Baysiad Yönetim Kurulu Baskani Salim ARSLANHAN

Sayin baskanim sizi taniyabilirmiyiz?
1964 Bayburt’un Sancaktepe köyü dogumluyum. Ilk ve orta ögrenimimi Bayburt’ta okudum. Anadolu Üniversitesi Iktisadi Idari Bilimler Fakültesinden 1988 yilinda mezun oldum. 1989’da Maliye Bakanliginda gelirler kontrolörü olarak 15 yil çalistim. 2005 yilinda istifa ettim. Evli ve 3 çocuk babasiyim. Bogaziçi Yeminli Mali Müsavirlik sirketinin kurucu ortaklarindanim. Bayburt’ta Kardelen süt adli bir sirketimiz var.
BAYSIAD’in kurulus amaci nedir üye sayiniz ne kadar?
BAYSIAD’in kuruldugu günden itibaren ki amaci Bayburt’a ve Bayburtlulara hizmet etmektir. BAYSIAD Bayburt’un bir sivil toplum kurulusudur. BAYSIAD’in özelikle Bayburt’a yönelik faaliyetlerini ekonomik kalkinma sempozyumlari ile ekonomik konulardaki diger faaliyetler olarak siralayabiliriz. Sempozyumlarin birincisi Taksim Atatürk Kültür merkezinde yapildi. O dönemde de organik süt sagirciligi ve organik tarim konusu gündeme getirildi ve bugün bakiyoruz süt sigirciligi Türkiye’nin ve dünyanin önde gelen faaliyet alanlarindan bir tanesi oldu. Organik tarimda da epey bir mesafe kat ettik, Istanbul Halk Ekmege verilen organik bugdayin bir kismi Bayburt’ta üretiliyor.
Ikinci ekonomik kalkinma sempozyumunu 2008 yilinda Bayburt’ta yaptik. Baysiad olarak Bayburt’ta süt sigirciligina, hayvanciliga ve hayvanciliga dayali tarima önem verdik. Süt sigirciligi konusunda Tarim Bakanligindan ve Ziraat Bankasindan bu isin finansmani getirisi ve maliyeti hakkinda bilgiler verdik. Ikinci ekonomik kalkinma sempozyumunda konusu tarim ve hayvanciligi içerdi. Sadece arastirmalarimiz hayvancilik üzerine olmadi. Bayburt’ta ki maden, degerli taslari da arastirdik ama su ana kadar pek kayda deger bir sey çikmadi. Üçüncü ekonomik kalkinma sempozyumu da 2009 yilinda Dede Korkut senlikleri kapsaminda yapmis olduk. Konusu da kooperatiflesme ve koyun yetistirmeciligiydi. Bu fikirde, 2007 yilinda isletmemizde verdigimiz tanisma yemeginde aklima geldi. Yemek için köyden üç, bes tane koyun alalim dedik. Köyde koyun bulamadik ve üç dört köy yukarisinda Erzincan sinirinda bir köyden birkaç tane koyun bulabildik. Son yillarda da koyun etinin biraz hareketli olmasi hasebiyle Bayburt’un arazilerinin büyük bir bölümü mera yani otlak oldugu için koyun yetistiriciligi yapilmasi gerektigine karar verdik. Bu konuda da yine Tarim bakanligindan uzmanlar getirdik ve iki tanede kooperatif kurdurma karari aldik. Kooperatiflerin biri Sancaktepe’de, digerini ise Erikdibi (Paynik) köyünde kurduk. 50 x 50 sistemiyle Bayburt’a(projesiyle) 2500 koyun kazandirmayi amaçliyoruz. Bayagi bir mesafede kat ettik. Son 6 ayda et ve süt fiyatlarinin yükselmesi bu sektörde de en azindan önümüzdeki 2-3 yilin karli olacagini ve bu konuda da köylerin biraz daha hayvan sayilarini arttirmalarinin faydali olacagini düsünüyorum. Ilimizin kalkinmasi üretimden geçiyor. Son zamanlarda da göçün verdigi sikintilarda var bazi köylerde genç nüfus kalmamaya basladi. Buda konunun bir baska boyutu.
BAYSIAD’in projeleri ile faaliyetleri hakkinda bilgi verirmisiniz?
BAYSIAD Egitimleri
Is dünyasinin en önemli sorunu kalifiye eleman bulmak, Türkiye’nin en önemli sorunlarindan biri ise issizlik. BAYSIAD bu kapsamda issiz hemserilerimizi belli uzmanlik alanlarinda yetistirerek üyelerimizin kalifiye eleman ihtiyacini gidermek üzere çalismalar yürütmektedir.
Bu kapsamda ilk olarak muhasebe egitimlerini baslatmayi planlamaktadir. Konuyla ilgili detayli bilgi www.baysiad.org.tr web adresinden duyurulacaktir…
Sevgi Köprüleri Projesi
2008 yili nisan ayinda BAYSIAD ve Fatih Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ortakliginda gerçeklestirilen projede 45 ögrenci ve 5 Ögretmen-Yönetici Istanbul’da agirlamis ve programlarda kaynasma gerçeklestirilmistir.
6 Günlük misafirligin ardindan son günde Sarihan Gustoda yapilan kahvalti sonrasinda misafirler Bayburt’a ugurlanmistir…
BAYSIAD Iftari:
Her yil üyelerimiz arasindaki manevi baglari güçlendirmek için geleneksellesen iftar programlari düzenlenmektedir. Bu sayede hem hasretler gideriliyor, hem de kaynasma saglaniyor. Bu yil iftari güzel bir katilimla Miniatürk restoranda gerçeklestirildi…
Sosyal Sorumluluk Projeleri
Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsaminda Bayburt merkezli çalismalara destek vermektedir. Çalismalari devam eden proje kapsaminda Bayburt’taki ilkögretim ve lise okullarina 20.000 e yakin kitap dagitimi yapilacaktir. 101 temel eser olarak adlandirilan kitap setlerinden ilimizdeki her okula birer-ikiser set verilmesi için çalismalarimiz devam etmektedir…
Bayburt nüfusu ilçe iken yüz yirmi bin il olduktan sonra yani bugün yetmis bine düsmüstür. Göçü durdurabilmek için Baysiad olarak önerilerinizi alabilir miyiz?
Ilimizde göç olmasi tabi ki hosumuza giden bir durum degil. Hatta milletvekili sayimizin bile bire düsürülmesi tartisiliyor. CHP Anayasa mahkemesinde iptal davasi açti. Tekrar bire düsürülecek gibi, artik yarginin karari ne olacak görücegiz. Nüfus oldugu zaman bir hareketlenme, üretim, tüketim ve bir sürkilasyon oluyor. Ama orada kalan insanlara bu göçler bazi kapilarda açiyor. Mesela biz çok rahatlikla ekilebilecek islenebilecek bir arazi potansiyelinin oldugunu görüyoruz. Yani orada kalan insanlarimiz çok daha genis kapsamli hayvancilik yapabilirler. Göçün önlenmesi istihdamin saglanmasi anlaminda biraz büyük yatirimlarin yapilmasi lazim. Insanlar kendi evlerinde besledikleri üç bes inekle belli bir asamaya gelemiyorlar. Sosyal güvence problemi çikiyor, düzenli bir gelirleri olmuyor öylede olunca insanlarimiz Istanbul’da asgari ücretle de olsa çalismayi kabul ediyorlar. Biz oradan göçen Bayburtlular olarak yüzümüzün biraz o tarafa dönmesi lazim. Istanbul’daki Bayburtlularin gidip oraya yatirim yapmalari lazim. Zaman zaman hemsehrilerimiz bazi projelerle bize geliyor. Geçende bir hemsehrimiz Bayburt’a tekstille ilgili kumas örme fabrikasi kursak nedir bunun yasal tesvikleri falan bizden bilgi edindi. Baska bir hemsehrimizde banyo aksesuariyla ilgili Bayburt’ta bir üretim yapsak acaba ne gibi karimiz olur onun hesaplarini yaptik. Bayburt zor bir cografya sonuçta büyük pazarlara uzagiz böyle bir handikabimiz var. Demir yolumuz yok, demir yolunun söyle bir artisi olacak ilimize bir yatirimin cazip olabilmesi için bazi sartlar var. Mesela, Ham madde kaynaklarina yakin olacaksiniz, pazara yakin olacaksiniz, ucuz is gücü olacak, bunun yaninda devletin desteklemesi gerekecek bunlarin bir kismi var bizde. Erzincan’da bir tencere fabrikasi kuruldu ama neden Bayburt’ta kurulmadi çünkü orada demir yolu var. Çelik agir oldugu için tasima maliyeti çok fazla olurdu ve birde bir yatirimi yaptiginizda kalifiye eleman bulmak çok çok önemli. Yani Bayburt’un hem çok zor bir cografyasi var iklim sartlari agir ama bu bizi yatirim yapmaktan yildiracak mi hayir bazi fedakarliklar yapacagiz.
BAYSIAD olarak Bayburt için ileri dönük projeleriniz varmi?
Bayburt’a ekonomik olarak projelerimiz var. Yönetim kurulunda olan arkadaslarimizla bu konulari tartisiyoruz Bayburt’a neler yapabilir diye. Insanlarin yatirim yapma konusunda bilgilendirilmeleri lazim. Üretime yönelik istihdama yönelik çok fazla tecrübemiz, bilgi birikimimiz yok Bayburtlular olarak. Baysiad olarak bize egitim konusunda talepler geliyor. Subat ayinda Milli Egitim Bakanliginin 101 temel eserini içeren bir kitap seti var. Aydintepe ilçemizden böyle bir talep geldi bizde bunu sadece Aydintepe’ye degil de Bayburt’ta ki bütün okullara tesmil edelim dedik. Onun arastirmasini yaptik organizasyonumuzu bitirdik ve ilkögretim okullarina 101 temel adli eserleri gönderecegiz. Kamu kurumlarinin talepleri oluyor onlari imkanlarimiz ölçüsünde gerçeklestirmeye çalisiyoruz. Sonuçta biz ekonomik konulara kafamizi yoruyoruz. Bayburtlular Bayburtlu olarak övünmekte haklilar ama eksik olduklari bir yön var Bayburt’a da bir seyler yapmalari lazim. Bu herkesin ekonomik gücü ölçüsünde olacak mutlaka. Bizce hayvancilikla ilgili iki tane tesisin özellestirilme kapsaminda özellestirilip daha sonra bunlarin ekonomik sekilde isletilmemesi Bayburt ekonomisi için çok çok büyük bir kayip. Biz yenilerini kurmaya çalisiyoruz ama mevcudu bile isletememisiz.
Sizin Bayburt’ta ki yatirimlarinizla ilgili bili alabilirmiyiz?
2006 yilinda Süt Sigirciligi isletmesi yatirimimiza baslattik. %95 oraninda yatirimi tamamlandi. Su anda çati montaji yapiliyor. 8 milyon dolarlik bir yatirim. Hayvan kapasitesi suanda 2200 biz bunu zamanla 3000’e çikartacagiz. Hali hazirda 750 civarinda orada hayvan besleniyor ve 35 kisi istihdam ediyoruz. Yörede o göçün sagladigi boslugu dolduracak bir yatirim olacak. Ekilmeyen tarlalar ekilmeye basladi. Sözlesmeli çiftçi modeliyle çiftçilere yonca, misir, arpa ürettiriyoruz. Bu anlamda da özelikle orada çalisan isçi sayisindan ziyade orada olusturdugu etki çok önemli oldu. Bu yil içinde zannediyorum 400-500 hemsehrimizle bir sekilde ticaretimiz olmustur. Yonca alinmistir, misir, arpa alinmistir. Orada ki çalisan isçiden ziyade böyle bir etkisi oldu. Ilerleyen dönemlerde sunu yapmayi planliyoruz bizim isletmemizin bir kapasitesi olacak bu kapasite dolduktan sonra civar köylere ve hemsehrilerimize bu sefer damizlik sigir verip onlardan süt alip belki de bir süt fabrikasi kurmak gündeme gelecek. Tesisimiz suanda Türkiye’de ilk 10’a girecek kapasiteye de kavusmustur. Bayburt Ticaret Odasindan birde talebimiz var. Sadece Bayburt’ta bizim isletmemizin degil de oradaki küçük isletmelerin de kalifiye eleman bulmakta zorluk çektiklerini biliyoruz. Devletinde is ve isçi bulma kurumununda bu konuda destekleri oluyor. Is birligi yaparak belki sektörlerde belli alanlarda seminerler düzenleyip nitelikli eleman yetistirebilirler. Bu alanda kurslar açabilirler. Mesela biz Baysiad olarak muhasebe ve finans konusunda burada çalismalarimiz devam ediyor. Hemsehrilerimizden talepleri topladik burada 2-3 aylik bir egitimden sonra kalifiye elemana burada da ihtiyacimiz var. Kendi hemsehrilerimizi öncelikli isletmelerinde istihdam etmek üzere gönderecegiz. Bayburt’ta ki üyelerimiz ve esnaflarla küçük orta ölçekli birkaç isletmeleri var onlarla konusuyoruz, kalifiye eleman bulmakta örnegin bir isletmeci muhasebeci veya alaninda uzman bir tornaci bunlari bulmakta zorlaniyorlar. Ticaret Odasinin bunu gerçeklestirmesi lazim.
BAYSIAD olarak is adamlarimizdan ve Bayburtlulardan gereken ilgi ve alakayi görüyormusunuz?
Bayburtlular güzel seyler yaparsaniz sizi takdir ediyorlar. Is adamlarimizdan iki yüze askin üyemiz var. Bu Bayburt ölçegindeki bir il için az bir rakam degil. Yani iki yüz taneden on tanesi Bayburt’a yatirim karari alsa Bayburt’u ekonomik alanda belli bir yere tasir. Is adamlarimizdan özellikle son yillardaki etkinliklerimizden dolayi takdir ve tesekkür aliyoruz. Buraya ilgi duymamalari mümkün degil zaten biz is adamlarina hitap ediyoruz. Kendi üyelerimiz arasinda da ticaret olusmaya basladi. Üye sayimiz hizla artiyor ve üye profilimiz de degismeye basladi.
Baskanim, Son sözlerinizi alabilirmiyiz?
Ben özelikle Bayburtlulari bir konuda birlik ve beraberlik olmaya çagiracagim. Ekonomik konularda biz öncülük yapiyoruz. Ama kültürel etkinlikler konusunda çokbaslilik oldugunu bende gözlemliyorum. Çok sayida dernegimiz var benim 2-3 sene önce dikkatimi çekti. Birkaç farkli bölgede 21 subat kutlamalari gerçeklestirildi. 21 Subat kutlamalari için hangisine gitsek diye sasirdik. Biz is adamiyiz kaynaklarimizin ekonomik olarak kullanilmasini tavsiye ediyoruz. Bu çokbasliliginda bir sekilde sona ermesi lazim. Bu alanda da kültürel faaliyette bulunan derneklerimizin bir seyler yapmasi lazim. Bu çokbasliligin kaynaklarimizi biraz israf ettigini düsünüyorum, bir tavsiye olarak ifade ediyorum.