Mahmut Kemal Yanbey ilköğretim Okulundaki törene; Bayburt Valisi Hasan İpek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Zeki Karataş, Milli Eğitim Bakanlığı Başmüfettişi İsmail Demir beraberinde, Müfettiş Adem Gül, Bakanlık Fatih Eğitim Projesi Grup Başkanı Oğuz Temizhan, İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak, İl Emniyet Müdürü Mesut İnce, Polis Meslek Yüksek Okul Müdürü Abdullah Şahin, Okul Müdürleri, Öğretmenler, Veliler ve öğrenciler katıldı.

       Vali ipek’e bir öğrencinin buket sunması, Okul 8 Sınıf öğrencilerinin yeni okula başlayan öğrencilere çiçek takdimi ve hoş geldin demeleri ile devam eden programda, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan tarafından günün önemini belirten konuşma yapıldı.

             Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan; “2012–2013 Eğitim-Öğretim yılının başladığı şu günlerde müdürlük olarak mevcut durumu değerlendirecek olursak şunları söyleyebilirim. Bu eğitim-öğretim yılında il genelinde birleştirilmiş sınıf dâhil 69 ilkokul, 6 Ortaokul, 4 İmam Hatip Ortaokulu, aynı binada ilkokul ve ortaokul olan 44 okulumuz, 13 lisemiz,6 anaokulumuz,3 halk eğitim merkezimiz,1 rehberlik araştırma Merkezimiz, 1 Bilim Sanat Merkezimiz, 1 Eğitim Uygulama Okulumuz, 4 adet diğer kurum olarak 152 okul ve kurumumuz bulunmaktadır. Bu okul ve kurumlarımızda 1100 öğretmenimiz görev yapmakta ve 16 bin öğrencimiz eğitim ve öğretim görmektedir.

          Bulundukları yerleşim yerinde yeteri kadar öğrenci veya okul bulunmadığından İlköğretimde ve Ortaöğretimde taşıma yapılmaktadır. 1798 İlköğretim ve 990 Ortaöğretim olmak üzere  2788 öğrencimiz 31 okulumuzda taşımalı eğitim görmektedir.Taşıma imkanı olmayan 382 öğrenci yatılı  bölge ilköğretim  okulunda eğitimlerine devam etmektedirler.Orta öğretim okullarımızda  10 pansiyon bulunmakta  ve bu pansiyonlarımızda da  yaklaşık 1314 öğrenci barınmaktadır.Ortaöğretim yurtlarımızda , yatılı bölge İlköğretim okulu yurtlarında barınan ve taşına öğrenci sayımız 4396 dır.Bu oran toplam öğrenci sayımızın yüzde 28 .ne tekabül  etmektedir.

        2012 – 2013 Eğitim Öğretim yılının sağlık, mutluluk ve başarılarla geçen bir yıl olmasını temennisiyle hayırlı başlangıçlar diliyor saygılar sunuyorum.’’

             Bayburt Valisi Hasan İpek “ Bu yılki ilköğretim haftası diğer ilköğretim haftalarından gerçekten çok farklı ben 1984 yılından beri yöneticilik yapıyorum. Bu uzun süreç içerisinde eğitimde sessiz sedasız eğitimde bu kadar reformların aynı anda aynı yılda yapıldığını ben hiç görmedim.

         Bazen politika amaçlı Milli Eğitimlerin yönetim sistemlerini değiştirdik, bazen başka amaçlarla yine öğrencilerimizi değişik yönlerde yönlendirmek için sistemleri dünyada Türkiye’ye özgün haline getirdik sadece Türkiye’de bu anlamda eğitim sistemi ve yapısı vardı. Ama bu yıl hem teknoloji anlamında biraz önce Milli Eğitim Bakanlığından gelen FATİH projesi temsilcisinin anlattığı gibi hem okulların ve sınıfların fiziksel anlamdaki gelişmeleri anlamında hem de dünyayla bütünleşmiş dünyada birçok örneklerini görebileceğiniz ve Türkiye’nin de gerçekten eğitim anlamında lider olabileceğine yönelik bir dört, dört, dört projesi ile bu yıl ilköğretim hatasına başlıyoruz.

               Sesiz sedasız diyorum, basında olumlu olumsuz birçok yazılar var ama ben o basında yazılanların çok üzerinde bir eğitimin sisteminde değişim olduğunu kesinlikle söylemek istiyorum. Şimdi bu güne kadar ciddi problemlerimiz vardı neydi? İşte kızlar okula gitmiyor, niye gitmiyor? İşte bu sebepten gitmiyor. Geçen bir araştırma OİSD ülkeler arasında bir araştırmanın sonucunu söylemek istiyorum, OİSD ülkeler arasında 17–25 yaş arasındaki kadınların okumadığı ve hiçbir iş yapmadığı, en fazla sayıya sahip olan Türkiye, yani bu şu demek oluyor. 17 ve 25 arasındaki kadınlarımız okula da gitmiyor bir yerde de çalışmıyor. Şimdi bu sistemle çocuklarımız kendi istek ve meşreplerine göre istedikleri okullarda okuma şansları olacak.

             İşte bu 4+4+4 sistemi hep insanları ilk dört yıldan sonra belirli mesleklere ve yönlere yönlendirecek yani bunun asıl amacı bu insanlar yavaş yavaş artık hayatta ne yapacaklarını ilk dört yıldan sonra aşağı yukarı karar verecek ve kendisinin okuyabileceği mutlaka bir imkân bulacak. Üçüncü dörtte de daha da pekiştirecek bunu yani üçüncü dörtte de ya bir meslek sahibi olacak yâda üniversiteye hazırlanacak şekilde çok ciddi bir eğitim alacak. Yani kendisi bilim adamı yahut da yönetici olacak bu anlamdaki bir eğitime sahip olacak bu anlamda herkes kendisine bu yeni eğitim sisteminde mutlaka bir yer bulabilecek ben şunu yapmak istiyorum diyorsa onu yapmak isteyecek bir imkan bulacak ben bunu yapmak istiyorum diyorsa bunu yapabilecek bir imkan bulacak.

                Bu 4+4+4 asıl önemi burada ve asıl anlamı burada yani herkes kendisini bu Türkiye Cumhuriyetinin Milli Eğitim sistemi içerisinde kendine fırsat bulabilecek.  Asıl önemi bu ve bu yılın ilköğretim haftasının açılmasının bu anlamdaki önemi çok büyük en Bayburt Valisi olarak, Bayburt’taki yöneticilerim başta Milli Eğitim Müdürüm olmak üzere, tüm okul öğrencilerini ve öğretmenlerini tebrik ediyorum. Gerçekten çok büyük bir gayret içerisinde çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bayburt olarak biz bu anlamada eğitim kadrosu açısından hem de yönetim açısından şanslıyız.

             Ben arkadaşlarıma bu 2012 – 2013 yılında da başarılarının devamını diliyorum ve bu başarıları bekliyorum. Öğrencilerimizde şanslı çünkü biz 16 kişilik ve en fazla 22 kişilik sınıflarda eğitim öğretim yapıyoruz ve bir özelliği daha var bizde ikili öğretim hiç yok bir tanesinde hatta yapılmak gibi oldu dedim ki arkadaşlar biz hiç olmasa bazı şeylerle övünelim Bayburt’ta bunu da mümkünse ikili öğretim yapmayalım ve gerçekten onu da arkadaşlarımız ayarladılar ikili öğretim, yani şunu söyleyeyim ikili öğretimle tekli öğretimin arasındaki fark şu; çocuk sabahleyin 06.30 da kalıp, 07.00’ de okula gitmeyecek.

             Bayburt’ta böyle yani normal zamanında gidecek ve kendisine okulda teneffüs saatleri teneffüsünüzü yapacaksınız aranızı da yapacaksınız ve koştur koştur gelip öğlenciler akşam karanlığa kalmayacak sabahçılarda sabahın köründe gelmeyecek bu anlamda biz Bayburt olarak şanslıyız. Sınıfların mevcudu açısından şanslıyız, eğitim kadrosu açısından şanslıyız ve biz başarıyı bekliyoruz. Şimdi biraz öncede bakanlığımız temsilcisi bize müjdemizi verdi, FATİH projesi acısından da Bayburt’un pilot il olmasında gerçekten mutluluk duyuyoruz.

             Bizde buna gerekli katkıyı sağlayacağı bu anlamda Milli Eğitim Bakanımız Ömer Dinçer’e ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bayburt’tan saygılarımızı iletiyoruz kendilerine ben bu eğitimin tekrar Bayburt için, öğrencilerimiz için, öğretmenlerimiz için, ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyor hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. “

             Belediye Başkanı Hacı Ali Polat “Öncelikle açılışını yaptığımız haftanın sizlere hayırlı olmasını diliyorum. Eğitim gerçekten çok önemli dünyaya baktığımız zaman eğitimde ilerlemiş ilimde sanayide kalkınmada bir ülke yoktur. Onun için eğitim en önde lokomotif görevi görmektedir. Bundan dolayıdır ki hükümetimizde eğitime çok önem veriyor.

                        Son dört beş yıldır bütçede eğitim için ayrılan pay en fazla pay olma özelliğini taşıyor. Bizde Bayburt’ta yerel yönetim olarak eğitim camiasından gelen bir başkan olduğum için ilk önce okullardan gelen talep karşılamaya dikkat ediyorum. Belediye olarak ta gerek sivil toplum kuruluşlarının gerekse kendimizin hizmetleriyle eğitime ve öğretime bilime kültüre sanata destek vermeye devam ediyoruz.

          Geçtiğimiz 3 yıl içinde biz özellikle kendi kültürel değerlerimizi çocuklarımıza tanıtmak için 5 değişik tiyatro organizasyonunu gerçekleştirdik.  Keloğlan, Hacivat karagöz Nasreddin hocayı kendi tiyatro topluluğumuzla gençlerimize tanıtmaya gayret etmişiz. Ve bunun yanında çocuklarımıza yaklaşık 12000 adet Milli Eğitim Bakanlığı tavsiyeli kitap dağıttık. Onun için mahallelerimize gittiğimiz zaman çocukların bana olan tezahüratı büyüklerin tezahüratından daha fazla. Özellikle onlar daha rahat etsinler diye parklarımızın standartlarını daha da geliştirdik.

           Geçen sene müdürümüzle yapmış olduğumuz okullar hayat olsun antlaşması çerçevesinde bu yılda okullarımızın bahçesini asfaltlaması spor alanları yapılması konusunda gayretlerimiz ve projelerimiz var. Ben eğitim ve öğretime katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.

             Bayburt eğitimde gerçekte çok iyi durumda inşallah daha da iyi olcağız. Geçen sene KPSS genel kültürde birinci olduk bu senede ikinci olduk. Yani bu topraklar eğitime kültüre irfana hikmete açık topraklar bu nesil öyle bir nesil. Onun için herkesin bilgisini tecrübesini yeni gelişmelere uygun bir şekilde güncellemek suretiyle eğitime katkı sunmasını temenni ediyorum.”