Matematiğin 4 İşlemi; Kozalaktan Oyuncak Oldu.Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında yapılan PISA (Programme for International Student Assessment-Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) yarışmalarında Türkiye’nin matematik dalında sondan 2. Konumda olduğu belirtiliyor.

Bayburtgündem: Matematik öğretiminin amacı, insan aklının ciddi bir biçimde kullanımını öğretmek ve insanların doğuştan getirdiği düşünme kabiliyetini geliştirmek.

Türkiye’nin PISA yarışlarındaki başarısızlığıyla mücadele etmek için, sosyal bir proje çerçevesinde, eğitimde matematik öğretimine yeni bir bakış açısı getirmek için, 7-12 yaş arası çocukların matematiksel 4 işlemi oyun oynayıp, eğlenerek öğrenmelerini sağlayan bir ders aracı icat edildi.

Matematiksel 4 işlem ders aracı: Kozalak

Kozalak, 7-12 yaş arası çocukların matematiksel 4 işlemi oyun oynayarak öğrenmelerini sağlıyor ve öğrenmeyi eğlenceli hale getiriyor. “Oyun öğrenmenin en güzel yoludur” söyleminden hareketle, bu alet ile çocuklar, 4 işlemle ilgili problemleri kendinden emin bir şekilde birbirleriyle paylaşarak, konuşarak çözmeyi öğreniyorlar.

Kozalak üzerinden, matematik işlemi yapılırken kullanılan toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini pratik olarak zihinden yapılmasını, bağımsız düşünülmesini ve gösterilmesini sağlıyor. Oyun oynayıp eğlenerek daha kalıcı öğrenme sağlayan bu ders aracı ile çalışan öğrenci, beyninin hem sol hem de sağ lobunu çalıştırıyor. Onun için bu alet, analitik algıyı, stratejik düşünmeyi, problem çözme yeteneğini, sezgisel ve yaratıcı düşünme becerisini geliştiriyor. Kısacası kişinin beynini hissetmesini sağlıyor.

Fuat Baş, ‘Başca’ adını verdiği ders aracı için Türk Patent Enstitüsü’nden patent de aldı.

Üsküdar Avni Başman İlköğretim Okulu Müdürü Fuat Baş, fen ve sosyal bilgiler derslerinde kullanılmak üzere yeni bir ders aracı icat etti. Fuat Baş, ‘Başca’ adını verdiği ders aracı için Türk Patent Enstitüsü’nden patent de aldı.

Ders aracında ilköğretim okulu birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar fen ve sosyal bilgiler dersinde kullanılan harita ve şemaların tamamı yer alıyor. Okulun her sınıfına icat ettiği ders aracını yerleştiren Fuat Baş, “Okulda genelde haritalar yırtılır, kaybolur veya öğretmen sınıfa girdiği zaman harita getirmesi götürmesi problem olur. Yaptığımız ders aracı bu problemi ortadan kaldırdı.” dedi. Pencerelerdeki panjurların açılıp kapanmasından esinlenerek böyle bir düzenek oluşturduğunu anlatan Okul Müdürü Fuat Baş, “Ders aracına 60’a kadar harita, şekil veya şema yerleştirebiliyorsunuz. Araçtaki makara sistemiyle dersin akışına göre harita veya şemaların yönlerini değiştirebiliyorsunuz.” şeklinde konuştu. Ders aracının tanesini ortalama bugünün rakamları ile 1 milyar liraya mal ettiğini ifade eden Fuat Baş, “İmkanlarımız olsaydı, bu sistemi uzaktan kumandalı ve otomatik olarak da yapabilirdik.” diye konuştu.Gazetemizde köşe yazıları yazan hemşerimiz Fuat Baş'a çalışmalarında başarılar diliyoruz.