Öğretmenevi’nde yapılan toplantının sunumunu Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Erzurum Bölge Yöneticisi Durali Bergama gerçekleştirdi.

Toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişi İsmail Demir, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Altan Kalkın, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi’nin Çalışma Bakanlığı’nın bir projesi olduğunu ifade eden HBÖ Erzurum Bölge Yöneticisi Durali Bergama projenin yararlanıcısının ise Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu kaydetti.

2011 yılı mayıs ayında başlayan 2013 yılı mayıs ayında bitmesi gerekirken Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki yeniden yapılanmalar sebebiyle projenin uzatıldığını belirten Bergama, " Projenin birinci aşaması 43 ili kapsıyor. İkinci aşaması diğer illerde 2014 yılında uygulanmaya başlayacak. Bu 43 ildeki faaliyetler 3 koordinatör pilot il ve 3 koordinatör ile bağlı 9 ilde yürütülüyor. Erzurum bölgesine 17 il var. 17 ilin pilot olmayanları da bölgelerine göre bir kısmı Trabzon bölgesinde bir kısmı Van, diğer bir kısmı ise Kars bölgesinde. Bu illerde önce projenin tanıtım faaliyetlerini yürüttük. Daha sonra insan kaynaklarının güçlendirilmesi kapsamında kapasite geliştirme adına Erzurum, Trabzon, Kars ve Van’da öğretmenlere yönelik çeşitli faaliyetlerimiz oluyor. "dedi.

Projenin önemli ayaklarından birinin daha önceki öğrenmelerin tanınması olduğuna değinen Bergama, " Bu anlamda mesleğini öğrenen kişinin belgelendirilmesi. Bunun için de Ankara’da faaliyetler yapılıyor. Burada öğretmenlerimiz önceki öğrenmelerin tanınması kapsamında test çalışmaları yapıyorlar. Daha sonra illerde kurulacak merkezlerde bu testler kullanılarak insanların belgelendirilmesi yapılacak. "diye konuştu.

Projenin en önemli ayaklarından birinin de illerde hayat boyu öğrenme il eylem planlarının yapılması olduğunu belirten Bergama, " Bu anlamda İşkur’un, okulların ve diğer kurumların kendilerine ait bir planlaması var. Daha sonra tek bir plan oluşturulacak. Bugün burada Bayburt’ta bulunmamın nedeni de hem projeyi tanıtmak hem de Bayburt ili eylem planının yapılmasıyla ilgili katılımcıları, plan yapımında bulunacak kişileri bilgilendirmektir."açıklamasını yaptı.

Bergama daha sonra HBÖ’nün proje özeti, coğrafi perspektif, Türkiye’deki durum, projenin bileşenleri, koordinasyon, başlama noktası, paydaşlar, HBÖ kursları ve hizmetleri, il HBÖ kurulu, HBÖ genel müdürlüğü, HBÖ eylem planlaması, HBÖ il eylem planı gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi.