Toplantıya Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Oltu Belediye Başkanı ve Çoruh Havzası Kalkınma Birliği Başkanı İbrahim Ziyrek, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Budak, Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçi, Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya ve birlik il temsilcileri katıldı.

 

Ana gündem maddesi olarak katılım taleplerinin görüşüldüğü toplantıda, Katı Atık Depolama Tesisleri Çalışmaları, Sıvı Atık Arıtma Tesisleri ile ilgili Çalışmalar ve Çoruh Havzası Kırsal Kalkınma Projesi ile ilgili çalışmalar üzerinde değerlendirmeler yapıldı.

 

Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt Belediyesi’nin birliğe katılımının kabul edilmesi münasebetiyle bir konuşma gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Polat, konuşmasında Çoruh Havzası florasının zenginliğinden bahsetti ve bu zenginlikten akılcı bir biçimde yararlanılmasının gerekliliğini ifade etti.

 

Belediye Başkanı Hacı Ali Polat’ın konuşmasından satır başları şöyle:

 

“Bizlerin ortak bir değeri, ortak bir amacı var. Her şeyden önce insanlarımıza belediye çatısı altında hizmet etmek istiyoruz. Bu toplantımızda bu hizmetin bir vesilesi olacak inşallah. Çoruh hepimizi bir araya getiren bir çimento gibi. Mescit dağlarından doğuyor, Batum’ a gidiyor. Nehirleri temiz tutmak, coğrafyayı temiz tutmak bizim her şeyden önce belediyeci olarak görevimiz. Ve turizm hepimizin çok önemsemesi gereken bir kavram. Bazen müthiş şekilde yapılanmış binalar, bazen de insanın elinin hiç değmediği yerler turizm değeridir. Bizim zannediyorum en büyük turizm değerimiz Çoruh kenarındaki dağlar, ovalar, vadiler. Bunları ne kadar orijinaline uygun olarak saklayıp, muhafaza edersek, sonrada pazarlamasını güzel bir şekilde yapabilirsek işte o zaman kazancımız olur.”

 

Alternatif Üretmek Zorundayız

 

“Coğrafyamız aynı, insan potansiyelimiz aynı, demografik yapımız aynı. Belediyede Uzundere belediye başkanımızla konuşmuştuk bir tespitte bulunduk. Bayburt’un nüfusunun yüzde 10’nu Bayburt’ta yüzde 90’nı Bayburt’un dışında yaşıyor. Bu oran hepimiz için geçerli. O zaman bu dışarıdaki yüzde 90’nı buraya nasıl çekeceğiz?  Onların dönemselde olsa mutlaka buraya gelmesi gerekiyor. Biz kalkınma ajansıyla İskoçya, Kuzey İrlanda ve İngiltere’ye ziyarette bulunduk. Ziyaretten sonra bizde şu mantık değişti, turizm denince aklımıza hemen yabancı insanların ziyarette bulunup bir şeyler alması geliyordu. Oysa değil aslında, iç turizmi öğrenmeden, iç turizme zemin hazırlama bilincine sahip olmadan, mekânlarımızı kendi turistlerimize göre dizayn etmeden dışarıdan turist çekmek mümkün değil.  Bayburt’a Uzundere’ye, Tortum’a İspir’e gelen hemşerilerimizin bir hafta sonra canları sıkılmaya başlıyor. Nereye gidelim?  Diyorlar. Kendilerinin canı sıkılmasa bile ailesinin veya kendisiyle birlikte gelen misafirlerinin sıkılıyor. Onun için biz onlara alternatifler üretmek zorundayız.”

 

“Kaynak Olmayınca Hizmet Üretmek Çok Zor”

 

“Bazen bizim hiç önemsemediğimiz göl kenarında bir yer onun için müthiş bir dinlenme mekânı oluyor. İşte bunu keşfedip pazarlamasını yapabildiğimiz zaman gerçekten kendi değerlerimiz turizm açısından çok önemli bir konuma gelecek. Çoruh bizim hem güzelliğimiz hem de ekonomik getirimiz olabilir.

Bizim temel dertlerimizden biriside ekonomik durumumuz. Bütçede para olmayınca gerçekten hizmet çok zor üretiliyor. Bu birliği gerçekten çok faydalı bulduğum için belediye olarak katıldık.”

 

“Çoruh’u Korumak Zorundayız”

 

“Çoruh’u korumak zorundayız. Çoruh havzasındaki biyolojik zenginlik bizim kıymetini bilemediğimiz bir durum.  Geçen sene Rize’de bir toplantıya katılmıştım arkadaşlar orada bir İngiliz bayan turisti konuşturdular. Dedi ki ben Kaçkar dağlarında kelebekler üzerine araştırma yapıyorum. Neden Kaçkar dağları?  Diye sorulduğunda ise İngiltere’nin tamamında 200 tür varken sadece Kaçkar dağlarında 400 tür var dedi. Aynı durum Çoruh havzasında da geçerli. Bu durumu göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı yapmamız gerektiği inancındayım.”

 

Belediye Başkanımız Hacı Ali Polat, katılımcıları Bayburt’ta ağırlamaktan duymuş olduğu mutluluğu dile getirdi ve katılımcılara çalışmalarında başarılar dileyerek, sözlerini Hasan Hüseyin Korkmazgil’e ait Ey Yolcu şiiriyle tamamladı.

 

Belediye Başkanımız Hacı Ali Polat’ın ardından ÇOKAB Başkanı İbrahim Ziyrek’ de yapılan çalışmaları değerlendirdi.

 

“Sırada Kırsal Kalkınma Projesi Var”

 

Başkan Ziyrek, birlik çalışmalarını başladıklarında zaman zaman tereddüde düştüklerini söyledi ve gelinen nokta itibariyle bu düşüncelerinin ortadan kalktığını bildirdi. İbrahim Ziyrek konuşmasında şunları dile getirdi: “Zaman zaman acaba boşuna mı uğraşıyoruz, nereye kadar ne yapacağız dedik ama hamdolsun geldiğimiz nokta itibariyle görüyoruz ki bu projeye başlamakla iyi etmişiz. Geldiğimiz noktada azımsanacak bir nokta değil. Bu havzayı korumak adına öncellikle kendimizi katı atık depolama tesisine odakladık. Bayburt’taki katı atık depolama tesisini birkaç defa gezdik ve katı atık sorunumuzu büyük oranda hallettik. Sıvı atığa gelince artık o sıkıntımızda halloldu diyebiliyoruz. Sırada Kırsal Kalkınma Projemiz var. Olmaz demeyeceğiz, bu işin uzmanları, hocalarımız bu işin içinde. Gerekli yerlerden gerekli desteği alarak bu projeyi de başarıyla bitireceğimize inanıyoruz.”

 

Birlik Başkanı İbrahim Ziyrek’in konuşmasının ardından Kırsal Kalkınma konulu sunumlar yapıldı. Toplantının son bölümlerinde katılımcıların talep ve şikayetleri değerlendirildi. ÇOKAB toplantısı katılımcıların toplu fotoğraf çektirmeleriyle sona erdi.