Polis Meslek Yüksek Okulu bahçesinde düzenlenen mezuniyet törenine Bayburt Valisi Hasan İpek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı 1.sınıf emniyet müdürü Mustafa Çankal, Bayburt PMYO Müdürü Abdullah Şahin,  Bayburt İl Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı, İl Jand. Komutanı J.Alb.Hacı Demirezen, Aydıntepe Kaymakamı  Kerem Süleyman Yüksel, Demirözü Kaymakamı  Osman Güven kamu kurum müdürleri, ilçe ve belde belediye başkanları,  sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile mezun olan öğrenci aileleri katıldı.

         Törende konuşan Vali Hasan İpek, Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun olan öğrencilerin yeni görevlerini tebrik ederek, bunun kendileri için hayırlı olmasını diledi.

          Polis adaylarına ve ailelerine seslenen Vali İpek, "Sizden evlatlarınızı devletimizin ve Türk milletinin hizmetinde fedakârca çalışmak onların polis olmalarını sağlamak için teşvik ettiniz, desteklediniz ve onları bugünlere getirdiniz. Sizleri de bu mutlu gününüzde tebrik ediyor, hepinizi sevgiyle kucaklıyor, saygıyla selamlıyorum. "dedi.

          Polis okulu müdürü Şahin’e ve okul personeline de seslenen Vali İpek,   "Gerçekten yerel imkânları çok güzel bir şekilde harekete geçirerek Bayburtluların fedakâr katkılarıyla çok güzel bir PMYO meydana getirdiniz. Hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan hem renkliliğiyle hem mekânlarıyla güzel bir yüksekokul meydana getirdiniz. Çok değerli 132 öğrencinizi bugün mezun ediyorsunuz. Sizleri ve PMYO çalışanlarını tebrik ediyorum. Başarılarınızdan dolayı sizleri kucaklıyorum. " diye konuştu.

             Devlet hayatında yaşayacaklarını ve görecekleri gerçeklerle ilgili gençlere öğüt de veren Vali İpek şöyle devam etti:  " Sizler devletin resmi görünen yüzüsünüz. Bunu hiçbir zaman unutmayın. Polisi gören devleti görmüştür. Bunun için de vakarınızdan, gururunuzdan ve kişiliğinizden hiçbir zaman ödün vermeyin. Sizler Türk milletinin iç güvenliğini korumak ve kollamak üzere yetiştirildiniz. Öncelikle kendi şahsınızı, kişiliğinizi ve can ve mal güvenliğinizi koruyunuz. Sizlerden en önemli ricam budur. Türk milletini şehitler geldi diye üzdürmeyiniz.  Polislik mesleğinde Hasan, Hüseyin, Mehmet, Ömer Ali yoktur. Polislik mesleğinde devletin temsilciliği vardır. Özellikle resmi kıyafetli olduğunuz zamanlarda bu vakarı korumanızı özellikle rica ediyorum.  Bunun dışında insanlarımıza Türk milletinin her ferdine aynı uzaklıkta, eşitlikte ve adalet duygusu içerisinde yaklaşmanızı bekliyorum. Sizlere hayatta başarılar, yeni görevinizin ise hayırlı olmasını diliyorum. "

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı  1. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Çankal ise emniyet teşkilatının % 87 oranında yükseköğrenime sahip personel ile kurumlar arasında eğitim düzeyi en yüksek bir kurum olduğunu belirterek genel müdürlüğün her yıl ortalama 120 bin personelini hizmet içi eğitimden geçirdiğini ve hizmet kalitesini artırdığını kaydetti.

            Türk polisinin eğitim veren bir konuma geldiğini açıklayan Çankal, " Her yıl 30’a yakın ülkeden 2 bin 500 dolayında yabancı polis Türk polis teşkilatının uzman eğitici kadroları tarafından eğitimden geçmektedir. Birleşmiş Milletler, AGİTve AB şemsiyeleri altında dünya barışına hizmet veren Türk Polisi uluslararası kuruluşlara verdiği personel desteği ile dünya polis teşkilatları arasında çok önemli bir konumdadır. "dedi.

            Türkiye genelinde bu 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 7 bin 373 polisin mezun olduğunu açıklayan Çankal sözlerini şöyle sürdürdü: " Bu ülke ve bu millet, her bir ferdiyle sizlerden özverili çalışma, gayret ve fedakârlık beklemektedir. Bilim ve teknolojideki değişimin hızını her geçen gün artırdığı bu çağda sürekli geliştirmek, üretmek ve araştırmak varlığınızı devam ettirmenin temel koşuludur. Sizden beklentimizi her ne durum ve koşulda demokrasi ve hukuktan ödün vermeyin. Vicdanınızın sesine kulak vererek dürüstlük ve namus anlayışı içerisinde hareket edin. Halka saygılı ve hoşça davranın. Üretken, araştırmacı ve hep daha iyiyi ve güzeli arayan bir bakış açısına sahip olun. Meslektaşlarınızla ilişkilerinizde daima saygı ve sevgiyi ön planda tutun. "

          Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Abdullah Şahin ise PMYO’nu bir spor ve teknoloji merkezi haline getiren, çağdaş bir eğitim için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan başta Vali İpek olmak üzere, kamu ve özel sektöre, belediyelere, fedakar Bayburt insanına, personele ve öğrencilere şükranlarını sundu.

Polis adaylarının yakılarına da seslenen Şahin, " Bizlere emanet ettiğiniz evlatlarınızı, şu anda görevimizi tam yapmış olmamız huzuruyla, biz de milletin sinesine, emniyet ve asayişimizin yılmaz bekçileri olarak emanet etmenin huzuru içinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

        Evlatlarınızı yetiştirirken yapacakları görevin kutsiyetini, önemini ve zorluğunu anlatmaya çalıştık. Onlara verdiğimiz eğitimle; bir asker kadar disiplinli olmayı, bir hukukçu kadar hukuk adamı olmayı, bir anne kadar şefkatli olmayı, onlara demokratik ülkelerde rejimin bekçilerinin polis olduğunu, çağdaş medeniyet seviyesinin üstünü hedefleyen polisimizin; ‘millete efendilik yoktur; hizmet vardır,Halka hizmet Hak’ka hizmettir, İnsanınızı yaşatın ki; devletiniz yaşasın’, prensibiyle çalışmaları gerektiğini anlatmaya çalıştık. Öğrencilerimizi yetiştirirken sadece tek yönlü yetiştirme kısır döngüsüne düşmemeye çalıştık.

         Polis ddaylarımıza; kitap okuma kampanyamızla, sağlıklı bir hayat için sigarayı çöpe at, kütüphanemize kitap kazandıralım kampanyamızla fakir ve çalışkan ilköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencileri için (Deniz Yıldızları Dershaneye) projemizle, 1000 fakir öğrenciyi giydirdiğimiz (Öğrencilerimiz Geleceğimizdir Üşümesinler) projemizle, bir gününüzü özürlü özel arkadaşlarla, hasta veya yaşlılarımızla ilgilenerek geçirdiğimiz (Bugün Başkaları İçin Ne Yaptın) projemizle, 2,5 ay boyunca her gün bir okulumuzun gezdiği sergilerimizle (Okullar Misafirimiz) projemizle, özel kardeşlerimizle hayatı beraber yaşayalım projemizle, “Kudaka” sessiz ve dilsiz kardeşlerimizin çığlığı olalım, işaret dili tercümanlığı kursu, Her türlü spor dalında ferd-i ve takım halinde yarışmalarla, değişik illere yaptığımız gezilerle, okulumuzda yaptığımız klub, moral geceleri, müzik dinletileri, tiyatro ve rehberlik çalışmalarıyla çok yönlü ve çağdaş bir demokrasi fedaisi olarak yetiştirmeye çalıştık. " dedi.

              Polis adaylarına da seslenen Şahin, " Üzerinize aldığınız görev, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan, ülkemiz insanının iç huzur ve barışının, can ve mal emniyetinin koruyucusu olmak görevidir. Göreviniz zor, zor olduğu kadar da önemli ve kutsi bir görevdir. Bu kutsal görevi yerine getirirken asla tarafsızlıktan ayrılmayın. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesi hukuk önünde eşit 1. sınıf vatandaş olduklarına yürekten inanarak hizmet edin. Hukuka ve insan haklarına bağlılık, tarafsızlık, şeffaflık, ve hesap verilebilirlik, daima rehberiniz olsun.                 Polis yıldızındaki etik değerler ve Şeyh Edebali’nin Polislere Nasihati kalbinizin, ruhunuzun ışığı olsun. " diye konuştu.

ŞEYH EDEBALİ’NİN POLİSLERE NASİHATİ

Ey oğul! Artık Polissin, Gençsin, Silahın ve üniforman var güçlüsün.  Oğul yükün ağır, işin çetin Devlet gücünü kullanmak ince bir ayara bağlı, ALLAH yardımcın olsun polisliğin hayırlı olsun, millete hizmet yolunda yararlı etsin. Sizlere yükünüzü taşıyacak güç, ayağınızı sürçtürmeyecek akıl ve kalp versin.

Oğul Unutma! Bundan sonra; Öfkelenmek Vatandaşa; Uysallık Size… Suçlamak Vatandaşa; Katlanmak Size… Gücenirlik Vatandaşa; Gönül Almak Size… Acizlik, Yanılgı Vatandaşa; Hoş Görmek Size… Bölmek, Ayırmak Vatandaşa; Tarafsızlık, Bütünlemek Size… Kötü söz, Şom ağız haksız yorum vatandaşa; Bağışlamak Size… Geçimsizlikler, Çatışmalar, Uyumsuzluklar, Anlaşmazlıklar Vatandaşa; Adalet Size… Üşengeçlik Vatandaşa; Uyarmak, Gayretlendirmek, Destek Olmak Size…

Oğul Unutma! Gençsin, güçlüsün silahlısın üniformalısın. Eğer bunları nerede ve nasıl kullanacağını bilemezsen Sabah rüzgârlarında savrulur gidersin.

Öfken ve nefsin bir olup aklını ve kalbini mağlup eder. Bilesin ki en büyük zafer nefsini tanımaktır. Onun için sabırlı, sebatkâr ve iradene sahip olasın.

Oğul ümit ve inancını hiç kaybetme, Açık sözlü ol, Her sözü üstüne alma! Gördün söyleme; bildin deme. Güç bir gün tükenir ama Bilgi hep yaşar, yaşatır.

Gerçek dostların; nefsini, his ve hevesini yenenler olsun. Tembellik insanı felç eder; Daima çalışkan ol, İşini severek yap. Yapacak çok iş var, zaman, ömür kısa tarla çorak, ekilecek çok tohum var.

Oğul Geçmişini, nereden geldiğini unutma ki geleceğe sağlam basasın, nereye gideceğini unutmayasın. Ananı Atanı unutma. Onları ara, hürmet et. Unutma Unuttuğun an unutulursun.

Oğul Unutma! Sevgi mesleğinin ve vatandaşa hizmetin esası olsun. Oğul insanınızı yaşatın ki Devletiniz yaşasın.

Müdür Şahin genç polis adaylarına meslek hayatlarında başarı ve mutluluklar dileyerek konuşmasını tamamladı.

       Kutlama telgraflarının okunmasının ardından dönem birincisi Burak Kılıç yaş kütüğüne plaket çaktı.

            Tören, Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu'ndan dereceyle mezun olan öğrencilere belgelerin ve çeşitli hediyelerin verilmesi, memuriyet ilk adım kurban kesimi, Yakutiye Camii İmamı Mehmet Battal’ın Kur’an tilaveti, Müftü Yardımcısı Muhammet Kara’nın dua etmesi, okul öğrencilerinin gösterileri, tören geçişi, yemin töreni ve kep atma gösterisiyle sona erdi.