Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nı müteakip, Baytarım Projesi hakkında bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut; Bugün 2012 yılbaşında uygulamaya koyduğumuz Alo Baytarım projesinin resmi tanıtımı ve yeni açmış olduğumuz tek adımda hizmet biriminin açılış töreni için toplanmış bulunuyoruz.

Hepinizi şahsım ve kurumum adına saygıyla selamlıyor, hoş geldiniz diyorum. Bilindiği üzere hayvancılık ilimiz ekonomisinde çok önemli bir yere sahip.  Son yıllarda hem büyük baş hem de küçükbaş hayvan sayımızda çok ciddi artışlar oldu. Dolayısıyla hayvancılık sektörüne yönelik olarak verdiğimiz kamu hizmetlerinin etkinliği ve verimliliği hem hayvancılık sektörünü hem de il ekonomisini doğrudan ilgilendirmektedir.

Hayvancılık sektörüne verdiğimiz hizmetlerden bazıları özellikle bu projemize gerekçe oluşturacak faaliyetler anlamında ilgili kanun gereğince bütün büyük ve küçükbaş hayvanlara yasal süresi 20 gün içerisinde küpe takma zorunluluğumuz bulunmaktadır. Bu kapsamda her yıl ilimizde küçük ve büyükbaş toplamda 50 bine yakın küpeleme işlemi yürütülmektedir.

Yine ilimizde yıllardır il özel idare destekleriyle yürütülen suni tohumlama çalışmaları mevcuttur. Bu çalışmalar neticesinde ilimizde kültür ve kültür melezi hayvan ırkı çok iyi bir oran yakalayarak, Türkiye ortalamasının üzerine çıkmıştır. Bu kapsamda yine il özel idaresinin destekleriyle ücretsiz suni tohumlama hizmeti yürütmekteyiz. İlimizde yılda 10 bin civarında bir suni tohumlama yapılmaktadır. İlimizde besi hayvancılığı daha bir ağırlıktadır. Her yıl il dışına yaklaşık olarak 15 bin hayvan sevkimiz olmaktadır. Hayvan hastalıkları sizin de bildiğiniz gibi çok önemli bir anda bütün kazancınızın gitmesine neden olabiliyor. Bununla ilgili koruyucu aşılama çalışmalarımız devam ediyor her yıl yaklaşık 50 bin civarında hayvan aşılaması yapılıyor. Bu hastalıkların tespit edilmesi ve karantina tedbirlerinin alınması ve yayılmasının engellenmesi anlamında birçok çalışmamız var.

Diğer yandan bu çalışmaların hepsi cezai yaptırımlara tabi yani AB mevzuatı ile uyum içerisinde yeni çıkan mevzuat doğrultusunda üreticilerimiz, yetiştiricilerimiz bu sorumlulukları zamanında ve süre içerisinde yerine getirmediği takdirde. Birçok idari yaptırımın yanında 117 TL ile 11875 TL arasında değişen oranlarda birçok para cezasına da maruz kalabiliyor. Bu gerekçelerden anlaşılacağı üzere bu hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi çok önemli yani burada sağlayacağımız %10-%20 hizmet kalitesindeki artış hayvancılık sektörüne dolayısıyla il ekonomisine çok ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle bir proje hazırladık yeni bir model yeni bir sistem geliştirdik. Bundan önce çiftçilerimizin destekleme ve diğer hizmetleri alabilmesi için resmi başvuru zorunluğu vardı. Biz bu projeyle vatandaşlarımız il müdürlüğümüze kadar gelmelerine gerek kalmadı. Oluşturduğumuz çağrı merkezi sayesinde bunda böyle vatandaşlarımız bir telefonla bizlere ulaşıp talep ve isteklerini bize ulaştırabileceklerdir.

 Vatandaşlarımız çağrı merkezini arayıp küpeleme aşılama tohumlama ve benzeri hizmetlerle ilgili bize bildirimlerini yaptıkları takdirde çağrı merkezimizde veri tabanımızda biriktiriyoruz ve daha sonra her sabah sahaya çıkacak olan mobil ekiplerimiz bu veri tabanındaki ihbarlara göre bir çalışma güzergâhı belirliyorlar. Maksimum çiftçiye ulaşabilecek şekilde bir yol haritası belirliyorlar ve daha çok çiftçiye ulaşmayı sağlayacak bir sistem devreye girmiş oluyor. Projenin daha detaylarına inecek olursak bu proje kapsamında üç tane çağrı merkezi kuruldu. Bir tane merkezde birer tane de Aydıntepe ve Demirözü ilçelerimizde 24 saat hizmete açık olarak hizmet vereceklerdir. 4 adet tam donanımlı mobil ekibimiz var bu araçlarımızın içerisinde her türlü donanım var böylelikle vatandaş daireye gelmiyor, daire vatandaşın ayağına gitmiş oluyor. Yine her bir araçta en az iki personel olmak üzere veteriner hekim ve teknisyen arkadaşlarımız var. Burada teknolojinin imkânlarından mümkün olduğunca faydalandık. Burada gördüğünüz barkot okuyucularımız var, normalde bizim veteriner arkadaşlarımız köylere gittiği zaman ahırlarda tek tek küpe okurlar, hayvan kirlidir, yanaştırmaz, bir ahırdan yirmi otuz dakika çıkamazlar veya burada sevk işlemi yapacağımız zaman tek tek küpe kontrolü yapmak zorunda kalıyorlar. Bunlar çok ciddi vakit alan işlemler.

Şimdi bu barkot okuyucularımızla otomatik olarak bu küpeleri okuyoruz. Bu cihazla burada sevk işlemi yapacağımız zaman anında market çıkışında ürünlerinizi okutur gibi okutup hemen gerekli belgeleri çıkarıp yetiştiricilerimize veriyoruz. On bin adet barkotlu işletme plakası bastık bu plakalar sayesinde sahaya giden arkadaşlarımız ahırları tek tek saymak yerine, işletmenin barkodunu okuttuğunda daha önce yarım saatte yapılan işi iki dakika gibi kısa bir sürede yapacaktır. Yine bu kapsamda 120 tane el telsizi aldık telefonların çekmediği köylerde elamanlarımız bir birleriyle iletişim kurabilmelerini sağlayacaktır. Böylelikle hizmet kalitesinin artacağına inanıyoruz. Bu projemizle ilgili köylerimizde çeşitli bilgilendirme toplantıları yaptık, köylerimizin muhtarlıklarına ve camilerin duvarlarına proje ile ilgili afişler asmak suretiyle projenin tanıtımını gerçekleştirdik.

Bu projeyle ne gibi kazanımlarımız olacak diye baktığımızda, bu proje Türkiye genelinde bir ilktir. Birçok il bizim bu projemizi örnek aldı. Hattan bizden üç ay sonra Türkiye damız sığırcılığı yetiştiriciliği burdur ilinde uygulamaya koydu açılışını da Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanımız yaptı. Türkiye’ye örnek olacak projeler üretmekten de ayrıca gurur duyuyoruz.

Bu proje sayesinde 5 bin adet suni tohumlama, 40 adet küpeleme, 50 adet aşılama ve 10 bin adet hayvan sevkini zamanında etkin ve verimli bir şekilde yapılmasını hedefliyoruz. Hayvan yetiştiricilerimizin yoğun olarak başvurduğu Müdürlüğümüzce yürütülen işlemlerde en az %40 oranında verimlilik artışı bekliyoruz. Yetiştiricilerimizin olası cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmasını engellemiş olacağız. Yerinde hizmet vererek bürokratik işlemleri azaltarak yetiştiricilerimizi ulaşım masraflarından kurtaracağız.

Bu çalışmaların yanı sıra kuş gribi, Kırım Kongo gibi acil durumlarda çağrı merkezimiz verimli bir şekilde faaliyette olacaktır. Hepsinden önemli olan maksimum derecede çiftçi memnuniyeti sağlamış olacağız.

Projemizin bütçesi 98.000,00TL olup, bunun 50.700,00 TL. si Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karşılanıyor, 48.000,00TL’ yi bize aktaran başta sayın Valim olmaz üzere,  İl özel idaremizin meclis başkanı ve üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”dedi.

Yeni uygulamaya konulan tek adımda hizmet birimi hakkında bilgilendirmede bulunan İl Müdür Karabulut, vatandaşların daha kolay ve daha sağlıklı hizmet alabilmeleri için ALO BAYTAR İM projesinde saydığımız faaliyetlerin her biri ve destekleme faaliyetlerimiz için çiftçilerimiz bu bina içerisinde en az dört ayrı yere gidiyordu. Böyle olunca da çok defa söylenerek çıkan çiftçilerimize şahit olmuştum. Bizde çiftçilerimiz daire içerisinde yorulmasınlar diye ilgili arkadaşlarımızı bir merkezde toplayarak, çiftçilerimizin daha kaliteli ve süratli hizmet almalarını sağlamış olacağız.”dedi.

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe yaptığı konuşmada; “Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından uygulamaya geçirilen bu projenin oldukça önemli olduğunu, tarım ve hayvancılık şehri Bayburt’ta bu güzel hizmetlerin özel sektör tarafından da desteklenmesi gerektiğini, Ziraat Odası olarak üzerimize düşen tüm görevleri yapacaklarını” belirtmiştir.

Bayburt İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Başkanı Raci Bayrak ise;” Bayburt İl Özel İdaresi olarak Türkiye’nin en başarılı Özel İdaresi olduklarını, yaklaşık 10 İl Müdürlüğüne imkânları ölçüsünde kaynak sağladıklarını, Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün en çok kaynak sağladıkları 2. Kurumdur.

Bayburt nüfusunun % 60 ı Tarımla uğraşan kesim olup, Hayvancılık alanında son 10 yılda Kültür ırkı hayvan oranında Bayburt’ta %75 e yükselmiştir. Bizi ileriye götürecek tarım ve hayvancılıkta söz sahibi yapacak buna benzer projeleri her zaman destekleyeceklerini, emeği geçen başta İl Müdürü Abdülkadir Karabulut olmak üzere tüm çalışanları kutladığını ve başarılarının devamını dilediğini” belirtti.

Bayburt Valisi Hasan İpek konuşmasında “Türkiye’de son 10 yılda çok ciddi değişim yaşanıyor, geçekten hizmet odaklı eğitim, sonuç odaklı çalışma bunun gibi birçok şeyler yapılıyor ama bunların birçoğu Bayburt’ta göremediğimiz alanlar vardı. Gördüğümüz birçok alanlar vardı göremediğimiz alanlarda vardı. Ben her şeyden önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde çalışan arkadaşlarıma ve İl Müdürümüz Abdulkadir beye Bayburt’a modern çalışma anlayışını ve sistemini getirdikleri için teşekkür ederek tebriklerimi tebrik gönderiyorum. Şimdi görüyoruz Bayburt’ta gerçekten birçok şeyler ilk oluyor,  Türkiye’ye de örnek oluyor. Değişik alanlarda Türkiye’ye örnek olacak buna benzer birkaç projemiz daha var yakında açıklanacak olan.

Bunlardan bir tanesi de Kalkınma Ajansı tarafından sizlerin de bildiği gibi Kalkınma Ajansları illere özel para vermiyor. İlk defa Bayburt’a 2 Milyon Lira tarım ve hayvancılık için sadece Bayburt’a özel bütçenin yaklaşık %15 bir parasını Kuzeydoğu Anadolu Ajansı Erzurum ve Erzincan illerinin müracaat hakkı olamadan sadece Bayburt için ayırdı. Anlayışlarından dolayı Erzurum ve Erzincan yönetim kurulu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz bunu çok başarılı bir şekilde uyguladık. Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet YILMAZ’ da bunu her yerde anlatıyor. Bayburt ziyaretlerinde de bu konuya temas etti.36 projeden 12 tane projeyi destekleyebildik, aslında bu sene bizim ana teklif çağrımız turizmdi ama turizm de yeteri kadar özel sektörde proje sayısı bulamadık. Ama tarım ve hayvancılıkta çok ciddi bir talep vardı, toplantıları da hatırlıyorum Ticaret Odasında yapılan ve turizm anlatmak için gittik arkadaşlarımızla dedik ki böyle, böyle bir para var burada bu kadar miktarda siz buraya başvurun demeye gittiğimizde inanın 15-20 kişi vardı. Söyle tek tek bakmaya başladım sadece dört tanesi mi o işle iştigal eden insanlardı diğerleri bizim bürokratlardı. Ama yine benzer Tarım ve Hayvancılıkla ilgili burada yaptığımız toplantıda salonda oturulacak yer yoktu dışarıdaki insanlar ya biz niye içeri giremiyoruz diye bayağı bir izdiham oluşmuştu. Bu şunu gösteriyor, Bayburt’ta lokomotif kesinlikle tarım ve hayvancılık olacak, Turizm ondan sonra gelen belki ikinci alanımız olacaktır.

Bayburt’taki tarihi eserlerin çokluğu büyük bir potansiyeldir.  Ama Bayburt’un lokomotifi kesinlikle tarım ve hayvancılık olacak bu anlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz tarafından ciddi çalışmalar var. Ama hükümetimizin desteğini de kesinlikle inkâr etmememiz lazım bakın Demirözü barajımız bitti malumunuz işte biraz önce söylediğim gibi Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansında ekstra özel bir yardım aldık. Yani hiçbir yerde olmayan hem Karadeniz Kalkınma Ajansına üyesiniz hem de Kuzeydoğu Anadolu Kalınma Ajansına üyesiniz ve ikisinden de para alıyorsunuz ve bunun gibi birçok alanlarımız var. Bunun dışında tabi yeni bir müjde 20 milyon bedelli 6 tane göletimizin sulama sistemleri Devlet Su İşleri tarafından ihaleye çıktı. İnşallah basınçlı sulamayla 6 tane göledimiz bu sene ihalesi yapılacak ve sulama sistemleri Devlet Su İşleri tarafından kurulacak.  Bayburt olarak biz bunu yapmaya kalksaydık, biz yatırım bütçesi olarak en fazla 2 Milyon lira ayırabilirdik. 2 Milyonla yirmi senede ancak yapardık.

 Bu sene Türkiye’nin en büyük ağaçlandırma projesi Bayburt’ta uygulandı. Kop dağından Bayburt’a kadar olan tüm vadi ağaçlandırılacak ve araziye uygun ağaçlar dikilecek eğer uygunsa çeşitli meyve ağaçları değilse başka ağaçlar dikilecektir. Dikilecek meyve ağaçları çiftçilerimize ve köylülerimize ücretsiz olarak verilecek yani devlet köylülerden her hangi bir şey almayacak ceviz diktikse cevizi satıp parasını almak sizin hakkınız olacak, böyle bir sistemle ağaçlandırıyoruz. Ağaçların dikiminde iklim ve araziye uyumluluk ön planda tutulacaktır. Tüm bunları biz devlet memurları olduğumuz için göremeyebiliriz devlet memurları için sıkça söylenen bir söz vardır “yollardan başka bir yeri, ayak izlerinden başka bir eseri olmayan insanlar” ama siz mutlaka göreceksiniz kop tünelinden çıkınca Bayburt’a kadar yeşil bir vadi içinde geleceksiniz.

 Türkiye’nin en büyük ağaçlandırma projesi şuanda Bayburt’ta uygulanıyor. Buda gerçekten çok ciddi bir yatırım bunun dışında yatırımlarımız saymakla bitmez bu gün Türkiye’de bir ilki Alo Baytarım’ ın açılışını ve proje tanıtımını yapmak üzere burada toplandık. Ayrıca Abdulkadir Bey sağ olsun çiftçilerimizi çok güzel bir şekilde ağırlayacak bir yer hazırlamış bütün hizmetlerin tek elde yapılacağı bir birin oluşturmuş,  o biriminde açılışını yapacağız.

Tüm bu projelerde bizlere verdiği destekten dolayı Milletvekilimiz Sayın Bünyamin Özbek’e çok Teşekkür ediyorum. Kendisi çok hevesiydi bu projenin açılışına katılmayı çok istiyordu. Bu yüzden açılışı birkaç defa erteledik ve bu güne denk getirdik. Ama maalesef mecliste bir komisyonda acil çalışması gerektiği için dün akşam ilimizden ayrılmak zorunda kaldı. Onunla gurur duyuyoruz ilimizin tek milletvekili, bazı komisyonlar o olmadan olmuyor, kendisine çok teşekkür ediyorum.

En büyük teşekkürü de Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’a ediyoruz. Bütün bunları söyleyen bütün bu yönlendirmeleri yapan, bütün bu kaynakları hazırlayan, bakanlarına ve valilerine önce vatandaşa hizmet edeceksin gerekirse çuvalı alıp sırtına vatandaşa gideceksin ve hizmet edeceksin öyle protokol valiliği yapmak yok diyen Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz ve tüm çalışan arkadaşlarıma kaymakamlarıma ve bu anlamdaki genel sekreter ve özel idare çalışanlarına çok teşekkür ediyor hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

   Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konferans salonunda yapılan proje tanıtım toplantısının ardından, “Tek Adımda Hizmet Birimi”nin açılışı Sayın Valimiz tarafından yapılmıştır. Açılış,  kokteylin ardından katılımcılarla birlikte fotoğraf çekimi ile son bulmuştur.

        Etkinliğe,  Bayburt Valisi Hasan İpek, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziyeddin Babacan, AK Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Kültür Yardım Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Polattimur, Aydıntepe Kaymakamı Ahmet İhsan Çiğil,  Demirözü Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdülkadir Karabulut, Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Daire Amirleri, Sivil Toplum Örgütlerinin Başkan ve Üyeleri ile muhtarlar ve çiftçiler katıldı.