Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşayan Bayburtluların, ‘Bayburt’a neler yapılabilir?’ noktasında atılan adımları “Hem bilimsel olarak, hem teknolojik olarak önümüzü açmaya çalışıyorlar” diyerek takdir ettiğini söyleyen Vali İpek, “Bizde bu adımları atanları bağrımıza basarak ve fikirlerinden yararlanarak Bayburt için bir şeyler yapmak için çok ciddi gayretler sarf edeceğiz” dedi.

BAYPROJE’nin Bayburt Valiliği, Bayburt Belediyesi, Bayburt Üniversitesi ve Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği içinde düzenlediği, “Bölgesel Yenilik Merkezleri, Dünya’dan ve Türkiye’den Örnekler, Bayburt’ta Uygulanabilme Olanakları ve Yol Haritası” konulu panel Bayburt Üniversitesi İktisat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşti.

VALİ İPEK: “BAYBURT VALİSİ OLDUĞUM İÇİN ŞANSLIYIM”

Panelin açılış konuşmasını Bayburt Valisi Hasan İpek yaptı. Konuşmasında BAYPROJE oluşumunun Bayburt’un kalkınmasına çok ciddi destek olacağına inandığını ifade eden Vali İpek, Bayburt’un kalkınması ve ilerlemesi açısından ümitli olduğunu ve Bayburt Valisi olduğu için kendisini şanslı hissettiğini söyledi.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşayan Bayburtluların, ‘Bayburt’a neler yapılabilir?’ noktasında atılan bu adımları takdir ettiğini dile getiren Vali İpek, “Hem bilimsel olarak, hem teknolojik olarak önümüzü açmaya çalışıyorlar. Bizde bunu bağrımıza basarak, fikirlerinden yararlanarak Bayburt için bir şeyler yapmak için çok ciddi gayretler sarf edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin birçok yerine dağılmış Bayburt’a hasret bir kitlenin yazlarını geçirmek için üç dört ay memleketlerini tercih ettiklerine değinen İpek, “Onun için Bayburt’u yetmiş bin nüfuslu olarak görmemek lazım. Bayburt’u yedi yüz elli binli, bir milyonlu nüfuslar olarak görmemiz gerekiyor ve ben öyle görüyorum. Burada yaptığımız her şeyin Türkiye’nin birçok yerinden izlendiğine eminim. Çünkü aldığımız mailler ve telefonlar bunları gösteriyor. Ben Rıfat hocamın Bayburt’un gelişmesinde reel bir olayı ortaya koyduğu için bizim fiziki mekânlarımızın, fabrikalarımızın iyileştirilmesi ve ilimizin kalkınmasına reel bir katkıda bulunmak için başlattığı böyle bir projeyi gerçekten çok önemsiyorum ve çok değerli buluyorum. Kendisine ve çalışma arkadaşlarına bize yapacakları ve yaptıkları bu katkı için teşekkür ediyorum. Bu toplantının Bayburt için, tüm Türkiye’de yaşayan bir milyon Bayburtlu için ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

PROF. DR. YILDIZ: “BAYBURT’UN GÜÇLÜ OLDUĞU SEKTÖRLER GELİŞTİRİLMELİDİR”

BAYPROJE Dernek Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız ise yapılan panelin amacının Bayburt’ta kurulmuş ve kurulacak işletmelerin rekabet yeteneklerinin geliştirilmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Yıldız, “Bu amaç doğrultusunda ‘Bayburt Yenilik (İnovasyon) Merkezi kurulması, bir kalkınma politikası aracı olarak tartışmaya sunulacaktır. Bu bağlamda bölgesel ve kentsel yenilik merkezleri, Türkiye ve dünya deneyimleri ve Bayburt açısından uygulanabilirliği konularında’ kıymetli uzmanlar görüşlerini sunup, katılımcıların katkılarını değerlendirilecekler” dedi.

İller arası rekabetçilik endeksinde Bayburt’un 75. sırada olduğunu kaydeden Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bayburt’umuz açısından bu durum son derece önemlidir. Bu nedenle yenilik zihniyetinin yaygınlaşmasını önemsiyoruz. İşletmelerin bir konuyu, bir problemi ele aldıklarında, farklı düşünmeleri, onu yeniden tasarlamaları ve sürekli arayış içinde olmaları gerekir. Pazara yönelik planlar, projeler hazırlamalılar. Rasyonel davranmalılar. Yenilik sonucunda ortaya çıkacak mal veya hizmet satılabilir ve kâr edilebilir durumda olmalıdır. Bayburt’un üretim faktörleri, üretim becerileri ve Pazar olanakları açısından zengin, güçlü ve deneyimli olduğu sektörlerin sağlam bir şekilde tespit edilmesi ve bu doğrultuda ilgili sektörlerin rekabet yeteneklerinin geliştirilmesine katkıda bulunmamız gerekmektedir. Bu yönde yerel yönetimler, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşları olarak neler yapmalıyız, nasıl yapmalıyız ve nasıl bir kurumsallaşma yolu izlemeliyiz gibi soruların cevapları Türkiye ve dünya örneklerinden hareket ederek bu toplantımızda tartışılacaktır”

YUMAK: “ŞEHRİMİZİN KALKINMASI ADINA ORTAK GİRİŞİMLERDE BULUNUYORUZ”

Açılış konuşmalarının son bölümünde söz alan Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, BAYPROJE’nin girişimiyle Bayburt’ta ilk kez gerçekleştirilen çalışmanın bir örnek teşkil edeceğini ifade ederek, “İlimiz ve bölgemizin kalkınmasında avantajların, potansiyellerin ortaya konulması ve bu potansiyellerin harekete geçirilmesi için gereken politikaların masaya yatırılması büyük önem arz etmektedir. Bayburt’umuzun refahını gaye edinen bütün kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerince yürütülen çalışmalara hiçbir ayrım gözetmeksizin destek olup, omuz vermekteyiz. Gerek valiliğimizle, gerek belediye başkanlığımızla ortak projeler yürütüyor, şehrimizin kalkınması adına ortak girişimlerde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını Prof. Dr. Rıfat Yıldız’ın yaptığı panelde Sabancı Üniversite’sinden Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu, Ege Üniversite’sinden Prof. Dr. Cengiz Akdeniz, EÜ Ebiltem Proje Yöneticisi Reha S. Şentürk, Yönetici Danışmanı Akın Bayrak Türkiye’den ve dünyadan uygulanabilir bölgesel yenilikler ve Bayburt’ta yapılması gerekenler ile ilgili örnekler verdiler.

Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen panele Bayburt Valisi Hasan İpek, Merkez Valisi Nafiz Kayalı, Vali Yardımcısı Hakan Hakyemez, İl Emniyet Müdürü Mesut İnce, Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Abdullah Şahin, Bayburt Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. İhsan Çubukçu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak ve çok sayıda akademisyen, işadamları ve öğrenciler katıldı.