Bayburt ili sanayileşme konusunda oldukça zayıf bir gelişme göstermektedir. İlde birer adet, organize sanayi bölgesi ve küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. Kamuya ait sanayi tesisleri, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoparklar, serbest bölgeler ve nitelikli sanayi bölgeleri Bayburt ilinde bulunmamaktadır.
2008 yılında meydan gelen dünya ekonomik mali krizi Bayburt ilini teğet geçmemiştir. Nitekim Bayburt ilinde sanayinin genel durumuna bakıldığında, 2008 yılından 2009 yılına gelinirken sayıları az olan sanayi tesislerinin krizden oldukça fazla etkilendiği görülmektedir. Özel sektöre ait sanayi tesisleri 2008 yılında 7 adetken 2009 yılında % 29’luk bir azalma göstererek 5 adede gerilemiştir. Bayburt ilindeki iktisadi faaliyet kollarına bakıldığında ise ulaştırma, haberleşme ve depolama, inşaat ve bayındırlık ve toptan ve perakende hizmet sektörlerinde 2008 yılından 2009 yılına gelindiğinde artışlar yaşanırken, imalat sanayi sektörünün krizden en fazla etkilenen sektör olduğu görülmüştür. Haberleşme, depolama, inşaat ve toptan ve perakende hizmet sektörlerinde meydana gelen gelişmenin başlıca kaynağı üniversite ile birlikte meydana gelen nüfus hareketliliğidir. 2008 yılında imalat sanayi sektöründe kayıtlı firma sayısı 5 iken bu sayı 2009 yılında 1’e gerilemiştir. Toplamda ise 2008 yılında iktisadi faaliyet kollarındaki firma sayısı 70 iken bu sayı 2009 yılında 63’e gerilemiştir. Bayburt ilinde mali kuruluşlar ve sigortalar, toplumsal ve kişisel hizmetler, enerji ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren kuruluş bulunmamakla birlikte, krizden önce tescil olunan 4 firmayla temsil edilen madencilik ve taşocakçılığı sektörü krizden yoğun bir biçimde etkilenerek 2009 yılında hiçbir firma bu sektörde tescil edilmemiştir.    
Bayburt ilindeki imalat sanayi kollarına bakıldığında ise tüketim malı üreten sanayilerde gıda sektörünün krizden etkilendiği,2008 yılında 14 firmada 97 kişi istihdam edilirken 2009 yılında 12 firmada 91 kişinin istihdam edildiği görülmektedir. Tekstil sektöründe ise 2008 ve 2009 yıllarında değişen bir şey olmamıştır. Tüketim malı üreten sanayilerin toplamında ise 2008 yılında 18 firmada 180 kişi istihdam edilirken, 2009 yılında 16 firmada 174 kişinin istihdam edildiği görülmektedir. Verilere bakıldığında Bayburt’ta ara malı üreten sanayilerin olmadığı, yalnızca lastik ve plastik ürünler sanayinde 1 firmanın bulunduğu görülmektedir. Bu firmada ise toplam 5 kişi istihdam edilmektedir. Bayburt’taki Yatırım malı üreten sanayiler ise metal eşya imalat sanayi ve mobilya sanayileridir. Metal eşya imalat sanayinde 2008 ve 2009 yıllarında toplam 3 firmada 139 kişi istihdam edilirken, mobilya sanayinde ise toplam 1 firmada 3 kişi istihdam edilmiştir.
 Yukarıda ki açıklamadan ortaya çıkan tablo, son derece zayıf bir sanayileşme düzeyine sahip olan Bayburt krizden Türkiye genelinden daha fazla etkilenmiştir. Kriz sanayileşme konusunda zaten iyi bir imajı olmayan şehrin yarasını derinleştirmiştir. Çözüm olarak birkaç önerimde bulunmak mümkün bunlar;
- organize sanayi bölgesini alt yapı çalışmalarının tamamlanması,
-devletin firmalara sağlamış olduğu desteklerden bölge ve bölge dışı sanayicilerin haberdar edilmeleri,
-üniversite sanayi iş birliğinin sağlanması,
-bölgenin ihtiyaçlarına yönelik sektörlerin belirlenip bu sektörler üzerine kümeleşmenin sağlanmasıdır.