Bayburt Üniversitesinin tanıtım videosunun gösterilmesinin ardından, Rektör Prof. Dr. Selçuk COŞKUN açılış konuşmasında şunları söyledi.
“Bayburt Üniversitesi olarak, düzenlemiş olduğumuz 2013-2014 akademik yılı açılış töreni onurlandırdığınız için teşekkür ediyorum hoş gediniz diyorum. Uzun bir aradan sonra heyecan ve şevkle 2013-2014 akademik yılını açıyoruz. Ümit ediyorum ki bir akademik yılı daha başarıyla geçirerek Üniversitemizi hedeflediğimiz noktalara getirebilmek için hep birlikte elimizden gelen gayreti göstereceğiz. 
Bu vesileyle göreve geldiğim günden beri desteklerini esirgemeyen değerli Valilerimize, Garnizon Komutanımıza, Belediye Başkanımıza, Cumhuriyet Başsavcımıza ve şehrimizin diğer protokol üyelerine sivil toplum kuruluşlarına teşekkürü bir borç biliyorum. Aziz hemşerilerim bizde güvenli şehri huzurlu Üniversitesi sloganı ile yola çıktığımız günden beri belirlemiş olduğumuz hedefleri birer birer gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 
Geçen yıl 5200 civarında olan öğrenci sayımız bu yıl 6400 lere çıktı yine bu kapsamda Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesinin kurulması için dosyalarımızı YÖK’e sunduk ve bu konuda verilecek kararı beklemekteyiz. Hedefimiz Bayburt Üniversitesini ülkemizin ve bilim dünyasının saygın bir Üniversitesi yapmaktır bu hedefe ulaşmak için el birliğiyle çalışarak gecemizi gündüzümüze katacağız. 
Bu şehrin yetiştirdiği insan olarak Bayburt’ta hizmet etmenin şeref ve onurunu yaşıyorum. İçinde büyüdüğüm bu şehre vefa borcumu ona katkı sunarak ödemenin heyecanını yaşıyorum. Bu vesileyle Üniversitemize ve Bayburt’umuza hizmetlerini bizden esirgemeyen aziz hemşerilerime sonsuz şükranlarımı sunarken bu desteğin artarak devam edeceğine olan inancımı sizlerin huzurunda tekrar ifade ediyorum. 
Yine üslendiğimiz bu ağır görevi gerçekleştirirken mesai kavramını aşan özveriyle çalışmalarımıza destek veren akademik ve idari personelime sizlerin huzurunda tekrar teşekkür ediyorum. 2013 2014 akademik yılının başta öğrencilerimiz olmak üzere akademik ve idari personelimize ve tüm hemşerilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor. 
Hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum saygılar sunuyorum.” Diyerek konuşmasını tamamladıktan sonra, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat bir selamlama konuşması yaptı.

2013-2013 Akademik yılının Bayburt’umuza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ülkemiz gerçekten büyüyor. Bunun en büyük göstergesi 76 olan üniversite sayımızın şu anda 169’a çıkması ve 169 üniversite içerisinde de Bayburt’a bir üniversite düşmesi, bizim gözbebeğimiz gururumuz üniversitemiz çok önem ve değer veriyoruz, sebep olanlardan Allah razı olsun.
Bayburt’a belki 50 tane fabrika kurulabilirdi ama 50 tane fabrikanın bir açılır biri kapanırdı. Ekonomik anlamda, ancak görüyoruz ki Sayın rektörümüzün de ifade ettiği gibi geçen sene 5200 olan üniversite öğrenci sayısı bu sene 6400’e çıktı. Buna paralel olarak akademik personel sayısı her geçen gün artıyor. 
Artık üniversiteler bir birleriyle yarışacaklar. Geçtiğimiz günlerde bir rakam dikkatimizi çekti ek yerleştirmeden 268 bin öğrenci alınacağı konusunda, eskiden üniversitelerin tamamına alınan öğrenci sayısı 200-300 bin civarındaydı şu anda ek yerleştirmeden alınan öğrenci sayısı 300 civarındadır. Ülkemizi yönetenler diyorlar ki Üniversite okumak isteyen herkes Üniversite okusun. O zaman bu kalitelerin yarışacağı anlamına geliyor. Her öğrenci bilecek ki üniversiteyi bitirdikten sonra başka bir yarış olan kalite yarışının içine gireceklerini iyi bilmeleri gerekiyor. Ona hazırlanmak adına amfilerde geçirdiğiniz zamanı çok iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Dışarıda gezmemek adına bu sıralardaki zamanınızı çok iyi değerlendirmeniz gerekiyor.
Üniversetimizdeki değişim ve gelişime paralel olarak Şehrimizde de değişim ve gelişim yaşanıyor. Özellikle 4. Sınıfta olan öğrenci kardeşlerimiz daha iyi bilirler 3 yıl önce üniversiteden çıkıp Çoruh Nehri boyunca gezmek isteyen öğrenciler o zamanlar orda ne görüyordu şimdi ne görüyorlar. Kısaca şunu söylemek istiyorum ben göreve geldiğim günden itibaren iki önemli sektörüne hedef kitle olarak kendime seçtim. Birincisi Üniversite öğrencileri, ikinci Turizm sektörü. 2009 yılında Bayburt’a tenis kortu yaptığım zaman Bayburtta tenis oynayan yoktu bugün benden ikinci tenis kortunu yapmamı istiyorlar. Biz bu hazırlıkları imkanlarımız ölçüsünde elimizden geldiği kadar yapıyoruz.
Bizimde sizden beklentilerimiz var. Siz bizi destekleyeceksiniz bizde sizin isteklerinizi yerine getireceğiz. Bizim sizden istediğimiz şu an bayburta en az 3000 öğrencinin ikametgahının Bayburt’ta olmadığını tahmin ediyorum. Buda Bayburt Belediyesi adına ciddi bir ekonomik negatiflik oluşturuyor. Benim sizden tek isteğim ikametinizi Bayburt’a almanızdır. Bu kadar küçük bir katkıyı sunduktan sonra isteğin bizden ne isterseniz diyor, 2013-2014 Akademik yılının hayırlı olmasını temenni ediyor başka zamanlarda tekrar buluşmayı diliyorum.”dedi.
2013-2014 Akademik yılı açılış törende bir konuşma yapan Vali Mükerrem Ünlüer;
“Üniversitemizin 2013-2014 akademik yılı açılışında aranızda bulunmaktan onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu akademik yılın üniversitemiz, şehrimize ve ülkemiz hayırlı olmasını diliyorum. Üniversitelerden beklenen ülkenin refaha ulaşması, halkı mutlu etmesi ve nitelikli insan gücü yetiştirmesidir.
Bir başka ifadeyle üniversiteler; toplumun karmaşık sorunlarını araştıran, toplumun yararını savunan kurumlardır. Başarılı üniversite bulunduğu şehrin sanayisiyle, ekonomisiyle bütünleşen üniversitedir. Meseleye birde dünya ölçeğinde bakacak olursak, üniversitenin evrensel aklı temsil ettiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle üniversite siyasetin ve ideolojik yapılanmaların üzerinde tayin edici bir konuma sahiptir. Üniversitenin temel amacı; aklı beslemek, düşünmeyi öğretmek ve düşünce üretmektir. Üniversite her şeye aklın, bilimin ve aydın düşüncenin gözlüğü ile bakar. Değerlendirmesini tarafsız ve objektif ölçüler içerisinde yapar.
Üniversite etkilenen değil, etkileyendir. Tanımlanan değil, tanımlayandır. Üniversite kendisine yol gösterilen değil, yol gösteren bir kurumdur. Ancak üniversite soyut ve toplumdan kopuk bir kurumda olmamalıdır. Bu nedenle evrenselliklerinin yanı sıra çağdaş üniversitelerden beklenen, bulundukları ülkeleri ve sorunları ile ilgili çözümler üretmeleri; sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve tüm kurumlar ile bilgi ve deneyim paylaşımı içinde olmalıdır.
Sevgili öğrenciler;
Bayburt üniversitesini tercih ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Üniversitemiz güvenli ve şirin bir şehirde kurulmuştur. Sıcakkanlı insanlarıyla iyi dostluklar kuracağınızı umuyorum. Üniversite yılları çok güzeldir fakat çabuk geçer. Bu bilinçle zamanınızı iyi değerlendirmenizi öneriyorum. Sizden beklentimiz, kendiniz, aileniz ve ülkeniz için çalışmak ve daha çok çalışmaktır. Bilginin ve bilgeliğin peşinde olun. Düşünce coğrafyanızı sloganların istila etmesine izin vermeyin. Araştırın ve kendinizi geliştirme gayreti içinde olun. 
Günümüzde bilgiye ulaşmada engel kalmamıştır. Artık her yerden dünyanın her yerinde ki bilgiye ulaşıla bilmektedir. Bayburt’un ve ülkemizin kalkınmasında ihtiyaç duyacağımız bilgi ve insan gücüne önemli katkı sağlayacağına inandığımız üniversitemizin akademik yılının hayırlı olmasını diliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum.” Diyerek sözlerini tamamladıktan sonra, Rektör yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmettin Tozlu tarafından Üniversiteler ve Aydınlar konulu açılış dersi anlatıldı.
Açılış törenleri verilen kokteylle sona erdi.