T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde düzenlenen Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Konferansı, 2012 senesinde de 5 salonda 750'nin üzerinde firma ve ciddi sayıda yurtdışı katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye'nin ve değişik ülkelerle bölgelerin turizm zenginliklerini, farklı destinasyonlarını yerli ve yabancı turizm yatırımcılarına, acentalara, satın alıcılara ve tatil planı yapmakta olan son tüketicilere göstermeyi hedefleyen fuar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da farklı destinasyonlardan çok sayıda katılımcıya ev sahipliği yaptı.

Bayburt da oluşturulan stant ile fuarda temsil edildi. Bayburt Valiliği Başkanlığında, Bayburt Belediyesi, Bayburt İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonu ile  gerçekleştirilen organizasyonda Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Bayburt Arıcılar Birliği, Aydıntepe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve özel sektör temsilcilerinin gerçekleştirdiği etkinliklerle Bayburt tanıtıldı.

Bayburt taşından yapılmış çeşitli obje ve maketler, ehramdan imal edilmiş çanta, şal, kravat ve bindallı, Bayburt Balı, Bayburt ketesi, ilimize has çivil peyniri, tatlı çorba ve Aydıntepe Soğanlı Kabartma halısı gibi pek çok ürünün tanıtımının yapıldığı fuarda, ziyaretçilere 5 dilde hazırlanan Bayburt tanıtım setleri, Bayburt tur rehberi gibi tanıtım materyalleri dağıtıldı ve ziyaretçilere kent hakkında bilgi verildi.

Fuarın en fazla ilgi çeken stantlarından biri olan Bayburt standı yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğradı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bayburt standını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.  Bayburt ‘un Tarihi Kültürel değerlerinin fotoğraflarını inceleyen Bakan Günay Baksı Müzesini yaz aylarında keyifle ziyaret ettiğini belirtti. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, çeşitli dönemlerde Çevre, Turizm ve Devlet Bakanlıkları görevlerini yürüten Işılay Saygın ve Bayburt’ta 2077-2011 yılları arasında vali olarak görev yapan Aydın Valisi Kerem Al da standı ziyaret ettiler. Bayburt standına gerçekleştirdiği ziyarette yetkililerden bilgi alan Aydın Valisi Kerem Al Bayburtlularla yeniden bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek stantta gerçekleştirilen müzik dinletisi ve halk oyunları ekibi gösterini izledi.

Ege Bölgesi Bayburtlular Yardımlaşma Derneği ve Aliağa Bayburtlular Derneğinin halk oyunları ekiplerinin Bayburt yöresine ait halk oyunları gösterileri gerçekleştirdiği stantta ziyaretçilere tatlı çorba, kete, bal, çivil peyniri ve kaşar peyniri ikram edildi. Ebru sanatçısı Zeynel Abidin Öztürk tarafından ziyaretçilere ebru yapımı ile ilgili gösteri gerçekleştirildi.

Mesut Çavdar tarafından Bayburt türkülerinin de seslendirildiği etkinlikler kapsamında seyirlik çeşitli mahalli oyunlar da sergilendi.

Etkinlikler, fuar kapanışından sonra Ege Bölgesi Bayburtlular Derneğinin Bayburt’tan fuara katılan ve organizasyonu gerçekleştirilen kurumlar, sivil toplum örgütleri ve iş dünyası temsilcilerine verdiği yemek ile son buldu.

20'ye yakın ülke, 60'dan fazla il ve 750'yi aşkın firmanın katıldığı Travel Turkey İzmir Fuarında Bayburt’un temsil edilmesinin önemli olduğuna değinen Bayburt Valisi Hasan İpek; Bayburt’un gelişmesinde turizmin kilit sektörlerden biri olduğunu ifade etti. İllerin turizmde marka olabilmesi için sahip olduğu potansiyeller kadar, alt yapı ve tanıtıma da önem vermesi gerektiğinin altını çizen İPEK “Bayburt kalesi, Aydıntepe Yer altı Şehri, Çımağıl Mağarası ve Baksı müzesi gibi pek çok farklı turizm değerini bünyesinde bulunduran ilimizin turizmden iktisadi manada pay alabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde Ankara’da gerçekleştirilecek olan Kültür Turizmi fuarı ile, İstanbul’da düzenlenecek olan Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’e de Bayburt olarak iştirak edeceğiz. “ dedi.

Bayburt Valiliği adına fuar organizasyonunun koordinasyonunda görev alan Planlama ve Koordinasyon Müdürü V. Mete Emir ise son derece verimli bir fuar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bu organizasyona İzmir’de destek veren SOCAR Türkiye Başkanı değerli hemşerimiz Sayın Kenan Yavuz’a, İzmir’de yaşayan işadamı hemşerimiz Sayın Avni Ersoy’a, Ege Bölgesi Bayburtlular Yardımlaşma Derneği ve Başkan Fikret Aktaş’a,  Aliağa Bayburtlular derneği ve yüreği Bayburt sevgisiyle atan hemşerilerimize teşekkür ediyoruz.” dedi.

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası adına koordinasyonda görev alan Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Gökhan Önder Karaoğlu yaptığı açıklamada ‘’ Bayburt Valiliği önderliğinde, Bayburt Belediyesi ve Ticaret Sanayi Odamızın koordinasyonunda gerçekleştirilen katılımla etkin bir tanıtım sağladığımızı ve Bayburt’u en güzel şekilde temsil ettiğimizi düşünüyorum. Burada bulunduğumuz süre içerisinde binlerce bireysel ve kurumsal ziyaretçiye Bayburt’u tanıtmanın yanı sıra fuarda stant açan tur operatörlerine de ulaştık, Bayburt’u anlattık, tanıtım materyalleri sunduk ve Bayburt’a davet ettik. Standımız fuarın en çok ziyaretçi çeken ve ilgi gören stantlarından biri oldu. Bayburt standını çok beğenen ziyaretçiler ve özellikle hemşerilerimiz akşam geç saatlere kadar stantta oturarak adeta sıla hasreti giderdiler. Bir ilin iktisaden kalkınmasında en önemli ayaklardan birinin turizm ve tanıtım olduğu gerçeğinden hareketle bu tür etkinliklerde Bayburt’u en güzel şekilde tanıtmaya ve ilimizin turizm değerlerini pazarlamaya devam edeceğiz.” dedi