Taşçılar Köyü Değirmen (Cedah) mevkiinde gerçekleştirilen programa, Bayburt eski Belediye Başkanı H. Ali Polat, Arpalı Belediye Başkanı Şadi Terzi, Türkiye İlesam Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Kosova Cumhurbaşkanı Türklerden sorumlu danışmanı Taner Güçlütürk, Bayder Başkanı Fatih Dündar, yurtdışından ve yurtiçinden şair ve yazarlar, meclis üyeleri, Taşçılar Köyü Dernek Başkanı Ali Erkul, Bayburt Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Demirer, misafirler ve köy sakinleri katıldılar.

Programın sunumlarında Bayder Başkanı Fatih Dündar, son günlerde Şanlıurfa ve Adıyaman’da meydana gelen menfur terör olaylarından dolayı Taşçılar Köyü şenlik programında var olan deve oyunu ve Devran konserini iptal ettiklerini belirterek Taşçılar Köyünün tarihi ve bugünü hakkında kısa açıklamalarda bulundu.

Açılış konuşmaları için mikrofona gelen Taşçılar Köyü dernek başkanı Ali Erkul ise, bu tür terör eylemlerini lanetleyerek yüce Allah’tan ülke bütünlüğü ve ülke birliği için duacı olduklarını belirtti. Erkul, ayrıca geleneksel olarak 7.sini gerçekleştirdikleri bu organizasyonun öneminden de bahsederek, teşrif eden bütün katılımcılara, misafirlere teşekkür etti.

Bayburt Eski Belediye Başkanı H. Ali Polat ise Taşçılar Köyü’nü geleneksel olarak gerçekleştirdikleri bu faaliyetlerinden ve gurbetçilerinin köylerine olan bağlılıklarından dolayı tebrik ederek, bu tür organizasyonların bütünleşme, bir olma ve bağ olma için gerekli olduğunu belirtti.

Program, Bayder’in misafiri olan şair-yazar, milli antrenör ve neyzen Suat Zor’un (Samsun) ney taksimiyle devam etti. Katılımcıların gönül telini okşayan ney taksiminin ardından Türkiye’de ilk defa temsili cirit oyunu için atlılar (Kuddusi Yılmaz - Hüseyin Yurdunkulu) meydana çıktı. İzleyenlerin büyük beğenisini toplayan gösteride cirit, temsili figürleriyle oynandı.

Cirit oyunundan sonra bütün katılımcı ve misafirlere geleneksel yemek ikramı yapılarak program sona erdi.