Açılış konuşmasını yapan Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız, "Bayburt'un genç potansiyel girişimci adaylarının, onlardan ilham ve cesaret almasını sağlayacak bir tanışma ortamı ve onların sorunlarına çözüm için bir düşünce ve fikir üretme platformu oluşturarak, önemli katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.

                    Bütün projelerimizi, BAYPROJE' nin ismine ve misyonuna uygun olarak çeşitli özel,  kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde yürütüyoruz ve bunun yarattığı sinerjiden de çok memnunuz.

Kongremizin Bayburt'umuz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, BAYPROJE Yönetim Kurulu adına saygılarımı sunuyorum" dedi.

            Programda bir konuşma yapana Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise, şu ifadelere yer verdi:"Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle mesailerini harcayıp ta dışarıdan Bayburt'a gelen misafirlerimize samimiyetle hoş geldiniz diyorum.

                İl dışındaki Bayburtluların ilimize yatırım yapmaları konusunda her zaman çağrıda bulunuyoruz. Bayburt'ta turizm ve Üniversitemize alt yapı oluşturacak yatırımlara çok önem veriyoruz. Bayburt'un güzelleşmesi gerekiyor. Bayburt'un yeniden değişmesi gerekiyor. Tarihi özellik arz eden binaları muhafaza etmek suretiyle diğerlerini tamamen yenilenmesi gerekiyor.

                  Şimdi değişmeyen tek şey değişimin kendisidir biz Bayburt'ta bunu gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Esnaflarımızla, sanatkârlarımızla ve ticaret erbabıyla yaptığımız her konuşmada diyoruz ki hedef kitleniz değişti dolayısıyla sizde değişin. Bayburt'tan gidip de Trabzon'da alışveriş yapan her üniversite öğrencisi Bayburt ekonomisinden kaçan paradır. Bayburt'tan gidip de Erzurum'da ticaret yapan her vatandaş Bayburt'un kasasına girmesi gereken paradır.

                    Bayburt'un turizm potansiyeli çok yüksek bunu Bayburt'a dışarıdan gelen objektif gözler tespit ediyor. Şehir merkezinde olsun ilimizin diğer yerlerinde olsun bizde 20 civarında gölet var, her gölet bir tatil köyü potansiyelini içinde barındırıyor. Şehir merkezi, tarih istersen tarih, doğal güzellik istersen doğal güzellik, din turizmi dersen din turizmi, doğa turizmi dersen kano turizmi dersen o hepsi var. Hatta İstanbul'un yedi tepesi var Bayburt'unda altı tepesi var.

                    Hep beraber değişime hazır olursak biz bu şehri değiştirebilirize inanırsak ve herkesin Bayburt için yapabileceği bir şey vardır diyorum ben buna inanırsak Bayburt mutlaka kalkınacaktır."

                Bayburt'un sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan gelişmişlik düzeyini, potansiyellerini ve rekabet gücünü arttırmak için, mesleğinde ve iş hayatında belli aşamaları kat etmiş, Bayburt için söyleyecek sözü, paylaşacak bilgisi olan, proje üretmeye ve katkıda bulunmaya talip kişilerin güçlerini bir araya getirmek ve böylece Bayburt'a daha etkin hizmet etme amacıyla il dışında kurulan Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği, (BAYPROJE)  tarafından düzenlenen "Bayburt Dinamiklerini Sorguluyor" programının ilk bölümünde daha önceden başlatılan öykü yarışmasında dereceye giren öğrenciler için ödül töreni düzenlendi.

                Daha sonra Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Başkanı Selçuk Karaata tarafından "Yenilikçilik Açısından Yerel Dinamiklerin Önemi" konulu konferans sunumu yapıldı.

                  Öğrencileri edebiyata olan ilgisini artırmak amacıyla orta öğretim öğrencileri arasında düzenlenen günlük tutma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilerek, öğrencilerden gelen öykülerden oluşturulan "Yaşadığım Bir Gün" adlı kitap katılımcılara dağıtıldı. Yapılan yarışma sonucu 1.'ye 1500 TL, 2.'ye 1000 TL ve 3.'ye de 500 TL para ödülü verilen törende mansiyona layık görülen öğrencilere de çeşitli hediyeler verildi.

                   "Bayburt Dinamiklerini Sorguluyor" programın öğlenden sonraki bölümlerinde ise 2 oturum şeklinde Bayburt'a yatırım yapan işadamları, kendi yatırımları hakkında bilgi sundular.