Bayburt Öğretmenevi’nde düzenlenen ödül törenine Vali Hasan İpek, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Vali yardımcıları Hakan Hakyemez ve Ali Gökay,  Belediye Başkan Vekili Nail Koçoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Demirezen,  İl Defterdarı Orhan Mutluay ve davetliler katıldı.

          2011 vergilendirme dönemi yıllık gelir vergisinde ilk beşe girenlerden Eczacı Muhammet Ali Özbek birinci; GMSİ (Gayri Menkul Sermaye İradı) Sezai Karapınar ikinci; Tarım aletleri satıcısı Hacı Reşit Memiş üçüncü; Eczacı Zeki Kutur dördüncü; GMSİ Yücel Şimşek beşinci oldu.

        Kurumlar vergisinde ise Tekinler Hazır Beton Hay. Nak. İth. İhr. Tic. Ltd. Şirketi birinci; Kırali Petrol Nak. Harf. İnş. Taah. Oto Alım Satım Teks. San. Tic. Ltd. şirketi ikinci;  Seyhanlar İnş. Turizm Seyahat San. Ve Tic. Aş. Üçüncü; Bayburt Altın Tic. A.Ş. dördüncü; Mam San Otom. İnş. Gıd. Teks. Tur. İth. İhr. San. Tic. Ltd. şirketi beşinci oldu. 

       Bayburt Defterdarı Orhan Mutluay açılış konuşmasında “Bakanlığımızca 1990 yılından itibaren ülkemiz genelinde her yıl kutlanan ve tüm kesimlerce bilinen Vergi Haftasının 24 üncüsü içinde bulunduğumuz 2013 yılında 25 Şubat-03 Mart tarihleri arasında İlimizde de çeşitli sosyal etkinliklerle kutlanmaktadır.”

           Geleceğin teminatı olarak adlandırdığı vergi rekortmenlerine teşekkür eden Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek yerel algılar anlamındaki birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti. Bayburt’un nüfusu az Türkiye’nin en küçük ili olduğunu hatırlatan Özbek, " Yok denecek kadar sanayimiz var. Bu şartlar altında kendini idame ettiren bir Bayburt’umuz var. Vergi anlamında Türkiye’ye katkısı az olan bir Bayburt’umuz var. Doğaldır çünkü nüfusu Türkiye’nin en az iliyiz. Az insanın yaşadığı Bayburt’ta birlik ve beraberliğimizi artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar bir olabilirsek o kadar diri olacağımıza o kadar büyüyeceğimize inanıyorum. "dedi.

           Bayburt’un küçük esnafla, çiftçilikle geçinen bir şehir olduğunu kaydeden Özbek, " Bayburt gerçekten mücadelesi zor bir şehir. İnşaat sektöründe uğraşan, nakliyat işiyle uğraşan arkadaşlarımız 6 ay çalışabiliyor. Gıda işiyle uğraşan arkadaşlarımız dışarıdan gelen misafirle işlerin açılmasını bekliyor. Kasım ayından sonra esnaf kara kara düşünmeye başlıyor. Yazın iki üç bir hareketlilik oluyor. Böyle bir Bayburt’ta bizim düşeni ayakta tutmamız gerekiyor. Bir arkadaşımız, esnafımız sekteye uğramışsa onun hep birlikte elinden tutmamız gerektiğini düşünüyorum. "diye konuştu.

         Makam sahibi insanların vatandaşa hizmet ederek koltuğunu hakkını vermesinin önemi üzerinde sıklıkla duran Özbek, " Bayburtluya hizmet etmek bir şereftir, bir onurdur. Ben onu hissediyorum. İnşallah sizler de hissedersiniz. Ben 2015’e kadar hafta sonları Bayburt’ta olacağım. Çiftçimize ve esnafımıza yardımcı olmak için burada olacağım. "dedi

        Bayburt Valisi Hasan İpek ise “ Tabi sizlerin ödediği vergiler biz burada konuşuyoruz, maaş alıyoruz. Hepinize öncelikle hakkınızı helal edin diyoruz, inşallah verdiğiniz vergilerin hakkını yerine getiriyoruzdur. O kadar çalışıyoruzdur yani aldığımız kadar. Ama şunu özellikle belirtmek istiyorum, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak ve devlet olarak ben geçen yılda aşağı yukarı ayanı şeyleri söyledim bu yılda tekrar etmek istedim. Son 10 yılda çok ciddi şeyler kaydettik bu gelişmelerden birkaç tanesini söylesem bile insanların gerçekten dudaklarını uçuklatacak seviyede işler.

            Ben 2003 yılında Acil Durum Genel Müdürü olduğumda bu ülke birleşmiş milletler nezdinde uluslar arası yardım alan ülkeler statüsündeydi. Yani bu ne demek yani dünyanın sivil toplum kuruluşlarından ve ülkelerinden para alan ve bununla kendine bakan işte bazı ihtiyaçlarını gideren bir ülkeydi. Bu gün itibariyle sadece Suriye’den gelen mültecilerle harcadığımız para 500 Milyon TL. Yani şunu söylemek istiyorum ve o zaman bizim aldığımız dış yardım 100 Milyon dolar civarında değişik şeylerden alıyorduk. Türkiye’nin uluslar arası insani yardım yani hayır olarak verdiğimiz para bu gün 3 Milyon dolara ulaştı.

          2003 yılında Acil Durum Genel Müdürü olduğumda 300 yüz bin dolardı ve biz bunla övünmüştük. Şimdi biz Bayburt olarak söylüyorum hayal olan kop dağı bu gün deliniyor halen devam ediyor inşaatımız. Yine hayal olan Salmankaş tünelimiz Karadeniz’e ulaştıracak deliniyor. Karayollarımız yapılıyor birçok şeylerimiz yapılıyor ve hepimiz ciddi bir hayat standardımızda yükselme yaşadık. Bu hayat standardında yükselme işte sizlerin ödediği vergilerle oluyor ama bunların devlet olarak biz Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yürütülen hükümetimiz olarak bunu helaliyle harcamanın gayreti içerisindeyiz. Doğru yere harcamanın gayreti içerisindeyiz. Filan bankadan benim yakınım kredi alsında bende onun içini boşaltayım bankayı sonra devlet zararı diye finansa edelim bugün hiçbir kamu kurumunda yok. Bu anlamda ödediğiniz vergilerin doğru yerlere gittiğinden emin olmanızı özellikle istirham ediyorum.

             Çünkü ben hem Başbakanlık görevimde hem de Bayburt’taki Valilik görevimde hem siyasi irade olarak hem de bürokratik irade olarak çok net ve açık gördüm burada ki çalışan arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Çünkü sizlerden aldıkları vergiyi helal bir şekilde harcamanın gayreti içindeler bunun dışında hiçbir düşünceye bu güne kadar rastlamadım bu anlamda da kamu görevlisi arkadaşsım tebrik ediyorum. Şimdi Bayburt olarak bir miktar vergi ödüyoruz ama aldığımız onun 3 katı olarak genel bütçeden bildiğimiz alıyoruz ama Bakanlıklar bütçesi buna dâhil değil yani verdiğimiz verginin 3 katını alıyoruz. Bu anlamda da şanslıyız.

                    Bu çalışmalarda gerçekten çok değerli arkadaşlarımız hem esnaflar olarak destek oluyor ki bu günü onlar için yapıyoruz. Onları tekrar tebrik ediyorum birinci olan Hayri Tekin Tekinler Beton tebrik ediyorum ve diğer plaket alacak arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Yalnız bir tebrikim de onura etmek istediğim de bunları yöneten tabi bu güzel yemeği düzenleyen Defterdarımıza Şimdi Defterdarımız içinde üzgünüz tayini çıktı ama tabi potansiyeli daha büyük bir yer daha büyük vergi toplayacağı bir yer o anlamda daha çok çalıştıracaklar inşallah gittiği yerde de mutlu olur.

           Tabi biz gitmesini hiç istemiyoruz, biz bunu her platformda söyledik ama memuriyettir gidecektir. Biz bunu güzel çalışmalarından dolayı eskiden takdirnameydi şimdi Başarı Belgesiyle de taltif etmek istiyorum hepinize afiyet olsun hepinize teşekkür ediyorum.”

             Söğütlü köyünden Yücel Şimşek’e köyünde yaptığı ticaretten dolayı vergi rekortmeni olmasından dolayı teşekkür eden Özbek, bunun diğer köylülerimiz için örnek olması temennisinde bulundu.      

          Kurumlar vergisinde ve Gelirler vergisinde ilk beş sırayı alanlara plaketleri takdim edilirken, 24. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen Vergi konulu Resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödülleri takdim edilerek program sona erdi.