18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 98. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü, ülke genelinde olduğu gibi Bayburt’ta da etkinliklerle anıldı.

Bayburt’taki anma programı kuşluk saatlerinde İmaret Tepesi Şehitliği'nin ziyaret edilmesiyle başladı. Törenlere Bayburt Valisi Hasan İpek, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek,  Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Zeki Karataş, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Jandarma Albay Hacı Demirezen, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Elçi daire amirleri, askeri erkan şehit ve gazi ailelerinin yakınları katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrağın göndere çekilmesinden sonra ihtiram mangasının saygı atışından sonra şehitliğe çelenkler konuldu.

ŞEHİT KANIYLA KURTARILAN VATANLAR İŞGAL EDİLMEMEYE MÜSTAHAKTIR

Ardından bir konuşma yapan Bayburt Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Haluk Akkoyunlu Çanakkale Zaferinin anılmaya değer eşsiz bir destan olduğunu ifade ederek, "Çanakkale’de Türk ordusu eşi ve benzeri görülmemiş bir mücadele vererek kendisinden teknik ve insan gücü olarak mukayese dahil edilemeyecek kadar üstün devrin süper güçlerine karşın verilmiş bir var olma mücadelesidir. Metrekareye 6 bin merminin düştüğü amansız bu savaşta sadece düşmanla savaşılmamış açlık, susuzluk, uykusuzluk ve bulaşıcı hastalıklarla da mücadele edilmiştir. Şehit kanıyla ıslanan topraklar çiğnenmemeye, şehit kanı ile çizilen sınırlar silinmemeye, şehit kanıyla kurtarılan vatanlar işgal edilmemeye müstahaktır. "dedi.

İstiklal Marşı’nın son satırlarını hürriyette vurgu yapan Akkoyunlu konuşmasını şöyle tamamladı: "Vatanın bölünmez bütünlüğünü korumak ve kollamak, milletimizi yaşatmak uğruna, İstiklâl ve Cumhuriyetimiz için canını feda ederek ve kanını akıtarak vermiş olduğunuz bu onurlu mücadeleyi sonsuza kadar devam ettirme azmindeyiz. Bize bıraktığınız bu kutsal vatanımızın ebedi bekçileriyiz. Yerinizde rahat uyuyun. Vatan size minnettardır. Ruhunuz şad olsun."

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan tankçı binbaşı Uğur Bor ise Sarıkamış’tan Çanakkale’ye, Sakarya’dan Dumlupınar’a, Mehmetçiğin sahip olduğu yüksek ruh ve zor şartlar altında mücadele verdiğini anlattı.

Bayburt Valisi Hasan İpek ise Şehitlik Defterine günün anlam ve önemine anlatan düşüncelerini kaydetti.  Vali İpek, şehitlik defterine şunları yazdı:

ŞANLI BAYRAĞIMIZ GÖKLERDE NAZLI NAZLI DALGALANIYORSA BUNU AZİZİ ŞEHİTLERİMİZE VE KAHRAMAN GAZİLERİMİZE BORÇLUYUZ.

"Tarih boyunca istiklal ve bağımsızlığını, milli birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan ve bu uğurda büyük bedeller ödeyen Türk milleti hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmemiş, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını canı ve kanı pahasına korumuş, büyük mücadeleler vermiştir. 98. yılını Çanakkale Zaferi de bu mücadelelerden birisidir. Bu toprakları her bir karışını kanları ile sulayarak bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi bir 18 Mart’ta şükran ve minnetle yeniden anıyoruz. Şehitlik çok kutsal bir makam olmakla birlikte dileğimiz hiçbir vatan evladının bundan sonra şehit olmamasıdır. Bugün bu topraklarda huzur içinde yaşıyorsak, şanlı bayrağımız göklerde nazlı nazlı dalgalanıyorsa bunu azizi şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçluyuz. Bu bilinçle sizlerden emanet aldığımız bu kutsal vatanı sonuna kadar koruyacak, ülkemizi güçlü bir şekilde geleceğe taşıyacağız. Ruhunuz şad olsun."

Daha sonra İl Müftüsü Kemalettin Aksoy tarafından tüm şehitler için dua edildi ve şehit mezarlarına karanfil konuldu.

Protokol arkasından Bayburt Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Haluk Akkoyunlu günün anısına Bayburt Valisi Hasan İpek’e Türk Bayrağı motifli plaket takdim etti.

Şair Zihni Kültür Merkezi'ndeki etkinliklerde ise öncelikle protokol tarafından Çanakkale destanını anlatan 35 parçadan oluşan serginin açılışı yapıldı.

Salondaki etkinliklerde ise Bayburt Fen Lisesi öğrencileri tarafından günün anısına düzenlenen programda öğrenciler şiir okudu. Tarih Öğretmeni Mehmet Güven ise günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

ÇANAKKALE, TARİHİN UTANCA BOĞULDUĞU YERDİR

Güven’in ‘Çanakkale’nin Anlamı’nı anlattığı konuşmasında Çanakkale’yi şöyle anlattı: " Çanakkale, kanın toprağı boğduğu, toprağın kana doyduğu; mavinin kızıl kızıl aktığı yerdir. Çanakkale, boğazının gırtlağına kadar insana, gemiye, gülleye, silaha doyduğu ve yutkunamadığı yerdir. Çanakkale, tarihin ellerini yüzüne kapatıp utanca boğulduğu, tarihin dudaklarını uzatarak alınlardan öpüp onurunu kurtardığı yerdir. Çanakkale, Truva’da savaşan atalarının torunlarından utandığı, Malazgirt’te Çaldıran’da savaşanların torunlarından gururlandığı yerdir. Çanakkale, sarı saçlı bir komutanın tarihe ilk büyük selamını verdiği yerdir."

Öğrencilerinin şiirler okuduğu ve "Şehitlik" konulu sinevizyon gösterisinin sunulduğu programda gün dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Program, öğrencilerin sergilediği "Birlikte Türkiye'yiz" konulu oratoryo gösterisi yapıldı.

Oratoryoda görevli bir öğrenci okuduğu şiir sonrası bağrından çıkardığı Türk Bayrağını öperek Vali Hasan İpek’e sundu.

Valilik tarafından Öğretmen evinde Şehit Aileleri ve Gaziler onuruna verilen öğlen yemeğinin ardından Kap Dağındaki Kop Şehitliği ziyaret edilerek dualar okundu.





Haber: Peyami Safa karabacak