“Pir Ahmet ile Selvinaz” adlı hikayenin İmdat Sancar tarafından anlatıldığı geceye, Bayburt Belediye Başkanı H. Ali Polat, Bayburt Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Bay-Der Başkanı Fatih Dündar, Polis Okulu ve Emniyet Müdürlüğü Amirleri, birçok İdari Kurum Amirleri ve dernek üyeleri katıldılar.

Programın açılışında Bay-Der Başkanı Fatih Dündar, ” Dernek olarak tarihimizi, kültürümüzü, edebiyatımızı, kültürel mirasımızı yaşama, yaşatma ve yarınlara sunma gayreti içerisindeyiz. Hekat Geceleri Bayburt’ta ve Anadolu’da anlatılarak süregelen bir Anadolu geleneğidir. Hekat mana itibariyle Ağız Sözlüğü anlamına gelmektedir. Diğer bir anlamıyla da hikaye demektir.

Hekat Geceleri, tandır başlarında, konaklarda, odalarda anlatılan bazen günlerce sürebilen bir Türk geleneğidir. Bu gelenek Türk Edebiyatında çok önemli yer teşkil etmektedir. Sözlü edebiyatımızın en önemli timsalidir. Bugün burda bu geleneği yaşamanın ve yarınlara sunmanın gayretindeyiz.” İfadelerine yer verdi.

Bayburt yöresinde anlatılan hikayenin seslendirilmesinin ardından yer sofralarında Bayburt ketesi, kartol közlemesi ve lor ikram edildi.

Konak kültürüne bağlı olarak mahalli ozanlar,  Visali, AşıkGülhani, Durali ve Aşık Süphani tarafından türküler seslendirildi. Programın son kısmında Erdoğan Şahinoğlu ve İsa Çalışkan ait bağlama ve kabak kemani eşliğinde bütün katılımcılar tarafından Bayburt Türküleri seslendirildi.

Programın sonunda Bayburt Belediye Başkanı H. Ali Polat, Bayburt’un sözlü edebiyatta Türkiye’de sekiz il arasında olduğunu belirterek, “Tüfek icat oldu mertlik bozuldu…Günümüzde teknoloji insanlarımızı gençlerimizi bu değerlerden uzak kılıyor. Bu gelenekler bu tür etkinlikler sayesinde unutulmayacaktır. Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneğini kültürel hassasiyetinden dolayı tebrik ediyorum. Bu programların daha etkili bir şekilde farklı ortamlarda gerçekleşmesi için biz de elimizden gelen desteği vermeye hazırız.“ ifadelerine yer verdi.