Bayburt Eğitim Fakültesi’nde gerçekleşen toplantıya Bayburt Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr.  Necmettin Tozlu, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Yusuf Cengiz Toklu, İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr.Selçuk Coşkun, Bayburt Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç. İhsan Çubukçu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Hakan Söyüt ve basın mensupları katıldı.

İkinci dört yıllık dönemde yönetimi yeniden şekillendirdiklerini belirten Rektör Budak, dekan atamaları ve ekip oluşturma çabalarının devam ettiğini kaydetti.

ÖĞRENCİ SAYISININ ARTIRILMASI BİZİM İÇİN BİRİNCİ ÖNCELİKTİR.

Üniversitenin iyi bir ekiple iyi bir yerlere taşınacağını belirten Rektör Budak, " Bunu 4-5 aylık süre içerisinde tamamlayacağız. Bayburt Üniversitesi’nin geleceğinin hangi aşamaya taşınacağı açısından yapılacak çalışmalara başladık.  Şu an da üniversitenin öğrenci sayısı 5 bin 500 civarında. Hemen hemen bütün bölgelerden eşit oranda öğrenci profilimiz var. Bu üniversite için sevindirici bir durum. Aynı durumu biz öğretim görevlileri için de oluşturarak evrensel üniversite anlayışını getirmek istiyoruz. Hedefimiz Bayburt’a daha iyi hizmet etmek. Yaptıklarımız, yapacaklarımız bizden sonrakileri etkileyecek cinsten olacaktır. Bayburt’un üniversiteden çok şey beklediğinin farkındayız. Öğrenci sayısının artırılması bizim için birinci önceliktir. Öğrenci sayısı artırılırken buradaki sosyal imkânların da artması hedefimizdir. "dedi.

Yeni kampüs çalışmalarına başladıklarını ifade eden Rektör Budak, " İlk dört yıllık plan içerisinde 5 bin 500 öğrenciyi 8 bine çıkarma hedefimiz var. Bunun için de öncelikli hedefimiz yeni fakültelere yeni bölümler ilave ederek, istihdama açık öğrenci çeken bölümleri hedefliyoruz. Gelecek 4 yılda neler yapılacağının stratejik planını birimlerde oluşturduk. Onlar üzerinde çalışıyoruz. Sonraki aşamada 25 plan çıkararak sonraki 25 yılda Bayburt Üniversitesi hangi aşamaya gelmelidir diye bir perspektif çıkarıyoruz. Bu bir ekip işi. Ekip iyi çalışırsa uzun vadeli olarak bu gerçekleşir. "diye konuştu.

Şu anda 4 fakülte ile hizmet verdiklerini hatırlatan Rektör Budak, " Eğitim fakültemize bin 100 civarında öğrencimiz var. İlahiyat fakültesi 340 öğrenci ile eğitimini sürdürmekte.  İktisadi İdari Bilimler Fakültemiz bin 400 öğrenci ile en kalabalık fakültemiz şu anda.  Mühendislik fakültemiz de bin 100 civarında öğrenci ile eğitime devam ediyor. Meslek yüksekokulunun öğrenci sayısı şu anda bin civarında. Bunu 2 bin 500-3 bine çekme hedefimiz var. Çünkü kaliteli ara eleman yetiştirme sıkıntımız var. Yeni bölümler aktif etme çalışmalarımız var. Sağlık yüksekokulumuz tıbbî sekreterlikle eğitimini sürdürüyor. Buradaki öğrenci sayımız 90-100 civarında. Buradaki öğrenci sayımız da giderek artacaktır. "dedi.

Fakülteler hakkında bilgi veren Rektör Budak, ilk önce eğitim fakültesi hakkında bilgi verdi.  Fakültede Fen Bilgisi ve Sınır Öğretmenliğine dair eğitim verildiğini gelecekte ise bu bölümlerin artırılacağını kaydetti.

Eğitim fakültesindeki öğrenci sayısının 7-8 bine ulaşmasının mümkün olduğunu belirten Rektör Budak, YÖK’ün gece bölümlerini kapattığı için gelecekte eğitim fakültesinin 3 bin, 4 bin öğrenciye ulaşabileceğini, eğitim fakültesinin kalitesi artıracaklarını, eğitim fakültesinin kalitesi arttığında milli eğitimin de kalitesinin artacağını vurguladı. İleride eğitim fakültesi binası yetmeyeceği için fakültenin yeni kampüste bin 500, bin 500 şeklinde 2 fakülte ya da 3 bin 500 olarak tek fakülte halinde düşündüklerini açıkladı.  

Temel bilimlerin yer aldığı Bayburt’ta olmadığından mühendisliğin temel bilimleri kullanan bir dal olduğunu belirten Rektör Budak, " Temel bilimlerden zayıf olan bir mühendislik, mühendislik değildir. Bizim Fen Edebiyat Fakültemiz yok. Mühendislikte malzeme ve nano teknoloji mühendisliği açış planımız alanındaki fizikçi ve kimyacıları ve nano malzemecileri alarak hem bu bölümleri aktif etmeyi hem de mühendislik fakültesindeki temel bilimler açığını buradan karşılamak istiyoruz. Fen Edebiyat Fakültesi bütün üniversitelerde öğrenci sorunu yaşayan ve kapanmaya yüz tutmuş fakülteler. Bundan dolayı üniversitemize açmak istemiyoruz. Endüstri, elektronik ve bilgisayar mühendisliği için hoca bulmak çok zor. Hoca bulmadan bunları açamayız. Çevre ve kimya mühendisliği için de duruma, ÖSYM verilerine bakarak hareket edeceğiz. Bölümleri ÖSYM’nin yükselme eğilimi gösteren bölümlerine göre belirliyoruz. 8 bin öğrenci hedefimiz var. Mühendislik fakültesinde topluma hizmet açısından çalışmalar sürüyor.  Yakında Merkezi Araştırma Laboratuvarını da kuracağız. " şeklinde konuştu.

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin iktisatta ve işletmede öğrencisi olduğunu hatırlatan Rektör Budak, bu fakültenin Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinin aktif edilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü,  yapacakları planlarla her şeyi organize edeceklerini, burada öğrenci sayısını 2 bin, 2 bin 2 bin 500’e çıkarmayı düşündüklerini söyledi.

Ziraat ve Veteriner Fakültesi için incelemelerde bulunduklarını aktaran Rektör Budak, ziraat fakültelerinin öğrenci çekme konusunda zayıf olduğunu bu fakülteleri bir müddet ertelendirdiklerini, ÖSYM’deki verilere ve hoca bulma potansiyeline bakarak karar vereceklerini, 3 yıl sonra Edebiyat fakültesi açmayı planladıklarını, Sağlık Bilimleri Fakültesi açılması içinse çalışmaların sürdüğünü böylece bölgeye hizmet edeceklerini kaydetti.

Fakültelerde ve meslek yüksekokullarında istenen bölümler açıldığında uzun vadede Bayburt’ta  öğrenci sayısının daha artacağını dile getiren Budak, " Bizim verdiğimiz hedef 4 yılda 8 bin öğrenciye ulaşmak. Hedefler gerçekleştiğinde Bayburt’ta 15 bin öğrenciye ulaşırız. Bayburt bir üniversite şehri olacak. Bayburt’un üniversite şehri olduğunu ve rahat eğitim olduğunu gören öğrenciler buraya gelecektir. Aydıntepe Yerleşkesi’ni ilk etapta pilot olarak kullanacağız. "dedi.

Öğrenci sayısının artması için barınma ve sosyal imkanların artması gerektiği üzerinde duran Rektör Budak, " Apartlar çok büyük bir katkı. Bayburt’ta apartları yapıp hizmete sokan Bayburt halkına teşekkür ediyorum. Apart fiyatları biraz daha ayarlanırsa apart sahiplerinin daha çok kazanımda olacağını  belirtmek istiyorum. Apartlar gelecekte kendini daha da yenilemeli. Daha rahat tek kişilik odalar olmalı. Yurt-kur imanları ve Bayburt’taki sosyal imkânların artırılması öğrenci sayısının artması ile orantılı gitmek zorundadır."diye  konuştu.

Yeni yerleşkeyi şekillendirmeye başladıklarını ifade eden Rektör Budak, sonuç olarak ikili kampüse karar verdiklerini Demirözü yolu kampüsünü 2 bin dönüme çıkararak ana kampüs yapacaklarını, burada gelecekte 7 bin öğrencinin eğitim görmesini hedeflediklerini, ilk olarak Rektörlük binasını, ilk fakülte olarak İlahiyat fakültesini, meslek yüksek ve sağlık meslek yükse okullarını oraya taşıyacaklarını ve o yerleşkede araştırma merkezi binası kuracaklarını belirtti.

 

Fakülteler ile ilgili üniversitenin gelecek perspektifi ile ilgili stratejik plan hazırladıklarını açıklayan Rektör Budak, bunu YÖK’e de sunacaklarını söyledi.

Eğitim fakültesi hakkında bilgi veren Bayburt Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr.  Necmettin Tozlu, eğitim fakültesinin önemi üzerinde durarak ileriye dönük ilk planda eğitim bilimleri bölümünü daha sonra Türkçe öğretmenliği bölümünü, rehberlik bölümünü, daha sonra ana bilim dallarını, aktif edeceklerini söyledi. Tozlu, bu bölümlerin açılması için bağlantılar içerisinde olduklarını ifade etti. Çevrenin kalkınması için çalışmalar içinde olduklarını, çok güzel bir idare olduğunu bunu da kullanarak fakülteyi çok ilerilere taşıyacaklarını dile getirdi.

Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Yusuf Cengiz Toklu ise fakültede inşaat, makine ve gıda mühendisliği olarak üç bölümün açık olduğunu ileride açık olduğu halde öğrenci almayan elektrik, endüstri, kimya, bilgisayar mühendisliği için de öğrenci alacakları zaman öğrenci sayısının iki misline çıkacağını, öğrencilerle Bayburt’un problemleri üzerine çalışmaya başladıklarını söyledi. Toklu, mühendislik fakültesinin eğitim, araştırma ve topluma hizmet olmak üzere 3 işlevi olduğunu bu üç alanda da önemli çalışmalar başlattıklarını, üniversitenin cazibesini artırmak için nano teknoloji gibi yeni bölümlerin açılacağını, Bayburt ve çevresine mühendislik olarak hizmetlerde bulunacaklarını ifade etti.

İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr.Selçuk Coşkun ise eğitim açısından öğrenci ve öğretim elemanı sayısını artırmaya çalışacaklarını belirterek, İlahiyat fakültesini tercih edilebilir bir yapıya getireceklerini söyledi. Bilimsel alanda öğretim elemanlarına destek vereceklerini ifade eden Coşkun, sosyal katkının da önemli olduğunu belirterek, " İlahiyat fakültelerine üniversitelerin dışarıya açılan kapısı diyebiliriz. Bayburt’ta iz bırakan zatları tanıtmaya yönelik bir takım konferanslar, sempozyumlar yapacağız. Tarihin tozlu sayfalarında unutulmuş hemşerilerimizi gün yüzüne çıkaracağız. Kısa zaman önce vefat etmiş zatları tanıyanlar da kaybolmadan bu değerlerimiz hakkındakileri kayda geçirmemiz geçirmemiz gerekiyor. İlahiyat fakültesi sosyal anlamda da bu tür faaliyetlerde bulunmayı planlıyor. " dedi.

Yeni bir ilahiyat fakültesi yapılacağını söyleyen Coşkun, bu konudaki duyarlılığından dolayı da Rektör Budak’a teşekkür etti.

Bayburt Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç. İhsan Çubukçu ise üniversitenin en eski 20 yıllık bir bölümü olduklarını, 10 programda öğretime devam ettiklerini, bir yıl içerisinde 10 bölüm açmayı düşündüklerini, bununla ilgili istihdama yönelik projeksiyon çalışması yaptıklarını, Bayburt’un ihtiyaç duyduğunu alanlarda bölüm açacaklarını, bölümler için öğrenci sıkıntısı olduğunu,   bazı bölümleri Aydıntepe’yi kullanarak Aydıntepe Yerleşkesi olarak açmayı düşündüklerini kaydetti.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Hakan Söyüt ise sağlık yüksekokullarının cazibesi yüksekokullar olduğunu belirterek, bu okullardan mezun olanların istihdamının kolay olduğunu söyledi. Çocuk gelişimi, paramedik ve tıbbi sekreterlik olmak üzere 3 aktif bölümlerinin olduğuna değinen Söyüt, fiziki mekân gibi bazı engelleri olduğunu bu aşıldığında istihdamı çok rahat 10 program açabileceklerini söyledi.

Toplum Gönülleri Kulübü Başkanı Maruf Demir ve kulüp üyeleri 24 Kasım günü başlayacak olan öğretmenler haftası dolayısıyla Rektör Budak’a ve öğretim görevlilerine çiçek hediye etti.