“ İlimizden diğer illere olan göçlerin azaltılarak zaman içerisin de durdurulabilmesi için İl de turizm sektörünün mutlaka canlandırılması gerekmektedir” açıklamasını yapan Akbulut; Çünkü turizm sektörü yaklaşık 38 yan sektörü de istihdam sağlamaktadır.

Bayburt’tan dış illere göçün durdurulması gerektiğinin önemini belirten Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, açıklamalarını şöyle sürdürdü,

“ Müdürlüğümüzce sektörün canlandırılabilmesi, böylece sektörde istihdamın artırılarak İlden dış illere olan göçlerin azaltılması ve zaman içerisinde durdurulması için; İlimizin tarihi kültürel ve turistik değerlerinin turizme kazandırılması ve destinasyonlarının ilimize yapılabilmesi sektörde, özel sektörün bölgeye daha çok yatırım yapmasının sağlanması çalışmaları çerçevesinde, Bayburt Kalesinin onarım restorasyon ve kurtarma kazıları başlatılarak yurdumuzun çok önemli kalelerinden olan kalenin turların ziyaret edebileceği duruma getirilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

 İlimiz Aydıntepe İlçesindeki ülkemizin tek ve benzeri olmayan ve Kapadokya’ya alternatif yer altı şehri kazı çalışmalarının belediyesi ile birlikte yapılarak turların rahatlıkla gezebilecekleri konuma getirilmiştir. Ayrıca Bakanlığımıza Belediye ile sunulan Çevre Projesine sağlanan ödeneklerle de çevre düzenleme çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmıştır. İlimizde yapılan kurtarma ve arkeolojik kazılarda çıkan tarihi eserlerin ve mevcut etnografik eserlerin sergilenebileceği bir müze oluşturulması çalışmaları çerçevesinde Zahit mahallesinde bulunan “Kavallar Evi “ Bayburt Müzesi olarak faaliyete geçirilmiştir. Bu çalışma ile de İlimize gelen turların şehir içi programlarının zenginleştirilmesi ve etkinleştirilmesi sağlanarak ilde konaklama gün sayısının artırılması amaçlanmıştır.

 Bayburt’a gelen turların artırılması, özellikle seyahat acentelerinin destinasyonlarına ilin de dahil edilmesinin sağlanabilmesi amaçlanarak, Müdürlüklerince 2011-2012- 2013 yıllarında her yıl 20.000 olmak üzere toplam 60.00 tanıtım materyali beş dilde bastırılarak dağıtıldığını ve dağıtımlarına devam ettiğini belirten Akbulut;

 “ Bayburtlu fotoğraf sanatçısı Feridun Hacıhasanzade’nin yaptığı “Her Yönüyle her Köyüyle Bayburt” albümü çalışmasına da Müdürlüğümüzce enformatik katkı sağlanarak eserin ilin tarihi kültürel ve doğal güzelliklerini anlatan bir albüm oluşturulmuş Müdürlüğümüzce bu albümden satın alınıp amaçlı dağıtımı yapılmıştır. Bu çalışma ile de bir yandan İlimizin tarihi kültürel ve doğal güzelliklerini anlatan iyi bir kaynak oluşturulması diğer yandan tanıtımının yapılması amaçlanmıştır.

 Müdürlüğümüzün ilimizden ve bölgeden diğer illere ve bölgelere olan göçün azaltılması zaman içerisinde durdurulabilmesi çalışmaları içerisinde; İlimizin tanıtımının yapılması ve ile daha çok ziyaretçi ve turların gelebilmesinin sağlanması amacı ile Ulusal ve uluslar arası fuarlara katılarak alınan stantlarda ilimizin tanıtılması amacı ile 2011-2012 ve 2013 yılı İzmir Travel Turkey fuarına yine 2011- 2012-2013 İstanbul EMİTT turizm fuarına, 2012 yılı Mayıs Ayında Gürcistan da Turizm fuarına katılım sağlanarak ilimizin yurt dışında tanıtımına başlanmıştır. Bu çalışmalar yorucu ancak ilimiz adına çok sevindirici çalışmalardır.

Akbulut açıklamalarının devamında “Bakanlığımız ve Kalkınma bakanlığımızın başlatmış oldukları Samsun, Ordu, Giresun Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin illerinin yaylalarını birbirine bağlayan “Yeşil Yol “ un ilimizden geçen 28,600 km kısmının 2012, 2013 yıllarında İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Müdürlüğümüzün ortaklaşa çalışmaları ile yaklaşık 3/2 si tamamlanmıştır. Bakanlığımız Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğünden sağlanan ödeneklerle de birçok yayla yolumuz’ genişletilmesi, şev oluşturma çalışmaları büyük ölçüde bitirilmiştir.

 İlimiz turizminin yol haritası olan “Turizm Mastır Planı” hazırlanarak uygulamaya konulmuş ve ileriye dönük 15 yılık çalışalar bu plan çerçevesinde gerçekleştirilecektir. İlimiz kop kayak merkezinde alt yapı çalışmaları hızla devam etmektedir.

 İlimiz Baksı köyünde bulunan Baksı Müzesi 2014 yılının Avrupa da yılın müzesi seçilmesi İl Turizmi açısından çok önemli bir gelişmedir Bu sayede İlimize yabancı ülkelerden ziyaretçi sayısı artacak ve yerinden pazarlama çalışmalarımıza çok büyük bir ivme kazandıracaktır. “