başlangıçta bir hesaplaşma yapılır. Aslında böyle anlar soluklanmak, içe dönük ve yeni çıkışlar yapmak için bir hazırlık zamanıdır. Elbette hesaplaşmak için geçen bir yılın başlangıcından bugün ulaştığımız yerdeki rakamlar üzerinden değerlendirmesini yaparken nasıl sorusunu da sorarsınız. Biz de öyle yaptık. 2012 ye girerken kooperatifimizin kullandığı plasman 4.600.000 lira idi. 2012 sonu itibariyle 6.200.000 liraya ulaştık. Kullandırılan kredilerin 25.000 liraya kadar olan kısmına yüzde 5, yukarı kısmı içinse yüzde 6 faiz oranı uygulanmakta. Bunlara yüzde 1 banka komisyonu ve 100 lira istihbarat ücreti konulmaktadır. Kooperatifimiz bankaca belirlenen 7 sınıf kooperatifler kategorisinin 1 inci sınıfında bulunmakta olup 125 bin liraya kadar kredi kullandırmaktadır. Kooperatifimizin yıl sonu takibi 1.82’dir. Kooperatifimizin bölgenin en iyi üç kooperatifinden birisidir. Elbet teki elde edilen bu konum siz değerli ortaklarımızın yönetimimize verdiği desteğin sonucunda alınmıştır. 2012’ye girerken ülkemiz etrafında ve dünya ekonomik konjektöründeki sıcak gelişmeler, esnaf ve sanatkarımıza da yansımış, piyasalarda belirgin bir daralma meydana gelmiştir. Bunu fark eden yönetimimiz belli bir risk almayı esnaf ve sanatkârlarımızı kredilendirme hususunda daha çok desteklemeyi hedef koydu. Düşündüğümüz gibide yaptık. Şimdi ise geldiğimiz noktada kooperatifimizin geleceğini planlarken fırsatları değerlendirerek tehlikeleri görmek mevcut ve muhtemel riskleri de göz önünde bulundurarak siz değerli ortaklarımızın katkılarıyla şekillendireceğimize olan inancımızı belirtmek istiyoruz. 2013 ve sonrasında kooperatifimizin geleceği için tasarladığımız ileriye dönük bir hamle olarak hizmet binamızın yeniden inşası hususunu önümüzde strateji olarak belirledik. Bu konuda ortaklarımız ve yetkililerin destek ve takdirlerini yönetim olarak beklediğimizi; banka faizlerinin dibe vurduğu bu dönemde ortaklarımızın kullandığı kredi faizlerinin aşağıya çekilmesini, banka komisyonlarının kaldırılmasını kooperatfimizin konumu gereği kullandırılan kredilere yaptığı kefaletin yanı sıra ortaklarımızın getirdiği kefillerin eşlerinin ayrıyeten borca kefalet etmesi zorunluluğunun kaldırılmasını 2012 yılı başına kadar harç ve damga vergisinden muaf olan kooperatfimizin yine aynı konumda işlem yapmasının sağlanmasını ilgililerden saygıyla arzımızı belirtmek istiyoruz.”


Başkan Sekemnli’nin konuşmasının ardından görüşülen gündem maddelerinde yönetim ve denetleme kurulu raporları, bilanço ve gelir gider tabloları okunarak üyeler tarafından onaylandı. Kongrede ayrıca kooperatif binasının yıkılarak yerine 5 katlı bir bina yaptırılması ve 1. Katta bulunan 116 metrekarelik kısmın 250 bin lira karşılığında satılması için yönetim kuruluna yetki verildi.