Avrupa Konseyi, yaptığı değerlendirmeler sonucu, Bayburt'taki Baksı Müzesi'ni 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne layık gördü.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Bilim, Kültür ve Eğitim Komitesi'nin Pariste yaptığı toplantıda, Bayburt Baksı Müzesi'ni gelecek yıl takdim edilecek ödüle layık görüldüğünü açıklandı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Bayburt'un 45 kilometre uzağında Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerine kurulu Baksı Müzesi, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında yan yana barındırıyor.

Sanatçı ve eğitmen Hüsamettin Koçan'ın 2010 yılında Bayburt'ta kurduğu Baksı Müzesi'nin, ödüle aday üç finalistten biri olduğu 22 Kasım Cuma günü açıklanmıştı. Diğer adaylar, Letonya'dan "Žanis Lipke Memorial" ve İsveç'ten "Bildmuseet" oldu.

EMYA jürisi, Baksı'nın finale kalmasının gerekçesini şöyle açıklamıştı.

"(Baksı Müzesi), kurucusu Hüsamettin Koçan'ın ve ona destek olan 160 çağdaş sanatçının, samimi bir gayeyle, yüksek kalitede sanat ve tasarımı Doğu Anadolu kırsalına götürmesi, bir yüreklilik örneği oluşturuyor. Bu proje, yerel halkın kültürel ve ekonomik olarak kendi toprağında kök salmasına destek olarak merkez ile periferi arasındaki uçurumun nasıl aşılabileceğine son derece ilham verici bir örnek olarak beliriyor."

 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne bu yıl ayrıca çok sayıda başvuru arasından, Latvia'nın Riga kentindeki Zanis Lipke Memorial ve İsveç'in Umea kasabasındaki Bildmuseet müzeleri de aday gösterilmişti.