Pilot olarak belirlenen Bayburt Anadolu Lisesi ve Korkut Ata Lisesi’ndeki 239 dokuzuncu sınıf öğrencisi ve 55 öğretmene, düzenlenen törenle tablet bilgisayarların dağıtımı yapıldı.

Bayburt Anadolu Lisesi'nde düzenlenen törene; Vali Hasan İpek, Vali yardımcısı Hakan Hakyemez, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

FATİH Projesinin ayaklarından biri olan tablet bilgisayar dağıtımını gerçekleştirdiklerini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan,  "Daha öncesinden FATİH Projesi kapsamında akıllı tahtalarımız tüm genel liselerimize kurulmuştu. Bunun ikinci ağayı olarak da pilot uygulama olarak ilimizin iki okulunun 9. Sınıfın öğrencilerine ve o okulumuzun tüm öğretmenlerine tablet bilgisayar dağıtımı yapılacak. Bu okulumuzda 89 öğrencimiz ve 25 öğretmenimiz bugün itibariyle tablet bilgisayarlarına kavuşmuş olacak. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz tablet bilgisayar ve akıllı tahta ile beraber yapacakları faaliyetler hem Bayburt eğitiminin hem Türkiye eğitiminin çıtasının yükselmesine katkılar sağlayacaktır" dedi.

Tablet bilgisayarların dağıtımın yapılmasının ardından Vali Hasan İpek öğrencilere nasihatlerde bulundu.Vali İpek, "Bu bilgisayarları siz iyi kullanacaksınız. Başarınız artacak. Eğer başarınız artarsa tüm Türkiye’de bu bilgisayarlar dağıtılacak. Bu yüzden iyi çalışmanız ve başarıyı artırmanız gerekiyor. Biz de devlet olarak heveslenelim ve daha çok bilgisayar dağıtalım, hepinize başarılar diliyorum." dedi.

Pilot uygulama ile geçen yıl 17 ilde dağıtılan tablet bilgisayarlar, yeni eğitim-öğretim döneminde 81 ile yayılacak. Geçen şubat ayına hayata geçen projeden belirlenen 52 okulda 12 bin 800 öğrenciye tablet dağıtılmıştı. Bakanlık bu kez 49 bin tablet bilgisayarı tüm illerde iki veya üçer olmak üzere toplamda 217 okulda dağıtarak daha önce pilot uygulama dışında kalan illerde pilot uygulama başlatmış olacak.

MEB tarafından bu ayın sonuna kadar pilot uygulama kapsamında liselere 85 bin akıllı tahta yerleştirilmiş hale gelecek. Tablet bilgisayarların içinde özel olarak geliştirilen z-kitap (zenginleştirilmiş kitap) yer alıyor. Z-kitap, dijital ortamda okutulan ders kitaplarının öğretim programları esas alınarak animasyon, video, ses, fotoğraf, harita, grafik, tablo gibi öğeleri de içeriyor. 

Fatih Projesi Hakkında

Eğitimde FATİH Projesi ile eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullarımızdaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla Bilişim Teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde, derslerde etkin kullanımı için; okulöncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki tüm okulların 570 bin dersliğine LCD Panel Etkileşimli Tahta ve internet ağ altyapısı sağlanacak. Aynı zamanda her öğretmene ve her öğrenciye tablet bilgisayar verilecek. Dersliklere kurulan BT donanımının öğrenme-öğretme sürecinde etkin kullanımını sağlamak amacıyla öğretmenlere hizmetiçi eğitimler verilecek. Bu süreçte öğretim programları BT destekli öğretime uyumlu hale getirilerek eğitsel e-İçerikler oluşturulacak. Bu kapsamda Eğitimde FATİH projesi beş ana bileşenden oluşuyor. Bunlar:Donanım ve Yazılım Altyapısının Sağlanması, Eğitsel e-İçeriğin Sağlanması ve Yönetilmesi, Öğretim Programlarında Etkin BT Kullanımı, Öğretmenlerin Hizmetiçi Eğitimi, Bilinçli, Güvenli, Yönetilebilir ve Ölçülebilir BT Kullanımının sağlanmasıdır. Eğitimde Fatih Projesi Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup, Ulaştırma Bakanlığı tarafından desteklenen bir projedir. 5 yılda tamamlanması planlandı. Birinci yıl ortaöğretim okulları, ikinci yıl ilköğretim ikinci kademe, üçüncü yıl ise ilköğretim birinci kademe ve okul öncesi kurumlarının BT donanım ve yazılım altyapısı, e-içerik ihtiyacı, öğretmen kılavuz kitaplarının güncellenmesi, öğretmenler için hizmetiçi eğitimler ve bilinçli, güvenli, yönetilebilir BT ve internet kullanımı ihtiyaçlarının tamamlanması hedeflenmektedir.