Türkiye barış sürecini konuşurken, bir taraftan akil adamlar kapı kapı dolaşarak halkı barış sürecine ikna etme çalışmalarını yürütürken; diğer taraftan dünya piyasalarında altın fiyatlarının düşmesi gündeme bomba gibi düştü. Son iki günde altın yatırımcısına yüzde 10'un üzerinde zarar ettirdi. Yastık altında servet saklayan Türkler, bu iki günde yaklaşık 30 milyar dolar kaybetti. Yapılan tahminlere göre altının Ons fiyatı 1.100 dolar bile olabilir. Hatta önümüzdeki günlerde yani orta vadede altının dolar bazında %18 kadar daha düşebileceği ön görülüyor. Altının bu düşüşü yatırımcısına orta vade de kaybettirecek ama diğer taraftan da evlenecek gençlere oldukça ekonomik bir yardımı olacak gibi duruyor.
Peki, ne oldu da altın bu kadar sert bir düşüşe geçti? 
- Türkiye ile olan ilişkilerini bile bozma pahasına Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arayan, Ekonomik iflasın atlatabilmek için Güney Kıbrıs'ın altın rezervlerini satacağı haberleri önemli derecede etkili oldu.
- Altın rezervleri çok daha yüksek olan İtalya (86 milyar Euro), Portekiz (13 milyar Euro) ve İspanya (10 milyar Euro) gibi ülkelerin de ekonomik zorluklarını atlatabilmek için aynı yolu izleyebileceğine ilişkin endişelerin dile getirilmesi.
- Altın piyasasında en büyük pazarlardan biri olan Hindistanın cari açığını kapatmak ve altın ithalatını azaltmak için altın ithalatına %20 ekstra gümrük vergisi koyması.
- teminat olarak verilen bazı fonların zarar etmesi sonucunda, düşüş kartopu etkisi yaparak düşüşü hızlandırdı.
- Dünya ekonominin toparlanacağına ilişkin beklentiler, bazı fonların altından çıkarak hisse senedi ve devlet tahvili gibi enstrümanlara girmesi de yine altına olan talebi olumsuz etkiledi. 
Esnaf hazırlıksız yakalandı. Kuyumcularda çeyrek ve yarım altın bulmak neredeyse imkânsız. Altın yatırımcısı bulanık olan bu ortamda acele etmemesi gerekir. Dün altının düşüşünde yaşanan bu gelişmeler tepki alımlarıyla biraz iç piyasada yükseldi. Hatta merkez bankası çeyrek, yarımlık, cumhuriyet altınlarını basmak için son birkaç gün içerisinde 4 tondan fazla altın kullandı.. Bütün bunlara rağmen küçük yatırımcı tarafından talep edilen çeyrek, yarımlık, cumhuriyet altınları karaborsada satılır duruma geldi. Bu arada bütün bu düşüşler yaşanırken çok kısa bir sürede sahte altın üreticileri kalpazanlar türedi. Altın satın alacak yatırımcı diğer taraftan böyle bir beklenmedik sorunlarla karşı karşı kalabilmektedir.
ABD’nin iç borcu ve dış ticaret açığını azaltması, altının önümüzdeki ilk 3 ay içerisinde derlenme ve toparlanması yönünde bir beklentiyi sevk etmiştir. Altının yükselmesinde önemli bir faktör de aslında faizdir. Faizin arttığı ortamlarda altın düşer, tam tersi durumlarda ise altın yükselir. Yaşadığımız şu günler tam olarak tanımlanamayan spekülatif bir dönem yaşandığı bir gerçektir. Şu halde altın yatırımcısının yatırım kararı alırken soğukkanlı davranması gerekir.