Marifet İltifata Tabidir 

Konser öncesi bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, “Siz teveccüh ettikçe bu tür programlar sizlerin karşısına daha çok gelecektir. Çünkü marifet iltifata tabidir. Altının kıymetini sarrafı bilir demişler. Bayburtlu ezelden beri, sanata kültüre, şiire ve edebiyata âşık olmuştur. Nerde bu tür program olmuşsa gerekli teveccühü göstermiştir. Sizlere bu vasfınızdan dolayı ne kadar teşekkür etsem azdır” dedi. 

Üstad Necip Fazıl’dan Beslenmeyen Fikir Bodur Kalmıştır 

1904 yılında dünyaya gelen mütefekkir, şair ve yazar Üstad Necip Fazıl’ın 1983 yılında vefat ettiğini ve ölümünün 30. yıldönümünde Bayburt Belediyesi olarak anma programı düzenlediklerini belirten Belediye Başkanı Polat, “Allah gani gani rahmet etsin. Türk edebiyat hayatında, şiir hayatında, siyaset hayatında, kültür hayatında üstad Necip Fazıl’dan beslenmeyen fikir gerçekten bodur kalmıştır. Fikir olma özelliğini kazanamamıştır. Kim bir makale hazırlarsa, kim bir sohbet hazırlarsa, kim bir konuşma hazırlarsa mutlaka konuşmasının arasına Necip Fazıl’dan birkaç mısrayı, birkaç düşünceyi yerleştirmek zorunda kalmıştır. Çünkü o bu kültürün zenginliğidir. Gerçekten sanatın doruk noktasıdır” diye konuştu. 

Necip Fazıl’ın Nesli Olduğumuz İçin O’na Bir Borcumuz Var 

1904 ila 1983 yılları arası Türkiye’nin badireler atlattığı, darbeler yaşadığı bir dönem olduğunu dile getiren Belediye Başkanı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

“Fikrin ve düşüncenin önüne prangaların vurulduğu bir dönemde Üstad Necip Fazıl, kendinden önce bizim milletimizin üstad diye saydığı merhum Mehmet Akif’ten aldığı ilhamla ve adeta O’nun tarif ettiği ‘Asım’ın Nesli’ olduğu için zulmü alkışlamamıştır ve zalimin hasmı olmuştur. Kim olursa olsun karşısında dimdik durmuş ve fikrini düşüncesini sonuna kadar korkmadan gerek hapishanede, gerek sokaklarda, gerek kaldırımlar üzerinde, söylemeye ve haykırmaya devam etmiştir. Onun için bizim Necip Fazıl’ı anmamız gerekiyor. Necip Fazıl’ı tanımamız gerekiyor. Necip Fazıl kendi döneminde çok sıkıntı yaşamış ve sevenlerine “Lafımın dostusunuz, çilemin yabancısı, / Yok mudur, sizin köyde, çeken fikir sancısı?” diye seslenmiştir. Sizler fikir çeken sancısı çeken insanlar olun. Zaten öyle olduğunuz için de buradasınız. Sizleri tebrik ediyorum. Necip Fazıl’ın nesli olduğumuz için O’na bir borcumuz var; Üstadı tanımadan fikir olmaz, aşk olmaz, edebiyat olmaz, medeniyet olmaz. Çilesinin tanıyıp, çilemiz bilmemiz lazım. Esselam’ını okuyup Hazreti Peygamberimizi tanımamız lazım. Çöle İnen Nur’u okuyup O’nun dilinden peygamber nasıl anlaşılır bilmemiz lazım. Sizler zaten buraya geldiğiniz için bu düşünce ve idraktesiniz, sizleri bir kez daha tebrik ediyorum.”

Bayburtlular ‘Sakarya’ Şiirinde Yerinde Duramadı 

Belediyemizin evsahipliğinde Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen Necip Fazıl Kısakürek'i anma programında sanatçı Uğur Işılak, "Üstad Senfonisi" albümündeki eserleri, 16 kişilik enstrüman grubunun görev aldığı orkestra ile birlikte seslendirdi. Salonu dolduran izleyiciler, Necip Fazıl Kısakürek'in ünlü eseri "Sakarya" şiirinin bestesi okunurken sanatçıyı, şiiri ve gıyabında şairi ayakta alkışladı. 

"Üstad Senfonisi" albümündeki eserleri tek tek orkestra ile birlikte seslendiren Türk halk müziğinin güçlü sesi sanatçı Uğur Işılak, Bayburtlu Zihni’nin ‘Bad-ı Saba Selam Söyle O Yare’ şiirini de orkestra eşliğinde söyleyerek sürpriz yaptı.  Zaman zaman Mehmet Akif Ersoy, Abdurrahim Karakoç ve Necip Fazıl Kısakürek’ten de şiirler okuyan sanatçı Işılak, Bayburtlulara unutulmaz bir gece yaşattı.

Program sonunda Belediye Başkanı Polat, sanatçıya ihramdan örülmüş seccade hediye etti.