Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Uluç Özbayoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı .

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Şişman’ın konuşmacı olduğu konferansta Şişman , günümüzde robotların uzay, tıp, otomotiv, tekstil, kimya, askeri ve benzeri birçok alanda yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

Robot kullanmamın artık keyfiyet olmaktan çok mecburiyet haline geldiğini söyleyen Şişman, robotların hemen hemen her yerde kullanıldığına dikkat çekti.

Endüstriyel alanda robatların bir çok alanda kullanıldığını kaydeden Şişman, “Robotların imalatta kullanılması ile verimlilik önemli ölçüde artmaktadır. Örneğin,  bir robot,  kaliteyi düşürmeden çok sayıda parçayı, devamlı çalışarak imal edebilmektedir.  Kaynağın robot tarafından yapılmasının getirdiği bir diğer avantaj da çalışan kişinin kaynak gazlarına ve zararlı ışınlara maruz kalmamasıdır. Robot kullanarak insanların ulaşamayacağı yerlerde kaynak yapmak da mümkün olmaktadır ”dedi.

İş dünyasında bir buçuk milyon civarında bir robot nüfusunun olduğunu ifade eden Şişman, “  2013 yılında 163 bin robot satıldığı söyleniyor. Üç yıl içerisinde bu rakamın 400 bini bulması bekleniyor. Çin, en büyük alıcı ülke ve otomotiv vazgeçilmez bir sektör. Gelecek 10 yıl içerisinde de endüstriyel robot satın alma işinin yüzde 80’inin AR-GE’si yüksek ülkeler tarafından olacağı söyleniyor.  Özellikle gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfusun olması sebebiyle hizmet robotları gerçekten yıldızları parlayan robot çeşitleridir. Bu yılın sonu itibariyle 95 bin hizmet robotunun kullanılacağı ifade ediliyor. Bütün ülkelerin bir inovasyon kapasitesi var. Bu inovasyonu oluşturan değişik parametreler bir araya getirilerek bir ülkenin inovasyon kapasitesi belirleniyor.  Türkiye inovasyon kapasitesinde 71. sırada bulunuyor. Endüstriyel robot üreten ve bunu kullanan ülkelerin oranına baktığımızda bu ülkeler ilk sıralarda yer alıyor. Teknik güç ve değişen dünya rekabetine baktığımızda Çin, Japonya, ABD, Almanya ön sıralarada gözüküyor”diye konuştu.

Program Yrd. Doç. Dr. Turan Şişman’a teşekkür belgesi ve Bayburt Üniversitesi  logolu çini tabak hediye edilmesiyle son buldu.