“Taştaki Ekmek”, “Belgemi Alıyorum Operatör Oluyorum” ve “Bayburt Tarihini Her Yere Taşımak” Sodes projeleri kapsamında eğitim gören kursiyerlerle bir araya gelen Belediye Başkanı Polat, kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına ve AB kriterlerine uygun belgelerini verdi.

 

Bayburt Belediyesi 6 Projeyi Birden Geçiren Tek Kurum Olmuştur

 

Bayburt Konağı’nda düzenlenen akşam yemeğinde kursiyerle bir araya gelen Belediye Başkanı Polat, projeler hakkında yaptığı açıklamada, “2012 yılında valiliğin onayından geçen 9 adet projemiz Ankara’ya giderek Devlet Planlama Teşkilatı’nda 6 tanesi kabul edildi. Bunların dışında da ilimizde bir kurumumuzun alıp uygulamadığı projeyi de biz alarak uygulamaya koyduk. Dolayısıyla 2012 yılında 7 tane Sodes projesini uygulamaya geçirdik. Sodes projelerinin uygulandığı GAP ve DAP bölgelerindeki 29 il arasında Bayburt Belediyesi 6 projeyi geçiren tek kurum olmuştur. Yetmedi bir de başka bir kurumun projesini de biz uyguladık” dedi.

 

Tarihi Değerlerimizi Hediyelik Eşyaya Dönüştürmemiz Gerekiyor

 

Projeleri hazırlarken bir taraftan Bayburt’a bir şeyler kazandırmayı diğer taraftan da turizm sektörünü canlandırmayı hedeflediklerini söyleyen Belediye Başkanı Polat, “Bu projelerden ikisi tamamen turizme yöneliktir. Yaz aylarında il dışından Bayburt’ta yerli ve yapancı turistler geliyor. Bunların ilimizden giderken yanlarında Bayburt’a ait hediyelik eşya götürmeleri için bu alanda projelerimize ağırlık verdik. Bayburt’un taşı, kalesi vb. şeyleri meşhur diyoruz. Ama turist taşı kütle halinde götüremez, kaleyi de alıp götüremez.  O zaman biz bu değerlerimizi hediyelik eşyaya dönüştürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

 

Plakete Vereceğimiz Parayı Maaş Olarak Veriyoruz

 

“Biz göreve başladığımızda yıllık 15-20 bin TL plakete para veriyorduk.” İfadelerini kullanan Belediye Başkanı Polat, “Özellikle Dede Korkut şölenlerinde, 21 Şubat etkinliklerinde misafirlerimize plaket veriyorduk. Biz bu uygulamada değişikliğe giderek daha özgün olsun diye Bayburt taşından maketler üretmeye başladık. Bu konuda eli marifetli Fikret ustamızı ve Ramazan ustamızı çağırdık ve kendilerinden Bayburt taşından Saat Kulesi, Şehit Osman Türbeleri, Kop Şehitleri Anıtı, vb. tarihi değerlerimizin maketlerini yapmalarını istedik. O günden beri misafirlerimize Bayburt taşından üretilmiş maketlerimizi hediye ettik. Ve o günden beri Bayburt Belediyesi olarak plakete para ödemedik. Plakete vereceğimiz parayı Fikret ustamıza ve Ramazan ustamıza maaş olarak verdik ve bundan Bayburt kar etti” şeklinde konuştu.

 

Bizim Temel Amacımız Turizm Malzemesi Açığını Kapatmaktı

 

Bayburt’un böyle bir sektörü olsun diye, hediyelik eşyalar üreten insanlar bir araya gelsin diye bu projeleri geliştirmeyi düşündüklerini dile getiren Belediye Başkanı Polat, “Aynı zamanda ağaçtan yapılmış bu tür hediyelik eşyalar oluşsun istedik. Biz projeleri hayata geçirerek burada uygulamalı olarak eğitim gören kursiyerlerimiz, kurs bitiminde kendi işini kursun istiyoruz. Bu konuda bütün kursiyerlerimize bu sektörde üretim yapmalarını tavsiye ediyorum. Bayburt’a özgü üretilen hediyelik eşyaların pazar sıkıntısı yaşayacağını düşünmüyorum. Bayburt Belediyesi olarak bu projelerle bir tane taş atölyesi, bir tane de ağaç mobilya atölyesi kurduk. Bizim temel amacımız kendi kumumuza bu atölyeleri kurmak değil, Bayburt’un turizm malzemesi konusundaki açığını kapatmaktı” ifadelerini kullandı.

 

Biz Üzerimize Düşeni Yerine Getirdik

 

Başkan Polat konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

 

“Bayburt’ta, Türkiye de hatta dünya genelinde işsizlik var ama bu işsizliğin temelinde kalifiye eleman olamamak var, vasıfsız olmak var. Vasıflı olan adamın işsizliği söz konusu değildir. Ben operatörüm, ben kepçe kullanırım, ben greyder kullanırım diyen adam zaten boş kalmıyor. Bize de gelmeden Bayburt İnşaat istiyor, Baykes istiyor. Hes istiyor. Operatör olan adamın boş kalması hiç mümkün değildir. Bu konuda da Bayburt Belediyesi olarak gençlerimize iş kapısı açmak adına “Belgemi Alıyorum, Operatör Oluyorum” diye bir proje hazırladık. Biz üzerimize düşeni yerine getirdik. Şimdi dünyanın neresine giderseniz gidin size vereceğimiz bu belgelerle operatör olduğunuzu göstermiş olursunuz. Çünkü bu belgeler Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına ve AB kriterlerine uygun belgelerdir. Ben projelerin hazırlanmasında emeği geçen kurum elamanlarımıza, teknik ekibimize teşekkür ediyorum. Projelerin sonuna kadar devam etme azmini ve sadakatini gösteren arkadaşlara teşekkür ediyorum.”

 

Belediye Başkanı Polat konuşmasının ardından 3 ayrı projede de eğitim gören toplam 37 kursiyeri tek tek çağırarak onlara belgelerini verdi.