Bu gün başlayan ve 5 gün sürecek şölen, Sabah 10.00’da Cumhuriyet Caddesindeki Türk Dünyası Parkı’nda Bayburt ve Azerbaycan konulu fotoğraf ve resim sergilerinin Ak Partili Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Elçi tarafından açılışıyla şölen başladı. Ardından el sanatları ve yöresel yemeklerin satıldığı ve sergilendiği tarihi Taşhan açıldı.

Şenlik Bayburt’ta 40 kilometre uzaklıktaki Masat Köyü’nde bulunan Dede Korkut Türbesi’ne Vali Hasan İpek, Belediye Başkanı Haci Ali Polat, Bayburt Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kurmay Albay Hacı Demir Ezen, Kocaeli ili Ak Partili Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar, Çayırova Belediye Başkanı Ziyettin Akbaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, çiçek koyarak dua etti.

Türbenin karşısındaki alanda düzenlenen etkinlikte, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, bu yıl 19.’su düzenlenen Dede Korkut Şölenlerinin, gelecek nesillerce 119. yıldönümünü düzenlemesini temenni etti.

Başkan Polat, “Bayburt, Müslüman Türklerin Yaşadığı Muhkem Bir Kale Olmuştur

       Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, şu ifadelere yer verdi:  “Uzaktan yakından şölenlerimize renk katan bütün misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Bu yıl 19.’sunu düzenlediğimiz Dede Korkut Şölenlerini, inşallah gelecek nesillerimiz, 119. yıldönümünü de düzenler. Çünkü bir taraftan global dünyanın gerçeği bir taraftan da ülkeleri, insanları bir birine bağlayan değerlerin bilindiği bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Türk Dünyasını, İslam dünyasıyla birleştiren değerler gerçekten çok fazladır. Ama bunlar tarihin derinliklerinde unutulmaya yüz tutmuştur. Dede Korkut bunlardan biri, Hoca Ahmet Yesevi bunlardan biri, Yusuf Has Hacip bunlardan biridir. Bayburt’ta bile bazı değerlerimizin unutulduğunu tespit ettik. Mesela İmarattepe’de keşfettiğimiz iki tane zat var; Veysel Hamedani ve Necmeddin Geylani. Bunlar Horasan erenleridir. Bayburt gerçekten Horasan erenlerinin akın yeridir. Abdulvehhap Gazi’yle başlayan bu süreç, Dede Korkut’la devam etmiştir. Veysel Hamedani’yle, Necmeddin Geylani’yle, Haydar Han Afgani’yle devam etmiştir. Ta ki Bayburt İslam’ın bir kalesi olmuştur. Müslüman Türklerin yaşadığı muhkem bir kale olmuştur. Tarih boyunca da Bayburt Kalesi buna şahitlik etmiştir. Müslüman Türk dünyasını birleştirme potansiyeli olan bazı değerleri, yeniden ortaya çıkarmak, yeniden herkes tarafından bilinir hale gelmesini temin etmek biz idarecilerin temel görevlerinden biri olmalıdır. Türkiye’de bilindiği gibi bütün Türk ülkelerinde de bilinen Dede Korkut, tam manasıyla Sünni bir Müslüman âlimdir. Horasan erenidir.”

Konuşmasında Dede Korkut’tan bahseden bir kitaptan yazı ve Dede Korkut’un bir şiirini okuyan Belediye Başkanımız Polat,  “Dede Korkut’un daha bilinir olması ve Türk dünyasını birleştirir vasfının daha vurgulanmasına yönelik organize ettiğimiz Dede Korkut Şölenlerinin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

        Bayburt Valisi Hasan İpek “Bir millet iki devlet demişti rahmetli büyüğümüz Haydar Aliyev ve gerçekten de öyleyiz. Hem dilimizle, hem adetlerimizle, en önemlisi de yüreğimizle birlikteyiz. Ben Azerbaycan ekibini kendi ekibimmiş gibi nasıl alkışlıyorsam, tüm Azerbaycanlılarda Türkiye ekiplerini bütün yürekleriyle alkışlıyorlar. İşte Dede Korkut’ta bizi bu şekilde birleştiren en önemli şahsiyetlerden bir tanesidir. Dede Korkut festivali, sebebiyle Türkiye’ye gelen bu güzel yavrularımızın hepsine hoş geldiniz diyorum. Bizlere gerçekten en büyük hediye onları burada görmekti; ama Kızkalesi’nin bu güzel hediyesi ile birlikte bana takdim ettikleri için hepsine çok teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz.”diyerek verilen hediyeden dolayı teşekkürlerini sundu.

      Azerbaycan Muallimler Enstitüsü'nden Doç. Dr. Nezile Abdullahzade ise son yıllarda Türk dünyasına sonsuz merak ve sevgi olduğunu ifade ederek, "Eminiz ki bugün Türkleri birleştiren bir şahsiyet var. Bu şahsiyet bundan 1300 yıl önceden bugünümüze gelen bize kadın ismetini, kişilik gururunu, sözün kıymetini miras koyup giden Dede Korkut olmuştur. Bugün bizler Dede Korkut'un armağanlarıyız her birimiz, her birimiz Türk Dede Korkut'un evladıdır" dedi.

 Konuşmaların ardından Makedonya, Azerbaycan ve Bayburt Halk Oyunları ekipleri gösterilerini sundu.

 Öğleden sonra saat 15.00’de Dede Korkut anıtı önünden başlayan şenliğe yurt içinden ve yurt dışından katılan Endonezya, Kırgızistan, Gürcistan, Azerbaycan, Elazığ, Gümüşhane ve Burdur halk oyunları ekiplerinde katıldığı kortej yürüyüşü Cumhuriyet caddesinden hükümet meydanında son buldu.

Hükümet Meydanında Atatürk Anıtına Belediye Başkanı Hacı Ali Polat Şölen Çelenginin sunduktan sonra açılış konuşmaları yapıldı.

İkramiyeli şölen balonları, Vali Hasan İpek, Başkan Polat tarafından uçurtuldu. Halkoyunları gösterilerinin ardından program saat 20.00’de Genç Osman Stadyumunda Murat Göğebakan ile yerel sanatçıların konseri ve havai fişek gösterileriyle 1. gün son bulacak.