Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Bayburt Üniversitesinin Koordinatörlüğünde yürütülen 3G (Gençlik-Gelişim-Gelecek) projesi kapsamında düzenlenen 2012-2013 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni, Genç Osman Stadyumunda yapıldı.Törene Bayburt Valisi Hasan İpek, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ile öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

İstiklal Marşının okunması ve saygı duruşunun ardından, Bayburt Üniversitesi 2012-2013 dönemini birincilikle bitiren Bayburt Eğitim Fakültesi öğrencisi Aslı Mert, dönem birincisi olarak yaptığı konuşmada, sadece kendisini değil arkadaşlarını da hüzünlendiren bir dönem olduğunu söyledi. “Hayatımda her zaman mükemmeli hedefledim ve hayatımdaki her şey mükemmel oldu. Yapabileceğime inandım ve bugün sizlerin karşısındayım.” diyen Mert sözlerini şöyle tamamladı, “Bayburt Üniversitesinin bana kattıklarını saymakla bitiremem. Hayal dahi edemeyeceğim şeyleri Bayburt Üniversitesi sayesinde gerçekleştirdim. Ulaşılmaz denen hayaller, görülemeyecek denen yerler yokmuş… Bana kattığı en önemli şeyde kurduğum harika dostluklar… Biz burada paylaşmayı, dostluğu kısacası hayatı öğrendik.”

Daha sonra kürsüye gelen ve mezun olan öğrencileri tebrik eden Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, bütün birimlerden mezun verildiğini, mezun veremeyen fakülte olarak sadece İlahiyat Fakültesinin kaldığını kaydetti. Gelecek dönemden itibaren öğrencilerin telefon, mail gibi iletişim bilgilerini arşivleyerek ‘Öğrenci Takip Sistemi’ni hayata geçireceklerini ifade eden Rektör Coşkun konuşmasını şöyle tamamladı, “Nereye giderseniz gidin, üniversiteniz tarafından takip edileceksiniz. Her yıl, muhtemelen haziran yada temmuz ayı olabilir, mezunlar buluşma toplantısı yapacağız. Tekrar hayırlı uğurlu olsun diyorum. Kendimi birçok oğlunu ve kızını yuvadan uçuran bir baba gibi görüyorum hepinizin bahtı açık olsun…”

Dönem birincisi Aslı Mert’e ödülünü veren Bayburt Valisi Hasan İpek ise mezun öğrencilere hitap ederek, öğrencilik hayatının sona erdiğini ve sorumlulukların başladığını söyledi. Bayburt’ta bulundukları süre içerisinde öğrencilerin, Bayburt’ ekonomisine büyük katkılarda bulunduğunu ama en önemlisinin de Bayburt’un kültürüne ve arkadaşlığına çok önemli katkılarda bulunduklarını kaydedenVali İpek, “Şimdi artık başkaları yaramazlık edecek siz susturacaksınız. Artık başkaları yanlış yapacak doğruyu siz öğreteceksiniz Bayburt’tan bu amaçla ayrılıyorsunuz.” dedi.

Bölümlerini birincilikle bitiren başörtülü iki öğrenciye hediyelerini veren Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise yaptığı konuşmada “İnsan ister istemez biraz geçmişe gidiyor… Eskiden başlarındaki örtü ile biz bu kızlarımızı sahneye çıkaramazdık. Bayburt’ta acı ve tatlı anılar yaşadınız. acılarınız şöyle bir kenarda dursun ama tatlı anılarınızı, sevdiğiniz, hoşunuza giden bütün davranışlarını dostlarınıza bildirin. Mezun olup giden öğrencilerimiz Bayburt’a iki tane öğrenci gönderirse işte o zaman kendileriyle helalleşebiliriz” dedi. Başkan Polat fakültelerini birincilikle bitiren öğrencilere birer cumhuriyet altını hediye etti.

Fakülte birincilerinin ardından bölümlerini derece ile bitiren öğrenciler de sahneye davet edilerek ödülleri verildi.Mezuniyet töreninin sonunda mezun olan öğrenciler büyük bir coşkuyla keplerinifırlatırken, Rektör Coşkun uzun süre stattan ayrılmayarak öğrenciler ve aileleriyle ilgilenerek fotoğraf çektirdi.