İl genelindeki ilkokul ve ortaokullardaki öğrencileri kapsayan ve yetenekli çocukları keşfetmeye yönelik Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından Haziran ayında yapılacak olan Bayburt Baksı Müzesi 1. Öğrenci Sanat Şenliği için hazırlanan resimleri Milli Eğitim Müdür Vekili Ednan Çalışkan teslim etti.

Yoğun bir ilgi gören ve ilk etapta 320 çalışmanın teslim edildiği 'Bayburt Efsaneleri' konulu proje için başvuru süresini 14 Mayıs’a kadar uzattıklarını söyleyen Çalışkan, "Bu duyuruya karşılık okullarımızdan şu ana kadar 320 eser yarışmaya katıldı. Bize ulaşamayan eserler için süreyi 14 Mayıs'a kadar uzattık. Bu katılımla yaklaşık bin resim, Baksı Çocuk Sanat Şenliği'ne katılmış olacak" dedi.

Öğrenciler tarafından hazırlanan 320 ayrı çalışmayı teslim aldıklarını ve bu sayının kendileri için şimdiden tatmin edici olduğunu ifade eden Prof. Koçan ise “Son derece taze, işlenebilir bir potansiyel var” dedi.

Başvuru süresi uzatılan ve yaklaşık bine ulaşılması beklenen resimler arasından 30 eser seçeceklerini belirten Koçan, “Bu 30 öğrenci, 2-8 Haziran'da Baksı Müzesi'ndeki atölye çalışmalarına katılacak. Buradaki çalışmalar sonucunda da burs alacak öğrenciler tespit edilecek. Biz konumuzu destanlarımız olarak belirlemiştik. Öğrencilerin hem hayal güçleri gelişsin hem de yerel kültürle ilgili bilgileri tazelesinler istedik." şeklinde konuştu.

Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği

Bölgede göç nedeniyle geleneksel kültürün kaybolmasını engellemeye yönelik bir misyonu üstlenen Baksı Kültür Sanat Vakfı, bünyesinde kurmuş olduğu Baksı Müzesi ile bölgenin kültürel miras değerlerini korumaya devam ediyor.

İlk ve ortaöğretim öğrencilerinin güzel sanatlar alanındaki çalışmalarını içeren ve bu yıl ilk defa düzenlenecek olan Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği, 8 Haziran 2013 tarihinde Baksı Müzesi’nde gerçekleştirilecek.

Daha önce düzenlenen etkinliklerle bölge üretiminde, yöresel seramik ve dokuma geleneklerini yeniden hayata geçirmeyi hedefleyen vakfın bu yıl ki ilk etkinliğinin teması ‘Baksı’nın Çocukları’ olarak belirlenmişti. İlk ve ortaöğretimde okuyan tüm çocukların katılabileceği ve güzel sanatlar dalında yetenekli çocukların keşfedileceği Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği, kültürel olduğu kadar sosyal sorumluluk boyutuyla da dikkat çekiyor.

Şölen, üç aşamadan oluşuyor

Bölgenin kültürel değerleri arasında yer alan Bayburt Efsaneleri temasını içeren resim çalışmalarının değerlendirmeye alınacağı etkinliğin birinci aşaması, güzel sanatlar dalındaki yetenekli öğrencileri bir sonraki aşamaya yönlendirecek. Şenlikte sergilenmek üzere 150 çalışmanın seçileceği değerlendirme sonunda projeye katılan resimler arasında en iyi 30 çalışmanın sahibi ise, 3-8 Haziran tarihleri arasında Baksı Müzesi’nde düzenlenecek olan sanat atölyesi çalışmalarına davet edilecek.

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın yöneteceği atölye çalışmalarının sonunda en başarılı bulunan 15 öğrencinin Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından bir yıllık eğitim bursu ile ödüllendirileceği şenliğin finalinde sahne çocukların olacak. Projeye katılan ve başarılı bulunan 150 resim çalışmasının yer alacağı serginin dışında, yine çocukların sahne alacağı tiyatro ve müzik performans gösterileri de düzenlenecek. Tüm çocukların katılabileceği şenlik, geleneksel Herfene etkinliği ile gün boyu devam edecek.